Atomkatasztrófát okozhatott volna a kormány, komoly európai eljárás jöhet

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 27.

Hírnarancs

Orbán nem lát kapcsolatot a robbantás és a migránsok között, Rogán barátai milliárdos üzletet kaptak, a Kubatov-listák pedig már a minisztériumban vannak. Keddi híreink.

Veszélyben a paksi bővítés

A Népszabadság szerint vizsgálatot indított az Európai Bizottság, mert Magyarország jogsértő módon szállíthatta ki Oroszországba a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket. Egy esetleges kötelezettségszegési eljárás a Paksi Atomerőmű új blokkjainak engedélyeztetését is veszélybe sodorhatja, mert rávilágít arra a tényre, hogy az atomerőműben keletkező nukleáris hulladék elhelyezésére nincs végleges megoldás.

Paks, 2014

Paks, 2014

Fotó: MTI

A 2003-as üzemzavarban megsérült fűtőelemeket 2014-ben, vonattal szállították el Oroszországba. Ukrajna keleti felén ekkor már javában tartott a háború, így fenn állt a kockázata annak, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén többországnyi területet veszélyeztethet. Ráadásul a szállítást végző orosz fél nem rendelkezett olyan akkreditációval, amely szerint az uniós előírásoknak megfelelő módon fel tudja dolgozni és el tudja helyezni a sugárzó hulladékot. A lap emlékeztet, hogy az ügy miatt Jávor Benedek két évvel ezelőtt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, ugyanis papíron a kiszállítás célja újrafeldolgozás és végső elhelyezés volt, ám az uniós jog alapján a nukleáris hulladék végső tulajdonosa mindig az az ország, ahol a hulladék képződött, és ezt a felelősséget csak szigorú feltételekkel lehet egy harmadik félre átruházni. A Népszabadság úgy tudja, hogy a Bizottság álláspontja szerint Magyarország uniós jogot sértett. A szabálytalanság tényét a magyar kormány is elismeri.

Az MVM Paksi Atomerőmű délutáni közleménye szerint a 2014-es művelet „a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt”.

Orbán: Nincs összefüggés a migránsválság és a robbantás között

A miniszterelnök a közszolgálati M1-nek nyilatkozott, ahol a szombat esti, Teréz körúti robbantással kapcsolatban elmondta: „Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a robbantás között.” Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az összefüggést kizárni ugyan nem lehet, de megnyugtató, hogy jelenleg semmi nem utal arra, hogy migránsok robbantottak volna. (Mondta ezt azok után, hogy az általa felügyelt propagandagépezet napok óta célozgat, sejtet, és azt mondogatja, hogy bármi lehet.) Orbán szerint gyalázatos tettről van szó, hiszen célzottan rendőröket támadtak meg. A miniszterelnök arra adott utasítást a belügyminiszternek, hogy „bármi áron fogják el, vadásszák le az elkövetőt, és szedjék ki belőle, hogy miért tette”.

A vasárnapi népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy a baj nem a migránsokkal, hanem Brüsszellel van, és a referendum tétje, hogy mi mondjuk meg, kivel szeretnénk együtt élni: „Így szeretjük Magyarországot, ahogy van, de ha meg is akarnánk változni, akkor sem külső kényszer hatására.” A miniszterelnök megismételte azt az álláspontját, hogy a válságot helyben kell megoldani, nem pedig a menekültek szétosztásával, mert azzal nem csak Magyarországot, de egész Európát tönkre fogják tenni a brüsszeli döntéshozók.

Minisztériumi dolgozóknak kell végighívni a választókat, munkaidőben

A 444.hu arról ír, hogy minisztériumi közhivatalnokoknak telefonokat, Kubatov-listát és fideszes szórólapokat osztottak ki, és ezekkel felfegyverkezve kellene hívogatniuk egy-egy vidéki körzet szavazóit. Mindezt munkaidőben, államtitkári utasításra, külön erre a célra biztosított telefonokkal. A lap nem tudja, hány ilyen hívás történt, de közlik az útmutatót, mely alapján telefonálniuk kell a minisztériumi dolgozóknak. Ez alapján a kényszerbetelepítés veszélyéről kell meggyőzni a szavazókat, és a nem szavazatra kell őket buzdítani. A telefonálóknak azt is meg kell tudniuk, hogy a Kubatov-listán szereplők családjából hányan mennek el szavazni.

Rogán barátai ellenőrzik a bankokat

Van zsákjában minden jó

Van zsákjában minden jó

Fotó: MTI

A jegybank tegnap hozta nyilvánosságra azon cégek listáját, melyek pénzintézetek informatikai tanúsítására jogosultak. A listán mindössze egyetlen cég szerepelt, a Rogán Antal üzlettársaihoz köthető Hunguard – számolt be a Magyar Nemzet. A hír abból a szempontból nem meglepetés, hogy már korábban kiderült, a vonatkozó jogszabály monopolhelyzetbe hozta a Hunguardot, ellehetetlenítve a versenytársakat. A szakma egyöntetűen tiltakozott a jogszabály ellen, mondván, indokolatlanul szűk azoknak a cégeknek a köre, amelyek megfelelnek a kormányrendeletben adott kritériumoknak. A tervezet ellen tiltakozott az új jogszabály betartatásáért felelős Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség is, de az ennek ellenére életbe lépett.

A Hunguard ezzel nem csupán egy biztos milliárdos piachoz jutott, de megismeri a bankok informatikai rendszerét is. A vállalat két tulajdonosa Csík Balázs és Lengyel Csaba, akikkel Rogán Antal közös informatikai szabadalmat jegyez. Rogán, még V. kerületi polgármestersége idején egy belvárosi, műemléki védelem alatt álló lakást is lepasszolt Csík Balázsnak: a Hunguard-tulajdonos ugyanis kamatmentes, 25 éves futamidejű hitelre kapta meg az ingatlant – emlékeztet a lap.

Bevásárolta magát az RTL a Central Médiába

Az RTL Klub tulajdonosa, az M-RTL Zrt. 30 százalékos tulajdonrészt vásárolt a 24.hu-t, az nlcafe.hu-t vagy a startlap.hu-t is portfóliójában tudó Central Digitális Média Kft.-ben. A hírnek azért van különösen nagy jelentősége, mert az utóbbi időszakban a nagyobb médiafelvásárlások szinte kizárólag arról szóltak, hogy kormányközelbe kerültek tévék és újságok (Tv2-csoport, Origo). Most viszont a német tulajdonú, kormánykritikus híradókat készítő RTL döntött úgy, erősíteni kívánja jelenlétét a digitális piacon. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal engedélye után lép hatályba.

Súlyosabb, de felfüggesztett büntetést kapott Geréb Ágnes

false

 

Fotó: MTI

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői foglalkozás gyakorlásától Geréb Ágnest a Fővárosi Törvényszék – számolt be az MTI. Geréb tavaly novemberben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt egy év fegyházbüntetést kapott, három évre felfüggesztve. Emellett a vádlottat három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától. Másodfokon ezt az ítéletet súlyosbították másfél év börtönre (három évre felfüggesztve) és öt év foglalkozástól való eltiltásra. A bíróság kiemelte, hogy Geréb a vádbeli tevékenységét a szülész-nőgyógyász szakorvosi foglalkozástól eltiltás hatálya alatt úgy követte el, hogy szakorvosi tevékenységet végzett, amikor önállóan végzett terhesgondozást és vezetett le intézményen kívüli szülést. Az otthon szülés kockázatának felismerése, a szülés önálló levezetése nem szülésznői kompetencia, hanem szülész-nőgyógyász szakorvosi hatáskörbe tartozik, így a vádlott jogosulatlanul fejtett ki orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet.

Clinton nyerte az első tévévitát Trump ellen

Hillary Clinton és Donald Trump elnökjelöltek első tévés vitája nemcsak az Egyesült Államok – és vele az egész világ – sorsát befolyásolja érdemben, hanem azt is megmutatta, van-e esélye a hagyományos politikának az igazságon túli politikával szemben. Az első értékelések azt mutatják, hogy van. Részletesebb, videós összefoglalónkat erre találja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?