Ferenczi Krisztina Orbán gazdagodásáról: ez nem egy ember erkölcstelensége, hanem állammodell

  • narancs.hu
  • 2015. július 20.

Hírnarancs

Megjelent a kiváló oknyomozó újságíróval készült utolsó interjú, és elég csak ránézni a mai hírekre, hogy lássuk, mennyire igaza volt.

Utolsó szavak

Halála előtt három nappal készített interjút a Népszabadság Ferenczi Krisztinával, aki még utoljára el akarta mondani, mit gondol ennek az „ellopott országnak” a jövőjéről. „Azt, hogy ez a vagyonosodás, úgymond, nemcsak gazdaság, hanem hatalomtechnika, a hatalom és a pénz folytonos átfordulása egymásba, szóval nem szimplán valami erkölcsileg megkérdőjelezhető politikusi viselkedés, hanem lényegében állammodell, nagyon kevesen és nagyon későn vettük észre” – mondta a miniszterelnök vagyonosodásáról, amelynek felderítésére mindenkinél jobban törekedett. És még azt is mondta, hogy „Magyarország miniszterelnökét minden bizonnyal még nagyon sokáig Orbán Viktornak fogják hívni, de akárhogy is, egyszer az aprócska mozaikokból – hála azoknak, akik folytatják a munkámat – összeáll majd a kép, napvilágra kerül az igazság. Megmutatkozik ennek a hatalomnak a valódi természete Tokajtól Felcsútig, Orbán Győzőtől Tiborcz Istvánig, és én egyszerre kívánom ezt a pillanatot Magyarországnak, és féltem is tőle”.

Csányi, Mészáros, Fazekas

Orbán, Csányi, Mészáros, Fazekas

Fotó: MTI

A teljes interjút itt olvashatják, és olvassák is el – hozzá a szemléltető ábrát pedig a nap további hírei szolgáltatják.

Orbán Viktor veje

Tiborcz István volt cégének közbeszerzési ügyei miatt már nyomoz az Európai Csalásellenes Hivatal és a rendőrség is. De ez nem akadály: az Elios Innovatív Zrt. július elején ütött nyélbe egy közbeszerzésen elnyert 157 millió forintos üzletet a szigetszentmiklósi önkormányzattal a település közvilágításának átalakítására – írja a hvg.hu. A cikkben felidézik, amit a HVG írt februárban, mármint hogy „2014 nyaráig az Elios a Simicska-birodalomba tartozott, és rossz nyelvek azt beszélik, Orbán Viktor veje 2013-ban nászajándékba kapta Simicskától a milliárdos nagyságrendben tendereket nyerő energetikai céget”.

Orbán Viktor adóhatósága

Kiderült, hogy a Simicska Lajos embereként ismert Vida Ildikó már két hónapja benyújtotta lemondását, de erről a közvéleményt mindenki elfelejtette tájékoztatni. Varga miniszter például ma megjelent, évődős hangulatú mandineres interjújában – amit, feltesszük, pár napja rögzítettek – azt mondta, hogy „az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban”. Közben Simicska lapja, a Magyar Nemzet „megszerezte” – nyilván vért izzadva – Vida Ildikó búcsúlevelét a NAV dolgozóihoz, megindító olvasmány. Azt panaszolja, hogy a kormány nem egyeztetett vele a NAV átalakításáról. A kormány közleménye (lásd például itt, Varga újabb nyilatkozatával együtt) hosszan részletezi, mennyi mindent ért el a NAV az elmúlt években – és hát valóban, senki nem állította, hogy azért küldik el Vida Ildikót, mert nem tudja ellátni a feladatát.

Ezek után már csak azt kell megvárnunk, kit talál meg az igazgatás nemes feladatára Orbán Viktor.

Kis színes

Szórakoztató riportot közöl az Index a főváros legértelmetlenebb beruházásról, amely része az Orbán Viktor várba költözéséhez vezető hosszú, diadalmas útnak. A miniszterelnök nagy kedvence, a korruptság nemzetközi szimbóluma, Sepp Blatter pedig a nap legszórakoztatóbb videóján sipákol, miután egy humorista a szeme közé szór egy marék papírpénzt.

Figyelmébe ajánljuk