Szomorú bizonyítvány az Orbán-rendszerről

  • narancs.hu
  • 2016. február 16.

Hírnarancs

Kampány a tiltakozó tanárok ellen, fideszes belharc a turizmusért, vérző olaj, szaporodó toportyánok és további esők. Hírek egy lucskos kedden.

Lesújtó jelentés

Gyengült a demokratikus rendszer, nehezebb hozzájutni közérdekű adatokhoz, megbélyegzik és indokolatlanul ellenőrzik a magyar civil szervezeteket és jogvédőket – többek között ez áll abban a jelentésben, amit az ENSZ független emberi jogi szakértője készített, írja a hvg.hu. Michael Forst kilenc napot töltött Magyarországon, látogatása során találkozott állami tisztségviselőkkel, a bírói testület tagjaival, parlamenti képviselőkkel, az ombudsmannal, emberi jogi aktivistákkal, valamint a civil társadalom képviselőivel és diplomatákkal.

„Az alkotmány drasztikus módosításai az Alkotmánybíróság gyengülését eredményezték, valamint ahhoz vezettek, hogy az állam a korábbinál lényegesen nagyobb mértékben gyakorol ellenőrzést a bíróságok, a média, a vallási szervezetek és a közélet egyéb területei fölött, ami hol közvetlenül, hogy közvetve az emberi jogok gyakorlására is hatással van” – vélekedik Forst, aligha jó alap nélkül. A szakértő beszélt olyan köztisztviselővel is, aki négyszemközt elismerte, hogy politikai célok álltak a Norvég Alap ellen irányuló vizsgálatok mögött. Forst azt is megemlítette, hogy a jogvédőket nem egyszer „politikai aktivistának” vagy „külföldi ügynöknek” állították be, bár ezzel nekünk nem sok újat mondott.

 

A kormány a kapzsi tanárok ellen

A nol.hu tudósítása szerint a kormányzat bevetette a nehéztüzérséget a tiltakozó tanárok ellen: miután tegnap Orbán a parlamentben azzal jött, hogy a tanárok követeléseinek teljesítése 18 százalékos béremeléssel járna, ma az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, és az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László sajtótájékoztatón magyarázta el, hogyan jött ez ki. A két derék szakpolitikus önkényesen kiemelt három pontot a sztrájkra készülő pedagógusok 25 pontból álló követeléslistájából, s ezeket igyekeztek a maguk sajátos módján hitelteleníteni, miközben saját mellüket veregették. Produkciójukból csupán azt emelnénk ki, hogy Rétvári Bence szerint a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítása további 15 milliárd forintot húzna ki a családok zsebéből.

Palkovics és Rétvári

Palkovics és Rétvári

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Kié lesz a turizmus?

A jelek szerint komoly fideszes belharc folyik a viszonylag sikeres turisztikai ágazat lenyúlásáért: az Index mai cikke szerint a Magyar Turizmus Zrt.-ben, amelynek átvétele az egész turizmusirányítás-átszervezési terv alapját képezi, éppen van egy 8,4 milliárd forintos, marketingre elkölthető keret. Varga Mihály gazdasági miniszter nem akarja kiadni a kezéből a turizmust, hiába startolt rá Rogán Antal, aki a múlt hétem már „informális” megbeszélést tartott az új állami turisztikai szervezet tervéről, olyan szakértők, mint például Andy Vajna, Zsidai Roy és Orbán Ráhel társaságában. Ezek után nem csoda, hogy a zártkörű megbeszélésre senkit sem hívtak meg a turisztikai szakma hivatalos szereplői közül.

 

Háborús bűn

Oroszország kategorikusan visszautasítja a vádakat, mely szerint csapatai háborús bűncselekményeket követtek el Szíriában, s Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője szerint egyetlen bizonyíték sem támasztja alá az efféle állításokat. Csakhogy az ENSZ illetékesei szerint az oroszok szándékosan támadtak öt kórházat és egy iskolát a felkelők által ellenőrzésük alatt tartott észak-szíriai településeken, ami szerintük kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

 

Olaj

Oroszország és Szaúd-Arábia kedden megállapodott, hogy nem emelik tovább az olajkitermelésüket: Ali Al-Naimi és Alekszandr Novak olaj- illetve energetikai miniszterek Katar fővárosában, Dohában találkoztak, s kölcsönös ígéretet tettek, hogy a jövőben maximum annyi olajat termelnek ki, mint amennyit idén januárban, és ezzel próbálják visszafogni az olajár folyamatos zuhanását. Igaz, csak akkor járnának sikerrel, ha más országok is hajlandóak lennének beszállni, de egyelőre csak Venezuela és Katar jelezte a csatlakozását. A piac ennél határozottabb lépésekre, azaz az olajkitermelés visszafogására számított, ezért először tovább zuhant az olaj ára, ami azután magával rántotta az európai tőzsdeindexeket (köztük a BUX-ot) is, olvasható a portfolio.hu-n.

false

 

Tetthely

Sajtótájékoztatót tartott kedden a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a 2013. május 1-jén eltűnt vállalkozó meggyilkolásának ügyében tartott nyomozásról. A bűneset a szokásosnál is nagyobb visszhangot váltott ki, mert az emberölés három gyanúsítottjának egyikéről, Gál Rolandról kiderült, hogy 2006 óta fideszes önkormányzati képviselő Dunaújvárosban, tagságát közben felfüggesztette a párt. Molnár Gábor ezredes, a főkapitányság vezetőhelyettesének szűkszavű tájékoztatója szerint a múlt héten holtan talált Molnár Antalt 2013. május 1-jén, vagyis eltűnése napján ölték meg saját otthonában. A tettet a jelenlegi adatok alapján hárman követték el: Gál Roland, Sz. J. és G. A. dunaújvárosi lakosok, akik a rendőrtiszt közlése szerint bántalmazták s végül megölték az áldozatot. A holttestet később Dunaújvárosba szállították, és elásták a Petőfi utca 30. számú porta pincéjében. Még vizsgálják, hogy milyen motívumok játszhattak szerepet a bűntényben.

 

Toportyán

Immár a Buda környéki erdőket is stabil, nagy létszámú populációban lakják az aranysakálok (tudományos nevükön Canis aureus), akiket nádi farkasként, toportyánként, sőt toportyánféregként is ismert a népnyelv. Kissé talán riasztó nevük dacára az emberre veszélytelen, rendszertanilag kutyaféle ragadozókról van szó, amelyeket egyszer már sikeresen kiirtottak a mai országterületről (napjainkban sem védettek, lehet rájuk vadászni), ám a kilencvenes évek óta a Balkán felől újra elterjedtek. (Korábbi cikkünket itt olvashatják.) Az MTI szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai folyamatosan monitorozzák az állományt és adatokat szolgáltatnak a vadbiológiai kutatással foglalkozó intézményeknek.

false

 

Eső

Gondoljuk, hogy olvasóink is kitörő örömmel fogadják, hogy több napig, meg-megújuló erővel esni fog az eső – ez áll e hétre szóló frissített prognózisunkban is. Talán péntek délután már láthatjuk a napot is, de ezt se vegyük készpénznek. Közben csak a Közép-Tisza-vidéken 20 ezer hektárt (vagy kétharmadrészt vetést vagy szántót) borít belvíz. A Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint számos észak- és kelet-magyarországi folyó is árad – a Duna speciel nem, ahhoz az Alpokban kell elolvadnia a hónak.

Figyelmébe ajánljuk