Azon melegében – Időjárás a héten

Most nem viccel a természet: ha a naptárban június áll, akkor nyarat csinál. Idővel szinte júliusit.

A múlt héten – prognózisunknak megfelelően – még az utolsó fagyosszenthez köthető hűvös hajnalok, zömmel visszafogott hajnali felmelegedés, s még a melegedő hétvégén is vissza-visszatérő záporok, zivatarok búcsúztatták a májust – ehhez képest az első júniusi héten máris beköszönt a hamisítatlan nyár.

Nem is kell más ehhez, mint hogy egy magassági gerinchez kapcsolódó anticiklon uralja Európa közepét, ráadásul hosszú napokon keresztül, ami dél felől csak pumpálja ide a meleg, s jó ideig száraz levegőt. Ehhez napról napra melegebb, lassan már kánikulai szintű délutáni, és szintén – főleg a nagyvárosokban és a Balaton mentén – magas éjszakai, hajnali hőmérsékletek társulnak. A hétfő még csak visszafogott felmelegedést hoz, de kedden, pláne szerdán szinte már perzselni fog a nap – utóbbi napon sokfelé lehet meg a 30 Celsius-fok. Érdekes módon a hét közepén átmenetileg módosulnak az áramlási viszonyok, s északról egy árnyalattal hűvösebb levegő áramlik fölénk: ennek hatására csütörtökön (amikor azért a 30 fok sem lesz ritka) többfelé záporok, zivatarok is előfordulhatnak, kissé a szél is megélénkül (ezt leszámítva a héten csak gyenge vagy mérsékelt légmozgást tapasztalunk). Ezt követően pénteken ismét „csak” júniusi hőmérsékleti értékeket mérhetünk.

Hétvégén pedig kifejezetten meleg nyári idő, vasárnap valószínűleg részleges kánikula (tehát az ország nagyobb részén már 30 fok feletti csúcshőmérsékletek várnak ránk: ezek rendre olyan értékek, melyek még a nyár derekán, júliusban is emberesnek számítanának. A héten már a magas UV-B sugárzásra is ügyelnünk kell, ráadásul a derült, napos időben, zömmel mérsékelt légmozgás mellett, a túlnyomórészt csapadékmentes körülmények között a fotokémiai szmog szintje is megemelkedik.

Minden nap jó meleg

Hétfő: Napos-gomolyfelhős időben délutánig 23, 27 fokig emelkedik a hőmérséklet. Mérsékelt, az Észak-Dunántúlon élénkebb déli szél fog fújni. Főleg délután és kora este kisebb záporok többfelé is kialakulhatnak (északon nagyobb eséllyel). Éjszaka sem lesz kevesebb 14, 17 foknál, miközben alig tapasztalható légmozgás.

Kedd: Zömmel derült idő várható, legfeljebb délutáni gomolyfelhő-képződéssel, maximum elszórt, futó záporokkal. Délután már 25, 28 fokot is mérhetünk – kissé élénk déli szélben. Meleg, ugyanakkor derült és szélcsendes lesz az éjszaka, hajnalban sem lesz kevesebb 14, 19 foknál.

Szerda: Napos, meleg időnk lesz, délután már 27, 30 fokos csúcshőmérsékletekkel. Legfeljebb északkeleten fújhat kissé élénkebb délnyugati-nyugati szél. Éjszaka is meleg lesz, és hajnalban sem lesz kevesebb 16, 20 foknál.

Csütörtök: Kezdetben zömmel napos idő lesz, de késő délelőttől már több lesz a gomolyfelhő és egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat: a legnagyobb valószínűséggel pont az ország középső harmadában illetve délen. Napközben feltámad és már északi irányból fúj majd a szél. 26, 30 fokos csúcshőmérsékletekkel számolhatunk. Hajnalban, a Dunántúl kivételével még mindig szeles időben (zömmel északkeletről fog fújni) 13, 18 fokos minimumok várhatók.

Péntek: Ismét derült időnk lesz, délután 24, 28 fokos csúcshőmérsékletekkel. Főleg keleten és a középső országrészben élénk északkeleti szél fog fújni. Hajnalban, szintén derült, mérsékelten szeles időben 13, 18 fokot mérhetünk.

Szombat: Sok napsütés, délután pedig 26, 29 fokos maximumok várnak ránk. Mérsékelt, néha kissé élénkebb délkeleti szelet tapasztalhatunk. Éjszaka alig mozdul a levegő, hajnalra 14, 19 fokos minimumokkal számolhatunk (különösen a nagyvárosokban és a Balatonnál alig megyünk 20 fok alá).

Vasárnap: Derült idő, délen és a Dunántúlon élénkebb délkeleti szél, részleges kánikula, délután 27, 31 fokos maximumokkal.

Figyelmébe ajánljuk