Orbán a függöny mögött dekkol, Békés megyében lopják a karácsonyfaizzókat

  • narancs.hu
  • 2015. december 7.

Hírnarancs

A miniszterelnök nagyjelenetet rendezett a parlamentben, megint akadt néhány százmillió a Várkert bazárra, veszélyben vannak a Békés megyei köztéri karácsonyfák. Hétfői hírek.

Elbújt

A parlamentben az ellenzéki képviselők „megpróbálták össztűz alá venni Orbán Viktort, az MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők is hozzá nyújtottak be kérdést, ám a miniszterelnök csak akkor lépett be a terembe, amikor már házszabályt sértett volna a válasz megtagadásával. Addig a függöny mögött várakozott. Így öt MSZP-s és jobbikos képviselő nem is kapott ma válaszokat” – írja az Index, amit a miniszterelnök rajongótábora minden bizonnyal a szokásos „góbéságnak” tekint, ám lehet, hogy vannak páran, aki szerint nem más, mint gyáva megfutamodás. Még úgy is, ha Havasi Bertalan miniszterelnöki kólásdoboz-tulajdonos szerint Orbán „a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el”. No de mire voltak kíváncsiak a képviselők? Hát például arra, hogy „kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosítások mögött?” (Harangozó Tamás, MSZP), meg arra, hogy „mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete?” (Vona Gábor, Jobbik), meg arra, hogy „Számíthatnak-e önre a pápaiak, miniszterelnök úr?” (Gőgös Zoltán, MSZP) és hasonlók.

Ugye nem is olyan meglepő, hogy Orbán csak akkor lépett színre, amikor mások kérdezték?

Előbújt

A hvg.hu tudósítása szerint a miniszterelnök ekkor már „beleállt” a vitába. Tudja a fene. Például amikor „Volner János (Jobbik) Mészáros Lőrinccel és Garancsi Istvánnal hozakodott elő, és arra kérte Orbánt, hogy magyarázza már meg, miért kötnek ilyen jó üzleteket a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó üzletemberek”, akkor KGBélázott egy közepeset. Amikor Schiffer András azzal jött, „hogy lehet, hogy a LED-lámpás közbeszerzési buliban ajánlattevői és ajánlatkérői oldalon is ugyanazokat találjuk?”, akkor meg ilyet szólt: „nem szimpatizál azzal a zűrzavarral, ami a politikusok vagyonbevallása körül van", ezért legszívesebben „átvenné egy tisztességes demokrácia gyakorlatát, mondjuk Németországét". Ha pedig bármelyik családtagja mégis elindulna közbeszerzésen, akkor azt kérte, hogy szóljanak neki.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

 

Felcsúti disznótor

Ha Orbán nem válaszol, válaszol Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármestert a Népszabadságnak sikerült mikrofonvégre kapnia egy ún. adventi disznótor keretében, ahol nemcsak egy régi felvetésünkre adott frappáns választ, de azt is elmondta, hogy „Az nem bűn és nem bűncselekmény, ha valaki valakinek a rokona, ez egy adottság, amin nem tud az ember változtatni”. Mi tagadás, Orbán Viktor is mondhatta volna ugyanezt, vajon miért nem mondta mégsem?

Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere

 

Fotó: Legát Tibor

 

Várkert bazár – semmi nem elég

A 168 Órában olvashattunk arról, hogy „Újabb közbeszerzési szerződést nyert a Várkert bazár felújításán már eddig is milliárdokat kaszáló Swietelsky–WHB-konzorcium. A két civil szervezet – a K-Monitor és a Transparency Magyarország – által elindított, a korrupciógyanús beszerzéseket figyelő online felület, a „Red Flags” által észrevett szerződés összesen 743,3 millió forintról szól.”

A lap szerint a „kiíráskor 688 millió forintnyira becsült, majd a szerződés aláírásakor már 743 millió forint értékűre nőtt megbízás a Közbeszerzési Hatóság oldalán még nem jelent meg, ám az európai közbeszerzési weboldalon már szerepel. Innen meg lehet tudni, hogy a feladat ezúttal: a Várkert bazár rekonstrukciója és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése keretében mély- és magasépítési kivitelezési feladatok, régészeti és restaurálási feladatok ellátása, továbbá egyes részelemek tekintetében műszaki tervek készítése tárgyú vállalkozási szerződés során szükségessé vált egyes rendszerek speciális pótmunkáinak a megvalósítása.”

Most tényleg jó lenne tudni, hogy hányszor akarják még átadni Ybl Miklós épületét. És mennyit költenek még rá.

false

 

Fotó: Bujnovszky Tamás

 

Lopják az izzókat

A Békés mátrix hírportál számolt be arról, hogy az „adventi ünnepség előtt derült ki, hogy valaki vagy valakik lelopták a városi adventi koszorú egyik fenyőjének világítását!”. A portál beszámolója szerint a békésiek „megdöbbenve vették észre, hogy a főtéren felállított adventi koszorú egyik fenyőjéről ellopták a díszvilágítást”, ráadásul „a város fenyőfájáról is megpróbálták letépni az égősort, de nem sikerült”. Mindezt a Békés megyei online annyival egészítette ki, hogy ugyanekkor „Gyomaendrődön az adventi koszorút érte támadás: a négy gyertyából mostanra mindössze egy maradt a helyén, a többit ugyanis leszaggatták, majd egy kupacba dobták”.

false

Figyelmébe ajánljuk