Tévé

Termékmegjelenítést tartalmaz – Ma reggel

Interaktív

"Hogy viseli, hogy állandóan behívogatják mindenhová, és mindig emlékeznie kell, hogy mi történt akkor?" - hangzik a mélyen empatikus nyitókérdés a közcsatornák péntek reggeli műsorában, miközben a képernyőn ott lángol az interjúhoz rendelt inzert: Zuschlag János kitálal.

Hát viseli, ahogy viselheti, bátor kicsi szentem, a megbízhatóságára pedig most sem lehet panasz. Lám, kora reggeli órán is milyen gusztusosan adja elő önmagát, valamint pár évvel ezelőtti védekezésének fordítottját! Igaz, mondjuk, a kérdező is megkönnyíti valamelyest a dolgát, hiszen a jó Fábián Barna egy előzékeny érettségiztető elnök figyelmességével terelgeti a bukott svindler szavait oda, ahová köll: Mesterházy, Gyurcsány s persze a Simon-ügy irányába. Hogy azután kevéssé meglepő módon az adás túlnyomó részét is ugyancsak a baloldal bűnei dominálják, elvégre, ugye, választási kampány van, s talán éppenséggel ez a felirat sem véletlenül került ki párszor a képernyőre: a műsor termékmegjelenítést tartalmaz. Fegyelmezett szerkesztés, lankadást nem ismerő készenlét s a langyos pártatlanság látszatának megvetése - ilyen ugyanis a Ma reggel. Méghozzá az év minden szakában, kétharmad előtt, után vagy közben egyaránt.

A felértékelődött szerepű Rubovszky György, majd a szorgalmas Kocsis Máté is szerep szerint megforgatja az emlegetett főtémát, az utóbbi részben e felirat kíséretében: működik a segély helyett munka elve. Merthogy azért pozitív üzenet is akad a műsorban: a patikák helyzete javult, a nemzetközi megítélésünk javult (Kumin Ferenc s. k. főhivatalnoki blogszemléje), a kézműves élelmiszergyártás helyzete javult, s a közszolgálat boldogságbombája, Borbás Marcsi műholdas kapcsolás útján még szép hazánk kápráztató kincseiről is üzen nekünk. S ha a vesztére a stúdióba keveredett Szanyi Tibor megemlíti is az éhezés statisztikailag jócskán megnövekedettnek mutatkozó országos arányát, hát Fábián műsorvezető nem rest közbevágni, és személyes tapasztalataira hivatkozva ekképp kifakadni: "Könyörgök, ugyanez volt mindig!"

Figyelemre méltó módon a műsorkészítők ébersége és ideológiai vigyázzállása nem párosul verbális összeszedettséggel, s ennek a deficitnek kínos, adásképtelen mondatok sora állít emléket e korai órán. Ezek illusztrálására a hosszú mondatokkal amúgy még küzdelmesebb viszonyban álló Vogyerák Krisztinától idézzük e rövid, de reprezentatív példát: "Speciális eszközökkel dolgoznak ott, például a felszín alatti vizeket." Fábián Barna ennél ugyan picinykével rutinosabb, ám nála meg a szereplazulás jár riasztó következményekkel. A Ma reggel férfi műsorvezetőinek gárdájában (Obersovszky Péter, Gulyás István...) a játszi derűt képviselő úriember ugyanis a fegyelmezett előkérdező szerepéből csakis a népszínművek és a rossz Jávor Pál-paródiák irányába tud elmozogni. Mi tagadás, csikorgó snájdigoskodása, üresben forgó dürrögése összehasonlítás esetén jócskán felértékelheti a reggelente vele párhuzamosan az ATV-n kellemkedő Rónai Egon tartásos stílusát. Mintha csak Az új rokon díszletei közül lépne ki hozzánk e temperamentumos szócskával az ajkán: "tyűha!" Igaz, ez is, az is fekete-fehér világ...

M1/Duna World, március 21.

Figyelmébe ajánljuk