Orbán már nem nyaral, a reformok működnek

  • narancs.hu
  • 2015. július 21.

Hírnarancs

Kerítés, sátortábor, plakátkampány. Így múlik el a nyár. De nem kell félni, Orbán Viktor is hazatért horvátországi nyaralásából, a Nemzeti Bank újabb műtárggyal gyarapodott, és hála az Emberi Jogok Európai Bíróságának, van, aki az azonos nemű párok jogaiért is kiáll. Halvány hírek kedden.

Kerítésbiznisz

Mintegy százhektárnyi magánterületen épül meg a kerítés, ezért a kormány kétféle kompenzációt fizetne az érintett tulajdonosoknak – akiket feltételezésünk szerint marhára nem kérdeztek meg, mielőtt nekiálltak vasfüggönyt gyártani –, egyrészt egyszeri kártérítést, majd egy használatbavételi díjat is. Ennek tervezett összege 160-170 forint/négyzetméter lehet, amit Lázár János elmondása szerint a földtulajdonos akár meg is támadhat bíróságon, ha nem elégedett vele. De a bírósági eljárás nem halasztja el a kerítés építését.

false

 

Fotó: MTI

Ez derült ki Lázár János és Giró-Szász András szokásos közös sajtótájékoztatóján, amit kivételesen nem csütörtökön, hanem kedden tartottak. Lázár azt is elmondta, hogy mára már az EU hatóságai akár 200-300 ezer Magyarországra menekültet sem tartanak kizártnak az idei évre, ezzel pedig hazánk az EU egyik „legveszélyeztetettebb” országa lett, mert az elmúlt hónapban már többen jöttek az EU felé a balkáni útvonalon, mint a Földközi-tenger felől.

Egyébként meg kétféle határzárat fognak telepíteni: a nehezen megközelíthető, mocsaras szakaszokra, ami a határszakaszból mintegy 40 kilométert jelent, más jellegű szerkezetet húznak fel, mint ott, ahol a természeti adottságok miatt könnyebben átjárható a határ, és ami Lázár elmondása szerint az embercsempészeknek is kedvelt útvonala. Másfél méter mély alapozásra három méter magas oszlopot terveznek 70 centis szögesdróttal. És mindettől azt – a csodát – várják, hogy az ideérkező illegális migránsok száma radikálisan vissza fog esni.

Táborba!

Nagybaracska és Nagyfa mellett épül meg hamarosan az első olyan sátortábor, ahol a hazánkba illegálisan érkező migránsokat helyezik majd el – írta a kormányközeli Napi Gazdaság. A Fidesz-kormány ígérete szerint  állítólag „komfortos körülmények” lesznek majd – figyeljenek (!): például a tisztálkodással sem lesz gond. Sokkal többet még nem tudni, abba azonban érdemes egy csöppet belegondolni, milyen körülményeket biztosítanak majd ezek a sátortáborok, ha elmúlik a nyár, és beköszönt a hidegebb idő, mert ugye az eddigi épített menekülttáborokat bezárják. A kormány egyébként tudatában van annak, hogy tervei az uniós szabályozásba ütközhetnek, de eltökéltek – milyenek is lennének –, terveik szerint Brüsszellel is megvívják az esetleges csatákat.

Működnek a plakátok

Múlt héten kikerültek a kormányzati plakátkampány újabb remekbe szabott példányai, elindult a második felvonás. A meghökkentően egyszerű üzeneteket közvetítő Fidesz-propaganda sem kerülhette el várható sorsát: beindult a mémgyár, és több óriásplakát feliratát átjavították.

false

Nem kell félni, OV visszatért

Orbán Viktor a Facebookon üzent híveinek: „A nyaralásból visszatértem. Horvátország továbbra is gyönyörű.” Majd a teljesség kedvéért közzétett egy képet is, hogy mindenki elhiggye, tényleg megvolt a kormányfő jól megérdemelt pihenője. A kép alatti kommentek halálosak, csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

„Magyar, dalmát, / Két jó barát.”

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Virág Judit és az MNB bővülő gyűjteménye

A napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a honlapján, hogy az Értéktár Program keretében műalkotásokat és műgyűjteményeket vásárolt. Ahhoz képest, hogy úgy indult, egyetlen Munkácsy-képen kívül semmit nem szándékoznak venni, alaposan belehúztak... A Figyelő információi szerint mostanáig összesen tíz üzletet kötöttek. Eddig talán Tiziano híres festménye, a Mária gyermekével és Szent Pállal kapta a legnagyobb figyelmet. Ám érdekes, hogy míg a Tiziano-kép eladójának nevét nyilvánosságra hozta az MNB, addig például az 1,1 milliárd forintba került erdélyi ezüstérme-gyűjtemény korábbi tulajdonosának nevével véletlenül elfelejtettek dicsekedni. A figyelo.hu megbízható forrásból úgy értesült, hogy ez esetben az eladó Törő István volt, aki a Falk Miksa utcai Virág Judit Galéria és Aukciósház ügyvezető igazgatója, ami csak azért érdekes, mert a Munkácsy-trilógia harmadik képéért, a Golgotáért a jegybank arra hivatkozva hajlandó csak hatmillió dollárt fizetni, hogy három általuk felkért független (!) értékbecslő szabta meg ezt az árat. A Figyelő úgy tudja, hogy a három független értékbecslő egyike Virág Judit volt, akinek a férje Törő István: ők vezetik együtt a Virág Judit Galéria és Aukciósházat.

Az egyenlőség, egyenjogúság felé

Kimondta ma az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. paragrafusát, hogy vannak országok, ahol nem léphetnek semmilyenfajta hivatalosan elismert kapcsolatba az azonos nemű párok. A bíróság e nagyon fontos, precedensértékű döntést annak kapcsán hozta meg, hogy több olasz pár perelte Olaszországot, mert szerintük is az európai alapjogokba ütközött, hogy nem élhetnek legalább az állam által elismert élettársi kapcsolatban, ezáltal nem élhettek annyi joggal, mint a nem azonos nemű párok. Mivel Európában nincsen precedensjog, ezért a döntés nem jelenti azt, hogy automatikusan az összes olyan országban be kell vezetni az élettársi kapcsolatot, ahol eddig még nem volt meg e jogi forma. Viszont ezután az azonos nemű pár beperelheti az adott országot, ahol nem ismerik el a kapcsolatukat, és nagy valószínűséggel nyerni fog az állam ellen, így az adott országnak kártérítést kell fizetnie. A bíróság döntése egyébként nem az Európai Unióra, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményének 47 aláíró országára terjed ki, így például Oroszországra és Törökországra is. De Európában még sok helyen nem fogadja el az állam az élettársak kapcsolatát, például Lengyelországban és Görögországban sem.

(Lead-kép: Anna Parini)

Figyelmébe ajánljuk