Snoblesse Oblige 2024/14.

  • Narancs
  • 2024. április 3.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

…Csukjuk bé az ablakot és olvassunk a bibliából, / mint zivatar, özönvíz, vagy földindulás idején…

(Somlyó Zoltán: Este tízkor)

péntek április 5. 10.00 Elég – kiállítás

A Radnóti Színház színészei állást foglaltak számukra is fontos társadalmi kérdésekben, és ezt Csoszó Gabriella fotókon örökítette meg. László Zsolt például az oktatás jövőjére, Kováts Adél az akadálymentesítésre, Sodró Eliza és Rusznák András a bántalmazó kapcsolatokra hívja fel a figyelmet. A képek limitált számban (összesen 110), sorszámozott példányokként – az alkotó és kérésre a színészek aláírásával – megvásárolhatók. Az április 28-ig tartó tárlat során színész-tárlatvezetéseket és szakmai beszélgetéseket is tartanak majd.

(Eötvös10, Pincegaléria, Bp. VI., Eötvös u 10.)

 

péntek április 5. 19.00 Csak azért is sok vagyok! – Cseri Hanna-koncert

„Sokat hallottam az alábbi mondatokat: Kicsit sok vagy! Nem lesz sok az a kaja? Az a kalap már egy kicsit sok! Sokat beszélsz! Sokat sírsz. Sokat nevetsz. Sokat alszol. Sok vagy!” A gitáros-dalszerző mindezt most dalban is elmondja.

(Akvárium, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

péntek április 5. 20.00 Figyelem megzavarására alkalmas

Dokumentumszínházi előadás az online tér rejtett mechanizmusairól, a megszólalás lehetőségeiről és a figyelmünk áruvá válásáról, amelyben civil résztvevők osztják meg a személyes történeteiket és tapasztalataikat. Egy újságíró, egy instablogger, egy tiktokker és egy aktivista Bertolt Brecht A rendszabály (Die Maßnahme) című tandarabjából kiindulva gondolkodnak, hogy mi a dolga a jelen agitátorainak. Kelemen Kristóf Junior Prima díjas rendező, író, dramaturg előadása másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek április 5. 23.00 Industrial Destruction – parti

A jelenlegi itthoni indusztriális zenei szcéna legerősebb nevei közül vonul fel pár jól ismert, az új, feltörekvő tehetségekkel kiegészülve. M_R_T, Sleg, Sulfide, SFN.808, forgi, MAD3X és ØBLIVIØN rengetik a sötét zenék házának a falait reggelig.

(D9 Dark Nine, Bp. IX., Zombori u. 16.)

 

szombat április 6. 19.00 Borítékolható szerelem

Náray Erika és Nyáry Krisztián zenés irodalmi estjén többek között Móricz Zsigmond és Simonyi Mária, Karinthy Frigyes és Gordon Ibi, illetve Böhm Aranka – Karinthy feleségének – levelezése kerül fókuszba, de Ady Endre és Brüll Adél viharos viszonyára és fájdalmas szakítására is fény derül. Berdisz Tamás zongorakíséretével.

(Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme, Szentendre, Pátriárka u. 7.)

 

szombat április 6.  19.00 Ne most, drágám – bemutató

A John Chapman – Ray Cooney szerzőpáros vidám, könnyed vígjátéka egy exkluzív londoni szőrmeszalonban játszódik, amelynek Gilbert és felesége, Maude a társtulajdonosai. Maude elutazik, mire Gilbert örömében pezsgőt bont, és ravasz tervet eszel ki, hogyan ajándékozhatna minden feltűnés nélkül nercbundát Janie-nek, az egzotikus szépségű táncosnőnek, akinek történetesen férje van. Szerelmi sokszögek Horesnyi Balázs grandiózus díszletei között, Telihay Péter rendezésében.

(Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Fő u. 8.)

 

szombat április 6.  19.00 Királynék városa – ősbemutató

Igazán különleges hely, amely valahogy mindenkit szóra, sőt néha inkább dalra bír. Itt találkozik öt hétköznapi, mégis különleges nő, akikben legendás, történelmi jelentőségű személyekre, de akár önmagára is ismerhet az ember. Fabacsovics Lili, Süle Zsolt és Z. Kovács Gábor zenés játékát Vándorfi László rendezte. Az előadás a VB 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében jött létre. Másnap ismét látható.

(Pannon Várszínház, Veszprém, Brusznyai u. 2.)

 

szombat április 6.  19.30 Galaxisok – lemezbemutató koncert

Az Ellenszélben igazi protestlemez, a Galaxisok közéleti ihletésű, eddigi legpolitikusabb kiadványa. Álmok és nosztalgia helyett most a jelenről szól, egy olyan korosztály szemével, mely gyakran tehetetlenül figyeli, ahogy közös hajóját kormányozzák számára elfogadhatatlan karakterek, számára elfogadhatatlan irányba. A Szabó Benedek vezette zenekar előtt a Platon Karataev duó verziójának koncertjét hallgathatjuk.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

vasárnap április 7. 10.00 Töredékes emlékezet – kiállítás

Asztalos Zsolt a kilencvenes években Magyarországon kibontakozó neokonceptuális művészet jegyé­ben alkot, és az utóbbi tíz évben érdeklődése a mentális megismerésrendszer felé irányul – ezt foglalja össze ez a kiállítás. A művész a korábban különböző módon kiállításokon bemutatott és installált tárgyakon, fotókon, videókon keresztül az emlékezet töredékes, a múlthoz való hozzáférés problematikus jellegét hangsúlyozza, és az életmű utóbbi tíz évének munkáját egyetlen összetett projektként láttatja. A belépés díjtalan, és május 3-ig naponta látogatható.

(Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű út 12.)

 

vasárnap április 7. 19.30 Rudolf Buchbinder és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2.2

A Bartók Tavasz programján a zenekar vendégeként, Buchbinder két hangversenyen Beethoven mind az öt zongoraversenyét eljátssza, ezen a második esten az I. (C-dúr) zongoraverseny és az V. (Esz-dúr) zongoraverseny kerül sorra.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap április 7. 20.00 Okvsho + experience – koncert

Az európai modern dzsessz leg­ígéretesebb képviselőinek mondják Christoph és Georg Kiss zürichi formációját. Fellépésük improvizációs dzsesszünnep!

(Manyi Kulturális Műhely, Bp. II., Margit krt. 16.)

 

hétfő április 8. 10.00 A korall balladái – kiállítás

Joan Alvado fotóesszéiben a dokumentarista és a képzeletbeli elemek keverednek. Megközelítésében az emberek, állatok és növények világa éppoly ismeretlen, akár a tenger mélységeinek birodalma. S mindehhez a páratlan természeti erővel bíró Cap de Creus szolgáltatja a helyszínt. A tárlat május 11-ig mindennap ingyenesen látogatható a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának részeként.

(Cervantes Intézet, Bp. VI., Vörösmaty u. 32.)

 

hétfő április 8. 20.00 ripples in silence, The misty waltz

Egyszerű, strukturáltan improvizatív mozgások és poetikus képek sorozata Vavra Júlia koreográfiájára. A kitettség, teatralitás, szórakoztatni vágyás és a befelé irányuló, fókuszált folyamatok ütköznek. A Willany Leó kollektíva #kaméleon projektjének műsorán.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő április 8. 20.00 Földalatti Slam Akadémia (FSA)

Ismét itt van a népszerű slam verseny és est, ezúttal az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékével közösen. Ezúttal is csak fejből mondott slammel lehet versenyezni, és a téma megint József Attila Hazám című versének e sora: „föl kéne szabadulni már!” E sorhoz a slamek szabadon, bármiféleképpen kapcsolódhatnak.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

kedd április 9. 14.00 Uforia – kiállítás

Fridvalszki Márk első Vintage-beli kiállításának címe a brit ellenkultúra egyik központjaként működő UFO Club 1967-es összművészeti fesztiváljának nevét emeli át utazó utópiaként a jelenbe. Magával hozva a ’68 körüli társadalmi, művészeti és technológiai forradalmak jelentette radikális változások és alternatív életmódok „vonzó idegenségét”, a pszichedéliák vagy éppen a keleti spiritualitás által megnyíló tudati dimenziókat. A kollázsok május 10-ig láthatók, keddtől péntekig 14–18 óráig, valamint online a vintage.hu/hu/kiallitasok/fridvalszki-mark-uforia webcímen.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar u. 26.)

 

kedd április 9. 17.00 Az örök székely – könyvbemutató

Magyary Ágnes fantasztikus fordulatokban gazdag új regényéről a szerzővel Szegő János beszélget, Pelsőczy Réka részleteket olvas fel. Aztán még két tavaszi újdonságot mutat be a Magvető Kiadó április 9. és 12. között a Magvető Napok irodalmi rendezvényei keretében ugyanitt: 10-én Rékai Anett Petri-díjas, Menetiránynak háttal című kötetéről Szegő János kérdezi a szerzőt, Bánfalvi Eszter pedig részleteket olvas fel a kötetből. 11-én, a költészet napján pedig Erdős Virág: Eltérő tartalom című új kötetét ismerhetik meg az olvasók, e könyv­ről Turi Tímea beszélget a szerzővel.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

kedd április 9. 19.00 Merlin, avagy a puszta ország

A darabot Tankred Dorst darabja alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves prózai színművész osztálya tavaly mutatta be Hegymegi Máté rendezésében. Most ismét látható.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

kedd április 9. 19.00 Muzsikusok kávéháza: Mida Oszkár

Az új sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget, és felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, az egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére. Ezúttal a bárzongoristák kávéházi muzsikálására mutat példát Mida Oszkár estje, aki a műfajt Csonka Emil és Szirmai Zoltá́n kiváló zongoristáktól sajátította el.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

szerda április 10. 10.00 Etiquette – kiállítás

Krász Kíra legújabb munkája az etikett (viselkedéskultúra) és az etikett (címke) közötti rejtelmes viszony feltárásával foglalkozik. A sorozat „25” címet viselő darabjai mind egy régi, szigorú rendszer részei, míg a pasztellel színezett „Keverékek” a változás és az átalakulás megtestesítői. A tárlat április 26-ig tekinthető meg, és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának Átlátás 2024 kiállítássorozata keretében valósul meg.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

szerda április 10.  19.30 Dehogy van jól

Szandráról, a cserfes kisbolti kasszás lányról kiderül, az az életstratégiája, hogy felszámolja a lelkét, mint egy kínzó foggyökérgyulladást. Csaba, a topmenedzser BKV-zásra kényszerül, ekkor döbben rá, hogy képtelen folytatni tébolyítóan sínen levő életét. Feri, a toronydaru-kezelő a város fölött reppeli ki magából a benne gyűlő viharos indulatot, amelyet a világ aljassága vált ki belőle. Lehel, az irodaházi recepciós srác napról napra, egyre bénultabban figyeli mások aktív életét, attól tart, hogy lassan elhalványodik és átlátszó lesz. Lírai börleszk a Neptun Brigádtól Kovács Dániel Ambrus rendezésében. Szereplők: Jankovics Péter, Messaoudi Emina, Chován Gábor és Fi­cze­re Béla.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök április 11. 12.00 OMEGA – kiállítás

A tárlaton látható polaroidok eddig még nem hagyták el Isabel Muñoz fotóművész műtermét, kiállításon sem szerepeltek tehát, így a magyar közönség láthatja elsőként ezeket. Muñoz közel harminc éve merészkedik el a világ peremére. Ősi korokat köt össze a mi időnkkel a fotográfiáin keresztül, összeszövi ezeket az egységeket, és módosítja frekvenciáikat, biztosítva az egyik túlélését a másikban. A kiállítás május 18-ig látható, keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

csütörtök április 11. 18.00 Akinek a kedve dalos

A költészetnapi verses-zenés találkozás olyan világba vezet, amelyben Varró Dániel azokat a felnőtteket szólítja meg verseivel, akik szívesen vesznek részt költői kalandozásban, furfangos rímek kitalálásában. Zenei partnerei Radványi Balázs a Kaláka együttesből, valamint Balog Péter gitárművész.

(MomKult, Kupolaterem, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

csütörtök április 11. 19.00 Szirtes Edina Mókus: Így szerettem volna élni… – koncert

A magyar költészet napjának ünnepén a zenésznő kiáll hegedűvel, síppal, dobbal, sok-sok effekt pedállal és megzenésített verseivel. Megrázóan szép előadás.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

csütörtök április 11. 19.30 József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke

Sütő András színművész estje otthonos közegre talál a könyvek között. És soha jobb alkalom nincs rá.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.