Orbán lehajol az aprópénzért is

  • narancs.hu
  • 2016. január 22.

Hírnarancs

Miniszterelnökünk már másoknak adna kölcsönt, Tállai rászáll az Uberre, Tarlósnak esze ágában sincs betiltani, és egyelőre marad a hideg. Hírek jobb időkre.

A menekültekről és a brüsszelizmusról

Szerencsére felépült influenzájából miniszterelnökünk, így – még ha kissé fátyolos hangon, néha harákolva  – megtarthatta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját. Kár lett volna kihagynia, hiszen végre visszaterelhette a diskurzust kedves témájára, a menekültekre, akik, Orbánt idézve: többet nem jönnek keresztül Magyarországon! „A dogmatikus gondolkodás kapitulált, meghozták Európában azokat a döntéseket, amelyeket a magyarok már rég szorgalmaztak” – ujjongott, majd hozzátette: az osztrákok kinyilvánították, hogy Európa nem tud korlátok nélkül befogadni bevándorlókat, ám a magyar álláspont ettől kicsit még odébb van, mert „a legjobb bevándorló a nem jövő bevándorló”. „A politikai menekülteknek biztosítunk mindent, ami a nemzetközi jog szerint nekik jár, de azon túl senkit nem engedünk be” – érvelt a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel német kancellár nem éppen ezt vallja, úgy reagált: a kis sikernek is örülni kell, az aprópénzért is le kell hajolni. „A kormánynak vannak olyan erőforrásai, melyeket terrorveszély esetén bevethetne a terrorizmus veszélyének csökkentése érdekében, de a törvények ezt nem engedik, pedig  Nyugat-Európában ez természetes” – sajnálkozott Orbán a most vesztésre álló alkotmánymódosítás kapcsán. „Ha a baloldal éppen nem kormányoz, akkor azt állítja, nincs is demokrácia. Ha ez igaz lenne, akkor szügyig állnánk az önkényben, Magyarország azonban Európa legszabadabb országa” – jelentette ki meredek okfejtése végén, s most némi joggal érezheti, neki mindent szabad. További arany mondásait terjedelmi korlátok miatt csupán hevenyészve idéznénk: Szerinte pont a „brüsszelizmus” gyengíti az uniót és fenyegeti Európát. A hatásköröket ugyanis elvonják, de a feladatot nem képesek ellátni. Közép-Európa semmiben nem marad el a kontinens nyugati felétől demokráciában, állította, majd ezt igazolva előállt a költői kérdéssel: „ha nálunk az fordult volna elő, mint Kölnben, maga szerint én hány napig maradtam volna hivatalban?”

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Buszok, reformok, csok

Orbán szerint biztosan nehéz az agglomerációs közlekedést megszervezni, de időnként az országnak fegyveres akcióban is részt kell vennie, ráadásul (most hadd ne mondjuk, kinek a hibájából…) az összeomlás széléről kellett visszarántaniuk Magyarország költségvetését, saját állítása szerint a felére csökkentették a munkanélküliséget, és „be kellett indítani nagyon bonyolult reformokat” (ha nem tévedünk, most a ’reform’ kifejezés rehabilitálását érhettük meg!). „Ha ezzel és másfél millió menekült veszélyével meg tudtunk birkózni, akkor csak megoldunk már néhány buszjáratot” – állította magabiztosan Orbán, aki szeretne végre eljutni oda, hogy csökkenjen az államadósságunk, sőt, mi adjunk majd kölcsön másoknak, akár már jövőre – na, erre már mi is befizetünk (be is fogunk…)! Miniszterelnökünk ezen felül még kiállt a taxisok mellett és megdicsérte saját csok-programját, merthogy érezhetően minden pénzt erre költenek, az oktatás meg az egészségügy meg majd eldöcög magától is.

Tállai az Uberről

Tállai András, a NAV-ot vezető államtitkár és miniszterhelyettes ma végre elmondta, mit talált ki a taxisok útlezárásai után a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV az Uber-ügyben. Leginkább azt, hogy kiraknak egy tájékoztatót a NAV honlapjára Uber-sofőr vagyok, hogyan adózzak? címen.  Momentán még azt se tudják, hány Uber-sofőr lehet Magyarországon, erről csupán annyit mondott, hogy a NAV-ban az egyik munkatársuk belépett az alkalmazásba, és csak a NAV körül talált három autót. „Szóval többen is lehetnek” – vélekedett nagy ravaszul Tállai. Eddig tíz ellenőrzést végzett a NAV Uber-sofőröknél – hát, nem az derült ki mindnél, hogy nincs is adószámuk! Az államtitkár bejelentette, hogy a többoldalas tájékoztató megjelenése után akár 200 ezres büntetést is kaphatnak az adószám nélküli sofőrök, és több ellenőrzés is lesz.

false

 

Fotó: MTI – Illyés Tibor

 

Megbukott az alkotmánymódosítás?

A Jobbik ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a parlament négyötödös többséggel meghozott előzetes hozzájárulásához kötné a terrorveszélyhelyzet kihirdetését – ezzel bizonyossá is vált, hogy megbukott a Fidesz VI. alkotmánymódosító kísérlete. A Népszabadság kérdésére Mirkóczki Ádám jobbikos politikus leszögezte: nem járulnak hozzá a rendeleti kormányzás bevezetéséhez. „Nem fogjuk támogatni, hogy a kormány az emberek félelmeire és naivitására apellálva túlhatalmat biztosíthasson magának. Nem töltünk ki biankó csekket.”

Tarlós nem tilthatja be az Ubert

A nyilvánosság elé lépett ma Budapest főpolgármestere is, és nem csak a 65 év felettiekre ijesztett rá: a vg.hu tudósítása szerint Tarlós István megígérte, hogy a főváros módosítani fogja a taxirendeletet. Arra viszont mai sajtótájékoztatóján sem tért ki, hogy pontosan milyen változások jöhetnek. „A fővárosnak sem joga, sem lehetősége nincs betiltani az Ubert” – közölte Tarlós, aki szerint ennyi erővel azt is ígérhette volna, hogy megtanítja repülni a taxisokat. Ráadásul joggal mutatott rá: a taxisoknak nincs igazuk abban, hogy a jelenlegi taxirendelet az ő bevonásuk nélkül íródott volna. Ugyanis két éve, amikor az Uber még sehol nem volt, éppen a taxisok követelték, hogy rendeletben rögzítsék a fix (és megemelt) tarifát.

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Csak nem jön a pénz

Emlékeznek tavaly augusztus 17-re, amikor óriási vihar csapott le a fővárosra? Sokaknak több mint egy napig kellett várniuk arra, hogy visszatérjen az áram. Akkor még azt nyilatkozta az Elmű szóvivője, hogy a 24 óránál tovább tartó kimaradásért jár az 5000 forintos kötbér. 496 lakásban azonban az Index mai cikke szerint hiába várták a pénzt, mert a károk felmérése után az ő környékükön 2. kategóriájú rendkívüli időjárási helyzetnek minősítették a történteket, aminél csak 48 órán túli szünetért jár pénz. A továbbiakért tessék tehát a természetet hibáztatni.

Még marad a hideg, de már nem sokáig

Egyelőre még tartja magát a januárban egyáltalán nem szokatlan hideg. Sőt, ahogy e hétre szóló frissített prognózisunkban is olvasható, szombat délután és este, elsősorban az ország nyugati felén, később talán a középső országrészben is újabb – igaz, nem túl combos – havazás várható. Vasárnap napközben már csak keleten fog fagyni, a jövő hét elején pedig legalább a világos órákban mindenhol enged szorításából a fagy. Ehhez képest a tengerentúlon, az Egyesült Államok keleti partvidékén a szezon hóviharára készülnek.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.