Egy hét kultúra 2022/20.

  • Narancs
  • 2022. május 18.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

PULITZER Május 9-én 106. alkalommal adták át a Pulitzer-díjakat. A kitüntetés közszolgálati kategóriáját a The Washington Post nyerte a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról készült tudósításaiért. Az országos és nemzetközi riportokért egyaránt a The New York Times szerkesztősége kapta az elismerést. A további médiakategóriákban díjazott lapok listája (esetenként ezek valamelyik munkatársa a kitüntetett): The Miami Herald, The Tampa Bay Times, Quanta Magazine, The Chicago Tribune, The Atlantic, The Houston Chronicle, The Kansas City Star. A zsűri különdíjjal tüntette ki Ukrajna újságíróit helytállá­sukért, bátorságukért és azért, hogy továbbra is tájékoztatnak Oroszország agressziójáról. A szépirodalom kategóriában a legjobb fikciós mű Joshua Cohen The Netanyahus című regénye lett, amely Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök apjáról, Benzion Netanjahuról szól. Dráma kategóriában pedig James Ijames Fat Ham című Hamlet-adaptációja nyerte a Pulitzer-díjat.

 

FESTMÉNYSZENZÁCIÓK Három, közel száz éve külföldön rejtőző festmény árverezéséről adott hírt a Virág Judit Galéria. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy a május végi, jubileumi árverésükön Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla egy-egy olyan alkotása is szerepel, amelyeket eddig lappangó műveknek tartottak. A három festmény közül Rippl-Rónai Enteriőr című műve egy szinte ismeretlen vajdasági gyűjteményből került elő. Az 1902 és 1907 közé datált olajfestményt feltehetően még az 1900-as években magától a festőtől vásárolhatta meg Engelmann Zsigmond műgyűjtő. A képet, amely a festő hétköznapjainak témáit ábrázolja, máig Engelmann leszármazottai őrizték, értékét 200–300 millió forintra becsülik. A második kép a szinte teljes ismeretlenségből bukkant elő: Vaszary János Dunakorzó Budapesten című festményét a feltételezések szerint csak egyetlen tárlaton állították ki – 1929-ben, Nürnbergben –, azután viszont teljesen kikerült a művészettörténészek látóköréből. Kádár Béla Fiatalok című festménye, amelyet az alkotó „legbauhausosabb” képének tartanak, közel 100 évig lappangott egy egyesült államokbeli család tulajdonaként.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.