Nagy-Britannia kilépése megrengette egész Európát

  • narancs.hu
  • 2016. június 24.

Hírnarancs

Cameron lemond, minden más bizonytalan. Ja, majd’ elfelejtettük: Orbánnak megint igaza volt. Ma minden hír eltörpült a Brexit mellett.

Brexit

Hiába várták a közvélemény-kutatók és a fogadóirodák a Remain győzelmét, a britek 52 százaléka az Európai Unióból történő kilépésre voksolt a tegnapi népszavazáson. A szavazatok az osztrák elnökválasztáson megfigyelthez hasonló megosztottságot tükröztek a társadalmi csoportok között: a 24 év alattiaknál például 75 százalék volt a maradáspártiak aránya, a 65 év felettieknél csak 39.

Az Evening Standard brit napilap címoldalán a tisztségéről lemondó David Cameron brit miniszterelnök és felesége

Az Evening Standard brit napilap címoldalán a tisztségéről lemondó David Cameron brit miniszterelnök és felesége

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A hír felkavarta a tőkepiacokat, az angol font mellett az euró és a forint árfolyama is zuhanórepülésbe kezdett. A népszavazás eredménye Nagy-Britannia egységét is veszélyeztetheti, várhatóan Skóciában, Észak-Írországban, de akár Gibraltáron is felerősödnek a függetlenségi hangok.

A kilépés ellen kampányoló David Cameron miniszterelnök lemondott. Távozásának pontos időpontját nem jelölte meg, valószínűleg a Konzervatív Párt októberi kongresszusán választhatják meg utódját. Cameron azt is közölte, hogy az elszakadási folyamatot már az új miniszterelnök fogja elindítani. Ez nem igazán tetszik az EU vezetőinek, akik közös levelükben a kilépési tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát. Sokan arra számítottak, hogy Cameron már az Európai Tanács jövő keddi ülésén hivatalosan tájékoztatja kollégáit a kilépési szándékról. A tárgyalások akár két évig is eltarthatnak, kimenetelüket, Nagy-Britannia és az EU jövőbeli viszonyát senki nem látja előre.

Az EU és a tagállamok vezetői nyilatkozataikban többnyire nyugalomra intettek, de többen kiemelték: át kell gondolni az integráció jövőjét.

Hazai reakciók

Orbán Viktor – aki a bennmaradás mellett kampányolt – reggeli rádióinterjújában azt mondta: a brit népszavazás legnagyobb tanulsága, hogy Brüsszelnek meg kell hallania a nép hangját. Orbán szerint a referendum döntő kérdése a bevándorlás, a népvándorlás volt, a britek nem elégedettek azzal, ahogyan ezt a problémát az EU kezeli. Arról nem szólt a miniszterelnök, hogy a Leave-tábor a menekültek mellett az EU-n belüli bevándorlók, köztük a magyar munkavállalók ellen hangolta a közvéleményt.

Szijjártó Péter külügyminiszter még tovább ment, amikor úgy nyilatkozott a migrációról: „Az EU minden polgára arra számít, hogy fontos ügyekben az unió megvédi, de az EU nem tudott megfelelő választ adni ebben az ügyben, erre csak egyes tagállamok – például Magyarország – voltak képesek.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a brit népszavazásról Budapesten

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a brit népszavazásról Budapesten

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az ellenzék részéről az MSZP, a DK és a Liberálisok arra szólították fel a kormányt, hogy az új helyzetben vonja vissza saját népszavazási kezdeményezését az uniós menekültkvótákról. A PM és az LMP közleményében főleg a Nagy-Britanniában élő magyarok érdekeit hangsúlyozta. A Jobbik szerint az eredmény arra mutat rá, hogy az EU-nak változtatnia kell politikáján. Gyöngyösi Márton nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a Jobbik kezdeményezne-e a Brexithez hasonló népszavazást Magyarországon.

A hétvégi program

Vasárnap megismételt választásokat tartanak Spanyolországban, miután a decemberi eredmények alapján egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítani. Az előrejelzések szerint ez most sem lesz könnyű: első helyre a jelenleg kormányzó néppártot várják, a szélsőbaloldali Podemos azonban könnyen megelőzheti a szocialistákat, és a centrista, EU-párti Ciudadanos is beleszólhat a versenybe.

Jön a labdarúgó-Eb kieséses szakasza! Szombaton Svájc–Lengyelország, Wales–Észak-Írország és Horvátország–Portugália mérkőzéseket rendeznek. A vasárnapi program: Franciaország–Írország, Németország–Szlovákia, Magyarország–Belgium.

false

 

Fotó: MLSZ/Facebook

Mindez semmi ahhoz képest, hogy szombaton lesz az MSZP tisztújító kongresszusa. Aktuális nyomtatott kiadásunkban remek riportot olvashatnak az egykori kormánypárt jelenbeli állapotáról.

Figyelmébe ajánljuk