Nemcsak Demszky Gábor pisilése, de a kitiltási botrány előzménye is nyilvános

  • narancs.hu
  • 2014. november 13.

Hírnarancs

Közben Vida Ildikó leállította a mellette kiálló aláírásgyűjtést. Egyre kínosabb a legfrissebb Kertész-ügy. A Tilosnak pedig végre jó. Csütörtöki híreink.

Nyilvános az amerikai összefoglaló a kitiltási botrány előzményeiről. Eszerint az amerikaiak aggodalmukat fejezték ki a dohánypiac államosítása miatt és állítólagos mezőgazdasági áfacsalások miatt. Az adóhatóság érintett vezetői azonban lesöpörték az asztalról az amerikaiak felvetéseit, és érdemi választ nem adtak azokra. Az is kiderül, hogy az amerikaiak többször jelezték a magyar kormány felé a gondjaikat, mondhatni, még csak le se tojták őket. Itt olvasható az összefoglaló.

false

A hvg.hu úgy értesült, hogy Vida Ildikó mellett aláírásgyűjtés indult több NAV-intézményben. „A nyilatkozatot nem kötelező aláírni, elvileg önkéntes a csatlakozás, de el lehet képzelni, mekkora nyomás van a beosztottakon és a közép- és felső vezetői karon. Ha valaki nem írja alá, a társaság kiközösítheti, magára terelheti a gyanút, hogy nem lojális a vezetéssel. Mégis, forrásaink szerint azok közül sem írta alá mindenki a papírt, akiknél már járt a dokumentum” – írja a portál. A NAV már reagált is: „Elismerték, hogy valóban aláírásokat gyűjtenek az adóhivatalnál Vida támogatására, de a hatóság sajtóosztálya állítja, ez az egyik főigazgatóság dolgozóinak spontán akciója. Azt is állítják, amint Vida értesült az aláírási projektről, megköszönte a beosztottjainak a támogatást, de az aláírásgyűjtés abbahagyására kérte az alkalmazottakat.”

Ez a mostani Kertész-ügy már-már a szánalmas kategóriába kezd tartani. Kezdve onnan, hogy a Nobel-díjas író saját feltételezéseire alapozva megvádolja a New York Timest, hogy azért nem hozzák le a vele készült interjút, mert ott nem diktatúrázott eleget. A Népszabadság szerencsére elérte a szóban forgó amerikai újságírót, aki csak rövid ideig beszélt Kertésszel. Kertész Imre „azt mondta nekem, kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában”. Streitfeld azt is közölte a Népszabadsággal: a beszélgetés során azt a szót, hogy „diktatúra, semmilyen formában vagy alakban” nem mondta ki. Cikk pedig azért nem lett, mert sovány lett a beszélgetés. És tudják, mi a legjobb? Hogy annak a most közölt interjúnak a szerzője, amelyben Kertész vádaskodik, ugyanaz, mint aki korábban tolmácskodott, és ott volt a New York Times újságírójával. No komment.

Állítólag az állam nyelné be a Budapest Bankot. Beszélnek róla banki körökben. A 444.hu szerint.

Demszky Gábor közterületen pisilt. El is ismerte.

Orosz repülőgépek úsztak Észtország és Litvánia légterébe. „A NATO szerint csak a múlt hónapban több mint 100 alkalommal találkoztak orosz repülővel a balti légtérben” – írja a 444.hu a Reuters nyomán.

A napi jó hírünk, hogy a Tilos – úgy tűnik – tovább sugározhat. Minden további mai cikkünkben.

59 magyar író, költő, történetíró, rendező, színész és alkotóművész ennivalóért – konzervekért és tartós élelmiszerért – Budapesten, az Írók Boltjában november 17-től kézírásos szavukat adják. Egy jó szó = 3 darab konzerv. Vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta. Az összegyűlt ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény óvodásai és tanulói kapják. Így lesz a szóból ennivaló. A jótékonysági akció november 17-én, 11 órakor kezdődik, és december 6-ig, Mikulásig tart. Helyszíne: az Írók Boltja, Budapest VI. kerület, Andrássy út 45.

Figyelmébe ajánljuk