Magyarországon a legjobb újságírónak lenni

  • narancs.hu
  • 2016. október 16.

Hírnarancs

Szőcs Géza szerint nem éri agresszió az újságírókat, a Mediaworks tulajdonosa nem függ Orbántól, a sajtószabadság pedig egyáltalán nem sérül. Hírek egy alternatív univerzumból.

Szabad ország

false

 

Fotó: MTI

Ha Szőcs Géza szavait készpénznek vennénk, miszerint Magyarországon sem a gondolatszabadság, sem pedig a véleményszabadsághoz való jogok nem sérülnek, azt gondolhatnánk, hogy kis hazánk a világ egyik legjobb helye, hiszen virágzó demokráciánk és sajtószabadságunk mellett a cenzúra ismeretlen, valamint „nemzetközi felmérések szerint, Magyarország a világ három legszabadabb országának egyike” – írja Szőcs Géza, Orbán Viktor főtanácsadója a német PEN Clubnak, miután az elutasította a magyar testvérszervezet meghívását. Szőcs azért ragadott tollat, mert mélységesen felháborította a német PEN azon állítása, hogy a magyar PEN nem lép fel a kormány rasszista és gyűlölködő álláspontja ellen. Orbán főtanácsadója szerint azonban nem történik semmi olyan belpolitikai esemény ebben az országban, ami indokolttá tenné a kormány kritizálását. Majd akkor fognak állást foglalni, ha hatalmi agresszió éri az írókat és újságírókat. Véleményünket itt olvashatja.

 

Szabad sajtó

Heinrich Pecina, a Mediaworks tulajdonosa interjút adott a Profil című osztrák gazdasági lapnak, melyben továbbra is azt hangoztatta, hogy a Népszabadság teljes beszántása pusztán gazdasági okokból történt meg. Az osztrák üzletember arról is beszélt, hogy semmiféle függőségi viszonyban nem áll Orbán Viktorral, pusztán kölcsönösen tisztelik egymást. Kijelentéseire reagált a Népszabadság szerkesztősége: szerintük Pecina csak Orbánt tiszteli, a szerkesztőséget azonban nem.

false

 

Fotó: MTI

Kívül tágasabb

A szerkesztőség nélkül maradt Népszabadság csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy valamilyen módon szem előtt maradjanak, ezért már nemcsak a Facebook-oldalukon jelennek meg írásaik és kommentárjaik, hanem jövő héten a Fedél Nélkül hasábjain is.

Ismét tüntetés volt

„Lopják a szabadságunk!” címmel tartott közös tüntetést vasárnap délután az Együtt és az LMP. „Elegünk van abból, hogy Orbán Viktor a bandájával együtt szétlopja az országunkat!” – írják a szervezők a Facebookon. Juhász Péter, Hadházy Ákos és Jávor Benedek mellett beszédet mondott Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója is, aki szerint az újság bezárása nagyobb kárt okoz a kiadónak, mint az újság egész éves vesztesége.

A Fidesz nem érti

A mai tüntetés előtt sajtótájékoztatót tartott a Fidesz, ahol Gulyás Gergely elmondta, egyáltalán nem érti, miről szól a ma délutáni megmozdulás. „Magyarországon Nyugat-Európa számtalan országánál sokkal inkább érvényesül a tömegtájékoztatás, a sajtó sokszínűsége” – idézi szavait a 444.hu. Lehet, hogy együtt írták Szőcs Gézával azt a levelet?

false

 

Fotó: MTI

Divat szabadnak lenni

Népszabadság feliratú fekete pulóverben vonult végig a kifutón egy modell a budapesti divathéten. A ruhadarabot tervező The Four csapata eredetileg nem akarta piacra dobni a felsőt, azonban olyan nagy sikerük volt, hogy valószínűleg később boltokba is kerülhetnek a népszabis pulcsik.

Figyelmébe ajánljuk