Az Orbán-rendszer ad és elvesz

  • narancs.hu
  • 2015. december 9.

Hírnarancs

Van, akinek bejön az orbánizmus, és van, akit tönkretesz a rendszer. A felcsúti klánba tartozni főnyeremény, míg például mezőhegyesinek lenni eleve vesztes pozíció.

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

Fotó: MTI/Földi Imre

A miniszterelnök bizalmasa, Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármester id. Orbán Győzőéktől vásárolt meg egy területet úgy, hogy azon még évekig üzemeltethet homokbányát a Gánt Kő és Tőzeg Kft., azaz Orbán Viktor apjának a cége (írásunk itt). Amikor pedig Mészáros végre hozzájuthat majd a bányagödörhöz, rekultiválhatja a terepet. Ez ám a jó üzlet! Természetesen szó nincs strómanszerepről. További részletek a holnap megjelenő Magyar Narancsban!

Tegnap kezdődött a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által bérelt mintegy 8000 hektár föld árverése. A Magyar Nemzet Online mai értesülése szerint azonban a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma leállította a földek árverését. A zrt. állami földre kötött haszonbérleti szerződése 2017-ben lejár, és 2017-től új haszonbérlőkkel kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerződést húsz évre. A Mezőhegyesi Ménesbirtok mind a 27 érintett új haszonbérlőt perbe vonta, a per jelenleg is folyamatban van. Bár az Orbán-rezsim gaztetteit egyre nehezebb rangsorolni, a Mezőhegyes tönkretételére irányuló masszív szándéka azért kirívó, mert tudatosan lehetetlenítenek el egy egész települést. „A Békés megyei kisváros minden bizonnyal a csőd szélére jut, és több száz család megélhetése kerül veszélybe azután, hogy a kormány feldarabolta azt az állami földterületet, amelyen Európa egyik legfejlettebb mezőgazdasági tevékenysége folyik. Látszólag minden szakmai érv amellett szól, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. működését ne lehetetlenítsék el, most mégis úgy tűnik, az 1994-ben privatizált, korábban több mint kétszáz évig állami tulajdonban lévő vállalkozás lehúzhatja a rolót. (…) Az ott élők közül sokan nem értik, miért nem hagyja őket boldogulni az az állam, amelynek évszázadokon keresztül a megélhetést és – legalábbis a környező településekéhez képest – jobb világot köszönhették a helyiek. Szakmaiatlanság, rosszul előkészített döntések, kicsinyes bosszúhadjárat és érdekpolitizálás, majd látszatintézkedésnek is gyenge tűzoltás – a mezőhegyesi történetben benne van minden, ami a mai fideszes hatalomgyakorlásra oly jellemző” – írtuk novemberi riportunkban. A tegnapi árverésről, valamint az ellenzék és a helyiek tiltakozásáról pedig itt olvashatnak.

Edward Snowden

Edward Snowden

 

„Magyarországon is azt láttuk, hogy ha válság ürügyén különleges jogokkal ruházzuk fel a hatalmat, akkor erős a csábítás, hogy a válságot fenntartsák vagy újat kreáljanak” – ezt tegnap délután mondta Edward Snowden, az NSA-botrányt kirobbantó egykori CIA-informatikus a budapesti Open Society Archívum (OSA) rendezvényén. Snowden – aki csak videokapcsolaton keresztül lehetett jelen, hiszen az amerikai kormány elől menekülve Oroszországban kapott menekültstátuszt – elsősorban a terrorizmus állami (félre)kezeléséről beszélt. Tudósításunkat itt olvashatják.

Hiába a magyar focinak a létezett szocializmust is felülmúló állami dotációja, a magyar emberek alapvetően leszarják, egy-egy bajnoki forduló össznézőszáma lassan egy-egy angol vagy német kölyökmeccs látogatottságát sem éri el. A kormányzat ezért törvényalkotással – a meccsre járás megkönnyebbítésével (egyelőre csak ennyivel) – igyekszik növelni a szurkolási hajlandóságot.

false

Néhány hír a menekültválságról, manipulatív célzattal, nyilván. 1. A görögök megkezdték a macedón határon rekedt több száz menekült visszatoloncolását, első lépcsőben az athéni bevándorlási központba szállítják őket. 2. Legalább tizenegy menekült fulladt vízbe szerdára virradóra Farmakoníszi görög sziget közelében, köztük öt gyerek. Még tegnap hat afgán menekült gyerek, köztük egy hat hónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a török hatóságok az Égei-tenger keleti partjainál. 3. A visegrádi országok határőrizeti alakulatokkal részt vehetnének a macedón külső schengeni határ megfelelő kiépítésében, igaz, a megállapodást még az érintett országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek szentesíteni kell. A cseh védelmi miniszter szerint valószínűleg nem katonai, hanem rendőri egységeket küldenének a macedón határra. 4. Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a Time magazin, mert manapság nála erkölcsösebben senki nem vezeti az országát. 5. Megszűnik Magyarország égető NATO-drótakadály-ínsége, miután Márianosztrán megkezdődött a pengés drótok előállítása; a munkát a helyi börtön lakói végzik.

Szép álmokat.

Figyelmébe ajánljuk