Agresszív favédők és győztes vesztesek

  • narancs.hu
  • 2016. június 27.

Hírnarancs

Hazatért Franciaországból a magyar válogatott, a hatalom ismét névtelen kopaszokkal végezteti a piszkos munkát, Cameron pedig maradna még egy kicsit.

Brüsszel négyszer üzent

Vasárnap este 12 nap menetelés után kiesett a magyar válogatott a franciaországi Európa-bajnokságról. Belgiumot, a világ második legjobb válogatottját kellett volna legyőzni, ám a csoda elmaradt. A 0-4-es vereség ellenére a magyar csapat emelt fővel hagyta el a pályát, bátran és sok helyzettel játszották végig a meccset. A csapatra joggal lehetünk büszkék, ahogyan így tett a vereséget győzelemként ünneplő tömeg tegnap este Budapest belvárosában is. A válogatott ma késő délután már haza is érkezett, a repülőtéren nyilatkozó Király Gábor és Gera Zoltán egyaránt a jó csapategységet emelte ki, valamint azt, hogy a negatívumokat félretéve ezúttal kizárólag a győzelemre koncentráltak. Bernd Storck szövetségi kapitány szerint a válogatott versenyképes, a jövő pedig ígéretes. Kora estére a Hősök terén óriási tömeg gyűlt össze, hogy köszöntse Dzsudzsákékat.

false

 

Fotó: MTI

Ismét kopaszokat vetett be a hatalom

Ezúttal a Városliget beépítésének meggyorsítása érdekében jelentek meg rejtélyes kopaszok a Közlekedési Múzeumnál. Nem sokkal a magyar–belga meccs lefújása után körbekordonozták az épületet, és dulakodni kezdtek az odasiető Ligetvédőkkel. A Liget-projekt ellen polgári engedetlenséggel tiltakozó civilek szerint a Városliget Zrt. megbízásából eljáró emberek jogellenesen állították fel a kordonokat. A kiérkező rendőrök nem akadályozták meg a kerítések felállítását, noha az őrző-védők nem tudtak semmiféle engedélyt felmutatni. A helyzet reggelre sem rendeződött, a Ligetvédők pedig úgy próbálják megakadályozni az építkezést, hogy ráültek a munkagépekre.

A Nol.hu pedig arról ír, hogy az egyik tiltakozó nőt, aki egy feliratot próbált meg felfesteni, az akció közben feltartóztatta az egyik biztonsági őr. Az őrző-védő kicsavarta a nő kezéből a festéket, a kiérkező rendőrök pedig az aktivista nőt olyan határozottan tuszkolták a járőrkocsiba, hogy közben letörött egy darab a vállcsontjából.

Nem tört át a spanyol új baloldal

Viszont valóságos örömünnep tombolt a konzervatív Néppárt (PP) madridi székházánál hétfő hajnalban, miután kihirdették a választások eredményét. Mariano Rajoy, a PP elnöke azt mondta, hétfőn „mindenkivel” megkezdik a párbeszédet, hiszen pártja nem tudott többséghez jutni a parlamentben. A választási eredmények miatt leginkább csalódottak a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség eredményváróiban voltak a szavazók, akik baloldali fordulatra készültek az ország élén. A közvélemény-kutatások második helyre várták a pártot, ám csupán a harmadik helyre tudtak befutni. Pablo Iglesias, a szövetség miniszterelnök-jelöltje, azonban optimista: „előbb-utóbb nyerni fogunk” – jelentette ki. További részletek itt.

Cameron még kivár

A brit kormány egyelőre nem aktiválja a lisszaboni szerződés EU-tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét – mondta hétfőn a brit miniszterelnök. A kilépési folyamatra kidolgozott szerződéses cikkely aktiválása előtt Londonnak ki kell dolgoznia, hogy milyen viszonyrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval, ez a feladat azonban már a következő brit miniszterelnökre és kormányára hárul, közölte David Cameron az MTI tudósítása szerint. Ez azt jelenti, hogy akár őszig is elhúzódhat a kilépési tárgyalások megkezdése, hiszen Cameron októberig akar miniszterelnök maradni. A Brexit hatásairól Bíró-Nagy Andrást kérdeztük a brit népszavazás másnapján. A Policy Solutions elemzője az euroszkeptikus pártok erősödésére számít, míg a centrumországok elindulhatnak az integráció további mélyítése felé is. (Folytatás erre!)

Figyelmébe ajánljuk