Orbán nem túlozná el a Jobbik veszélyességét, és nagyon elégedett az embereivel

  • narancs.hu
  • 2015. június 3.

Hírnarancs

Orbán mindent akar, embereivel elégedett, az ellenzékkel kevésbé, hű talpasa megkapja a villanyoszlopokat, némely focicsapatok viszont hiába várnak új stadionra, mi viszont megkaptuk máris a nyár melegét – a napsütés által enyhített komorságú hírek szerdáról.

ORBÁN ÉS A MÉDIA

Interjút adott szeretett miniszterelnökünk az utóbbi időkben házi lappá avanzsáló Napi Gazdaságnak (az újság átlényegüléséről alapos cikket olvashatnak friss, e heti nyomtatott számunkban). Magvas gondolatait, melyeket naponta más alkalommal és csatornán keresztül oszt meg a választópolgárokkal, nincs időnk és helyünk részletesen elemezni, néhány fontos elemet azért kiemelnénk. Először is négy területen kell erős befolyással bírnunk (Orbán-nyelvet magyarra fordítva: bírniuk): bankszektor (itt már egészen jól áll O. és csapata), a média (ahol viszont nem, és panaszkodik is egy sort), a harmadik az energiaszektor, ami lassan „rendbe jön” (értsd: az ölükbe hullik), no és a kiskereskedelem, ahol távoli a cél (lehet, hogy a vasárnapi zárva tartás után más szemétségek is következnek). Figyelem! A valóságos önrendelkezéshez (azaz a voluntarista–matolcsysta–orbánista őrjöngés csúcsra futtatásához) gazdasági tényezők és a külföldi gazdasági és média-erőcsoportok által nem befolyásolható politikai osztály is kell!

Orbán eközben egyetlen miniszter leváltását sem érzi időszerűnek, de hétvégétől a miniszterekkel értékelni fogják a mögöttünk hagyott évet, a kormány munkáját, és külön az egyes államtitkárok tevékenységét (közöttük lesznek is cserék), de ez semmiben nem fogja érinteni sem a kormány irányvonalát, sem a kormány és a Fidesz viszonyát (ez utóbbit tényleg így mondta).

A mai baloldal tiszteletre méltó, fájdalmas és eddig sikertelen kísérleteket tett arra, hogy a Moszkva által beléjük oltott birodalmi szemléletű, a hagyományos közösségeket, a nemzetet, a nemzethez tartozó értékeket, gondolatokat a nagy nemzetköziségben feloldani akaró internacionalista önmaga helyett megtalálja a nemzeti alapokon álló baloldali identitást. Az SZDSZ-szel való egész szimbiózisuk ezzel a feszültséggel, ezzel a küzdelemmel írható le” – üzente egyenesen Putyin alfeléből, miközben büszkén ismer magára a Bibó által kárhoztatóan felvázolt „túlfeszült lényeglátó” típus leírásában (ha már egyszer úgyis folyton feleleveníti a történelmi magyar jobboldal legbornírtabb hagyományait).

A Jobbik Orbán szerint is veszélyes Magyarországra nézve, habár ezt a veszélyt nem szabad eltúlozni. Majd elválik. „Veszélyesek, mert folyamatos kísértést jelentenek, a legegyszerűbb megoldások előtti intellektuális fegyverletételt sugalmazzák” – mondja ezt a legprimitívebb ötletelések mestere, és nem szakad a fejére a plafon.

Orbán ezenfelül definiálta a multikulturalizmust (a különböző civilizációk összekeveredéseként, az iszlám, az ázsiai vallások és a kereszténység együttéléseként), majd megígérte: „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Magyarország ettől megmeneküljön.” Sajnos tőle és rezsimjétől már jóval nehezebben fogunk.

GARANCSI VÉGRE HIRDETHET

A parlament gazdasági bizottsága olyan törvénymódosítót nyújtott be, amely három év után ismét lehetővé tenné, hogy a villanyoszlopokon és telefonpóznákon reklámokat helyezzenek el – írja a napi.hu. Ezekkel 2012-ig a spanyol hátterű Esma foglalkozott, akkor azonban balesetveszélyesnek minősítették a reklámtáblákat, és a tevékenységgel a cégcsoportnak fel kellett hagynia.

Az Esma Zrt.-t áprilisban vette meg a Gar-Dam Zrt.-t, és a Népszava áprilisi interjújából is kiderült, hogy a társaságban ezáltal résztulajdont szerzett az a Garancsi István, aki Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápol, például ő a Videoton fociklub tulajdonosa is. A törvénymódosító nem indokolja meg, hogy a balesetveszélyt újabban miért nem tartják lényegesnek – igaz is, már a 2012-es törléskor sem támasztották alá, hogy a villanypóznákon függő táblák miért veszélyesek.

LEMONDOTT SEPP BLATTER

Régi csibészek

Régi csibészek

Fotó: MTI

A világ fociszerető s némileg attól idegenkedő részét is foglalkoztatja a FIFA-botrány, melynek legújabb fejleményeként tegnap lemondott Sepp Blatter, a frissen újraválasztott, ámde sokat támadott elnök. Némely értesülések szerint a már letartóztatott vezetőtársai rá vallottak, és az FBI is nyomoz utána, de ezt mi nem hisszük el, Blattert mindig is tiszta embernek ismertük, aki lemondása dacára év végéig csak elvezetgeti a FIFA-t, elvégre újabb elnökválasztást nem tartanak egyhamar. (Az esetről szórakoztató blokkot készített Jon Stewart, a jeles amerikai komikus/tévés személyiség – csak ajánlhatjuk figyelmükbe!)

HAT MEGYE NB-S CSAPAT NÉLKÜL

Biztosan sokak szíve fájdul meg tőle: hat megye marad NB I-es vagy NB II-es futballcsapat nélkül (lásd a sportlap beszédes táblázatait). Ráadásul az Index mai cikke szerint ugyan megint a sportra költik el a Köztársasági Elnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavalyról megmaradt keretét (majdnem 3 milliárd forintot), de közben átcsoportosítják a pénzt a Honvéd Bozsik stadionjának építésétől (400 milliót vesznek el innen, pedig ki sem estek), a Győri ETO FC fejlesztésétől (560 milliót – na, ők viszont két osztályt zuhannak), a pécsi labdarúgó-sporttelep fejlesztésétől (500 milla, ők sem kaptak licencet), és a Vasas Illovszky Rudolf stadionjának fejlesztésétől (ez is 500 millió mínusz, pedig most jutott fel a csapat az NBI-be!).

FOLYTATÓDIK A MELEG NYÁR

Ahogy e hétre való prognózisunkban is ígértük, egész héten meleg nyár lesz. Azon belül holnap, azaz csütörtökön napközben a középső és a déli országrészben holmi zivatarok zavarják meg a sütkérezést, de a hét hátralévő részén a felhő is ritka vendég lesz az égen. Jövő hét elején pedig még fokozódik is a kánikula!

Figyelmébe ajánljuk