Az ügyészség Matolcsyra tör

  • narancs.hu
  • 2016. július 22.

Hírnarancs

Azbesztbalhé, PADA-nyomozás, Rogán Cecília, a tusványosi előadó. Hírek pénteken.

Az az azbeszt

Volt egy kis balhé megint a Városligetben, ezúttal az azbeszthelyzet miatt. Négy, építési törmelékkel megrakott teherautó útját blokkolták a reggeli órákban és délelőtt a Ligetvédők, mert szerintük fennállt a veszélye annak, hogy a törmelék rákkeltő azbesztet tartalmaz. A helyszínre érkező rendőrök és készenlétisek nem avatkoztak be – írta a 444. Délelőtt a kormány szakemberei, később a Greenpeace által is függetlennek minősített Magyar Azbesztszövetség munkatársai is a helyszínre érkeztek, hogy méréseket végezzenek. Állítólag a jövő hét közepén lesz eredmény. A teherautók végül a fóti lerakathoz szállították a törmeléket, az ígéret szerint ott megvizsgálják a szállítmány azbeszttartalmát.
Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója az Indexnek nyilatkozott is az ügyben. Azt mondta, „alaposan átvizsgálják a területet, és ahol azbeszt jelenléte merül fel, ott védőfelszerelésben bontják az épületet, a törmeléket pedig az előírások szerint lezárt zsákokban szállítják a veszélyeshulladék-lerakóba”. Sághi hozzátette azt is, hogy a történtek bizonyítják, a Ligetvédők akciója politikailag motivált, hiszen „korábban érdekes módon senki nem tüntetett az ellen, hogy a Városliget egy másik építési helyszínéről teljesen szakszerű módon és a bontási terv alapján az itt lévő törmelékmennyiség tízszeresét szállították már el.” Sághi azt is sietett elmondani, hogy mindez nem a tiltakozás eredménye, és az azbesztet sem a Ligetvédők vették észre, hanem a projekt szakemberei. A Ligetvédők ezzel ellentétben az akciójuk sikereként kommunikálják a független mérések megkezdését: „Balhé nélkül még válaszra sem méltatnak a Liget Zrt. munkatársai” – írták Facebook-oldalukon.

false

 

Fotó: Facebook/Ligetvédők





Forró nyomon
Nyomozás indult a Matolcsy-féle MNB-s alapítvány, a PADA ügyében „hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt” – írja az Index. A feljelentést a nagy feljelentő, Tényi István magánszemély tette. A nyomozással a főügyészség az első kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. Minden jel szerint a PADA kuratóriumi jegyzőkönyveivel van probléma, mert nem egyeznek a közérdekű adatként kiadott és korábban a honlapra feltett dokumentumok. Vagyis utólag gyárthattak le hivatalos papírokat. Korábban már az adatokat kiperlő szocialista Tóth Bertalan is feljelentést tett, de ő sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt. Az ügyészség nemrég feljelentéskiegészítést rendelt el ebben az ügyben.

Ki nevet a végén?

 




Rogánné, ha nagy lesz

Rogán Cecília is felszólal Tusványoson, a hírt a Magyar Nemzet közölte. Rogán Antal felesége mint vállalkozó szólal meg a Mi legyek, ha nagy leszek? – Édesanya és/vagy dolgozó nő című kerekasztal-beszélgetésen, ami a szervezők szerint arra hivatott, hogy jó tanácsokkal szolgáljon a fiataloknak a karrierépítés tekintetében.

Buzi, zsidó, Jobbik

Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság koordinátora múlt héten közérdekű adatigényléssel fordult Ásotthalom önkormányzatához az ott működő fegyveres mezőőrökkel kapcsolatban. Azt akarta megtudni, mit csinálnak, milyen formaruhában dolgoznak, hányan vannak, s milyen fenntartói utasításokat kaptak. Léderer ma a Facebookon írta meg, hogy bár kérdéseire nem kapott választ, Ásotthalom függetlenként megválasztott polgármesterének és a Jobbik alelnökének megválasztott Toroczkai László a közösségi oldalon közzétette képét, és személyre szólóan reagált „obligát zsidózás és buzizás kíséretében”. Toroczkai ezt írta többek között Lédererről: „Ő minden idők egyik legnyíltabban magyargyűlölő pártjának, az SZDSZ-nek volt vezetőségi tagja, valamint a párt ifjúsági szervezetének elnöke, aztán a Zsohár-féle Migration Aid nevű förtelemben bukkant fel. Léderer egy interjúban azt mondta, hogy azért segít a migránsoknak, mert ő maga zsidó, és tavaly azt is baromira fontosnak tartotta nyilvánosságra hozni, hogy homoszexuális.”

Toroczkai László mondja

Toroczkai László

Fotó: MTI



„Nem rólam van szó, félre ne értsétek, tényleg lepereg. Hanem arról, hogy mit legitimál a kormány. Tranzittal, 8 km-rel, plakáttal. Hogy mi folyik a határon és azon túl, mezőőrséggel és minden mással. Hogy az ásotthalmi polgármester által életre hívott mezőőrség a magyar állam által nem védett menedékkérőkkel szemben mire lehet képes, ha ez zajlik egy magyar állampolgárral szemben” – írta Léderer az esetről Facebook-oldalán, bejegyzéséből a 444 idézett.

Figyelmébe ajánljuk