Simicska megint elővette a szánkót – Új szintre lépett az oligarchák harca

  • narancs.hu
  • 2015. október 15.

Hírnarancs

Lázár nem tudna miniszterelnök lenni, leégett a sportcsarnok, és talán Andy Vajna is. Simicska is back. Csütörtöki hírek.

Tűz

Hajnalban kigyulladt a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka. Öt óra előtt gyulladt ki, teljes terjedelmében égett, nem sokkal hat óra utánra körülhatárolták a tüzet – közölte korábban Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. A háromezer négyzetméteres épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. „A kormány készen áll, hogy segítsen a Testnevelési Egyetem csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnokának pótlásában, a felsőoktatási intézmény fejlesztésében – közölte Lázár János. Jelezte, hogy a jövő keddi kormányülésre meghívják Mocsai Lajost, az egyetem rektorát. Lázár szerint a hajnali tűz okozta anyagi kár több milliárd forintos lehet.

false

 

Fotó: MTI/Mihadák Zoltán

Lázár és a miniszterelnökség

„Nem tudok ultizni, nem beszélek nyelveket, nem tanultam meg kínaiul, szóval mindenki megnyugodhat, nem vagyok a miniszterelnökségre esélyesek között” – magyarázta később Lázár, aki amúgy utoljára tartott közös kormányinfót Giró-Szász Andrással. Az mno.hu összefoglalójából az is kiderül, hogy „a kormány a következő napokban hozhat döntést a horvát–magyar zöldhatár lezárásáról, a határzárnak technikai akadálya nincs”, és hogy „rövidesen a parlament elé kerül az adóhatóság szervezeti átalakítására vonatkozó javaslat, emellett készül egy 2017–2018-tól hatályos, adótartalmi változásokat hozó reform is”, illetve „a következő két hétben társadalmi konzultációt folytatnak majd a 2020-ig tartó EU-s ciklus pályázatairól”. Az lesz majd csak az igazán demokratikus eljárás.

Mozi, kaszinó, tévé, Lajos

Délelőtt úgy tűnt, eldőlt: Andy Vajnáé a Tv2. Ahogy az Indexen is olvashattuk, „a Tv2 is megerősítette: a többségében Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a Tv2 Media Group Holdings Kft. ma aláírta az adásvételi szerződést a Tv2 megvételére. Egyben azt is írták, hogy a jelenlegi vezetés egyelőre marad a helyén”. Mindez délelőtt történt, ekkor már azt csiripelte a Figyelő, hogy a RTL Klub egykori főnöke, Dirk Gerkens lehet az új vezérigazgató. Aztán délután Andy és Dirk tartott egy rendkívüli sajttájt, ahol – ismét az Indexet idézve – „megerősítették, hogy valóban Gerkens lesz a vezérigazgató, mihelyt a GVH és a NMHH jóváhagyja a tulajdonosváltást. Ez Andy Vajna szerint négy-hat héten belül megtörténhet, és egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi vezetők távoznak”. Gerkens – aki állítólag azért szállt be a buliba, hogy korábbi munkáltatóját szívassa – kijelentette, „nem lehetetlen, hogy a konkurenciától is fognak elcsábítani embereket”, Andy Vajna pedig már azzal jött, hogy „céljuk, hogy a Tv2 a legnézettebb adóvá váljon, amire szerinte két éven belül van is lehetőség”.

Csakhogy a sztori még nem ért véget. Délután hatkor került ki az Indexre a hír, hogy valaki csúnyán belerondított e gyönyörű barátság kezdetébe. Konkrétan ez a két úriember:

Készül a feketelista

Simicska és Fonyó

Fotó: Németh Dániel

Ezt írták: „A Megapolis Media Zrt. csütörtökön közölte: 2015. október 13-án megvásárolta Tv2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezt a hírt az Indexszel a cég tulajdonos-ügyvezetője, Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlet- és munkatársa közölte. Fonyó elmondta, hogy egy szerződéses megállapodás alapján szerezték meg a kereskedelmi tévét, de annak tartalmát üzleti titok miatt nem hozza egyelőre nyilvánosságra. Csak annyit mondott el róla, hogy a szerződéses konstrukció, ami alapján megvették a Tv2-t Simontól és Dedericktől, több mint egy éve létrejött, és olyan formában volt felépítve, hogy a vevők szándéka szerint bármikor megtörténhessen az adásvétel, a két addigi tulajdonos hozzájárulása nélkül.”

Ha mindez nem igaz, akkor ez most az év médiahekkje.

Ha igaz, akkor is.

Tűz 2.

„Vádlottak padjára ülnek azok a tűzoltók, akik áthajtottak egy vasúti átjárón” – írta a Blikk, hozzátéve, hogy „a sietség oka nem öncélú volt, egy komoly tűzesethez siettek, ahol több ház is veszélyben volt. Csakhogy a fénysorompó éppen pirosan villogott, a távolban pedig már a vonat is feltűnt, amikor a kocsik a sínekhez értek. Az ügyészség pedig mindezt úgy értékelte, hogy a lánglovagok a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követtek el”. Az egyik vádlott szerint nem volt közvetlen életveszély, és a vonat vezetője sem azért fékezett, mert el akarta hárítani az ütközést, a tűzoltók ügyvédje szerint „nagyobb tragédia lett volna, ha a tűzoltók akár 10 percre megállásra kényszerülnek a vasútnál, hiszen akkor porig ég a veszélyes üzem környéke, így több család minden értéke is”.

Szalay Annamária-díj Bayer Zsolt pályagondnokának

A hvg.hu arról számolt be, hogy Csúri Ákos kapta a Szalay Annamária-díjat (újabban így írják a nevét, úgy tűnik). A lap szerint Csúri „a Blogstar nevű bloggyűjtő oldalt működteti, ez ad helyet Bayer Zsolt blogjának, a Bádognak is. Csúri volt az is, aki a Via.hu webcímet bejegyezte, ezen sajtóhírek szerint Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval a háttérben indított volna valamiféle hírportált.”

A díjat Varga Mihály adta át, de nem miniszterként, hanem a Szalay Annamária Média Alapítvány nevében. Mindenesetre a Nemzetgazdasági Minisztérium sietett leszögezni, hogy az alapítvány egy civil szervezet, ezért annak díja nem állami elismerés.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.