Hidegen tálalva – Időjárás a héten

Rendes januári idő várható a következő napokban: a fagy mellé csak a hó hiányzik majd.

Az elmúlt hétvégén – a legutóbbi prognózisunkban ígérteknek megfelelően – megérkezett a sarkvidéki eredetű hideg levegő, sőt egyelőre még akad is utánpótlása: a Fekete-tenger fölé helyeződött balkáni ciklon hátoldalán még kellően sűrűek a légnyomáskülönbséget jelző izobár vonalak ahhoz, hogy komolyabb sebességű északias légáramlás alakuljon ki.

Ennek megfelelően a hét első napján még szeles időnk lesz: ettől csak még kevesebbnek érezhetjük az amúgy is alacsony hőmérsékleteket. Majd csak estefelé mérséklődik a szél, s ezt követően pár napig a légmozgás sem zavar bennünket abban, hogy kiélvezhessük a kontinens fölött kiépülő anticiklon hatására nyugalomba jutó hideg levegő jelentette gyönyöröket: kezdetben viszonylag tiszta idő, néha csalóka napsütés, festői napfelkelték, naplementék, hozzá csillagfényes-holdas éjszaka. Ez mind csodás volna, ha nem társulna hozzá igen kemény, északkeleten néha farkasordító éjszakai hideg, no meg továbbra is igen visszafogott nappali hőmérsékletek: jó, ha néha nyugaton és délen eléri, illetve meghaladja a 0 fokot a nappali csúcshőmérséklet, de északkeleten (s ebbe többnyire a főváros beletartozik) többnyire napközben is keményen fagyni fog.

Komolyan vehető csapadék viszont egész héten nem lesz – legfeljebb ritka, alkalmi hószállingózásra számíthatunk. Jelenleg leginkább az ország északkeleti-északi régiójában találunk összefüggő hóréteget (a budai hegyekben sem ritkák a kisebb-nagyobb hófoltok), s ez nem nagyon fog terjeszkedni az elkövetkezőkben. Ezekben a kondíciókban szinte egész héten nem lesz változás: csütörtökre virradóan, illetve napközben érinthet minket egy újabb front, ami rendes havazással alig, viszont átmenetileg megélénkülő északnyugati széllel és csupán aznapra érvényes árnyalatnyi, átmeneti melegedéssel jár. A hét utolsó három napján is marad az igen hideg, zömmel száraz idő - szombat délután, este lehet helyenként havazás, kezdetben inkább az ország nyugati felén, később keletebbre is. Most úgy tűnik, ennél komolyabb csapadékot hozó felhők a jövő hétre sem érkeznek hozzánk, viszont ekkor már némi melegedés is kinéz nekünk.  

Hideg és sosem langyos

Hétfő: Zömmel gyengén felhős, napsütéses időben kora délután sem lesz több 0, –3 foknál. A Dunántúlon élénk északnyugati, keleten erős északkeleti szél fog fújni – csak a főváros környékén maradhat mérsékelt a légmozgás, de a délután második felére máshol is gyengül a szél. Éjszaka már alig mozdul a levegő, s a derült ég alatt mélyre is süllyed a hőmérséklet: –5, –10 fokig.

Kedd: Gyengén felhős, többnyire napos időben, kezdetben mérsékelt, később jelentősen gyengülő déli-délnyugati szélben délután 0, –4 fokig emelkedik a hőmérséklet: legfeljebb a Dunántúlon és a déli országrészben emelkedhet helyenként 0 fok fölé. Éjszaka gyenge szélben, zömmel derült időben –5, –10, de északkeleten néhol egészen  –12, –13 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Már több lesz a felhő az égen, s délutántól, pláne északon, kisebb hószállingózás is előfordulhat. Délen többnyire +1, 2 fokos maximumok lesznek, de az ország nagyobbik, északi felén (így a főváros környékén) kora délután sem lesz több 0, –4 foknál. Napközben északon és keleten átmenetileg megélénkülhet a délnyugati szél  - napnyugtára már mérséklődik is.  Éjszaka gyenge marad a légmozgás, hajnalban főleg északon kezdődhet kisebb havazás, hószállingózás. Reggelig –4, –12 fokos minimumokra számítunk: északkeleten lesz nagyon hideg.

Csütörtök: Erősebben felhős időben, az ország északkeleti sarka kivételével igen élénk északnyugati szélben délután sem lesz több –3, +2 foknál: főleg délen és nyugaton engedhet a fagy (a korábbi napoknál nagyobb területen). Az északi és a keleti országrészben többfelé havazhat, de a havas eső sem kizárt. Késő estére az ország túlnyomó részén már gyengül a légmozgás, éjjel immár derült időben akár –6, –12 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Péntek: Visszafogottan felhős, néhol mérsékelten (még leginkább az ország északkeleti sarkában), de inkább gyengén szeles időben kora délután is csak 0, –4 fokot mérhetünk. Éjszaka gyenge szélben, kevés felhő mellett jó mélyre süllyednek a hőmérsékletek: legalább –6, –11 fokig.

Szombat: Többnyire gyengén felhős időben –3, +1  foknál kora délután sem lesz több. Napközben átmenetileg kissé élénkebb déli-délnyugati szél fog fújni.  Kora délutántól a Dunántúlra vastagabb felhőzet érkezik és késő estig ott, majd ez éjszaka folyamán már a Duna mentén, a középső országrészben, sőt az Alföld egyes részein is havazás kezdődhet. Egy újabb igen hideg éjszaka vár ránk: a gyengén szeles, zömmel közepesen, a Dunántúlon erősebben felhős időben –3, –10 fokig süllyed a hőmérő szála, talán a Dunántúlon lesz kevésbé zord a hajnal.

Vasárnap: Napközben erősen felhős időben többnyire  –1, +5 fokos maximumok várhatók – tipikusan a Dunántúlon emelkedhet pozitív tartományba a hőmérséklet, sőt annak délnyugati részén kora délután már +5 fok feletti hőmérsékleteket is mérhetnek. A Dunántúlon és a középső országrészben, főleg délelőtt és kora délután helyenként  még előfordulhat inkább gyenge intenzitású havazás, sőt havas és ónos eső is! A Dunántúlon délutánra feltámad az északnyugati szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk