Snoblesse Oblige 2024/15.

  • Narancs
  • 2024. április 10.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Ősök, árnyak, tegnapi legények, / Testvéreim vérben és kupában: / Undok Tegnap, maradjatok. // Megyek a bús, nagyszerű Sötétnek. / „Állj meg!” Nem. Előttem a Holnap. / Engem vár, engem, rohanok.

(Ady Endre: A holnap elébe)

 

péntek április 12. 16.00 Védett üzleteink nyomában – séta

Ősrégi üzletek nyomába eredhetünk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által szervezett múltidéző belvárosi élménysétán. Egy olyan varázslatos világot ismerünk meg, ahol összeér a múlt és a jelen. A végén Budapest leghíresebb, legpatinásabb cukrászdájához érkezünk. A 120 perces sétát Bakó Bálint történész-művészettörténész vezeti. A következő alkalom április 19-én pénteken lesz, amelyre szintén kizárólag a TIXA oldalán lehet jegyet venni.

(Találkozási pont: Jégbüfé/Apostolok étterem, Bp. V., Kígyó u. 4–6.)

 

péntek április 12. 19.00 Frenk – koncert

A Várkert Akusztik műsorán ma este Torma Gábor, alias Frenk, a hazai zenei élet jelentős és egyben meghatározhatatlan alakja. Dalai egyszerre finomak és melankolikusak, vadak és sanzonosak. A leg­újabb dalai és korábbi lemezein szereplő számai mellett lesznek David Bowie-, Zappa- és Elvis-feldolgozások is.

(Várkert Bazár, Ybl Miklós tér 2–6.)

 

péntek április 12. 19.00 Besh o droM 25 éves jubileumi koncert

Legkedvesebb honfitársaink huszonöt éve járják a világot, hogy bizonyítsák, igenis vannak szabad és besorolhatatlan magyarok. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus- és dallamkavalkáddal, virtuozitással kezelt hangszerekkel. Vendégük a Kale Lulugyi, az oroszlányi cigánybanda lesz.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek április 12. 19.00 Ógni, mógni kár… – Darvas Ferenc koncertje

Két éve jelent meg a „hetvenéves színházi siheder” első lemeze az egyik fiának, Darvas Kristófnak az ötletére és hangszerelésében, aki már akkor azt mondta, hogy ez egy sorozat lesz, mert az elmúlt hatvan évben több száz olyan szerzemény, színházi rádiós és filmbetétdal gyűlt össze édesapja életművében, amelyek felvételen soha nem jelentek meg. A dalszövegeket most is az elmaradhatatlan szerzőtárs, Várady Szabolcs költő jegyzi. Közreműködik többek között Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Roszik Hella és Várady Szabolcs.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

péntek április 12. 21.00 Korai Electric – koncert és buli

Az immár 34 éves Korai Öröm tagjaiból álló formáció követi tradícióit. A folyamatzenében a gépies dob és basszus mellett a doromb és a khöömei difónikus ének ázsiai és egzotikus tájakra repít, mindezt a szintetizátorok hangzása bővíti kozmikussá és teszi még varázslatosabbá. A koncert előtt és után Urban Vinyl gondoskodik a buliról.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

  

szombat április 13. 10.00 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás – megnyitó

A MÚOSZ Fotóriporterek Szak­osztálya szervezésében, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ támogatásával most nyílik a június 2-ig látogatható tárlat. A pályázatra 250 fotográfus nevezett összesen 6801 darab, a tavalyi esztendőben készített képpel, s külön kategóriát nyitottak a Budapest 150 évfordulóra, a fővárossal kapcsolatos egyedi képeknek és fotósorozatoknak.

(Capa Központ, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

 

szombat április 13. 15.00 Vasgyári eklógák

Zemlényi Attila és a nemrég elhunyt Kabai Lóránt drámája Miskolcról és polgárairól szól, de nem csak nekik. Fiktív és valós elemek elegyítésével járják körül az Acélváros sorsmodellé lett hányattatásait, rámutatva, hogy a múlttal való tudatos szembenézés segíthet újra a felemelkedés útjára lépni. Üzenet a jövőbe egy szcenírozott felolvasó színházi előadással, Fandl Ferenc rendezésében.

(Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

szombat április 13. 16.00 3i PARty

Petrovics Sándor és DJ Gentle Bastard fantáziaalapú tömegtáncoltató estje. Kutatás- és örömközpontú tánctéri kísérlet egy kortárs táncos és koreográfus és egy zenecsináló vezetésével. Azt ígérik, hogy ruha nem marad szárazon, s hogy más emberként megy haza, aki részt vesz. Tapasztalattól és kortól függetlenül azoknak ajánlják, akik szeretnének hozzáférni a testük még ismeretlen forrásaihoz és gazdagítanák a saját mozgáskultúrájukat a 3i mozgás- és életszemléletével. Kényelmes ruhában érdemes érkezni.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat április 13. 19.00 Megyek utánad

Egy ember élete a szerelmei történetén keresztül. Daru – Grecsó Krisztián 2014-es nagy sikerű regényének főhőse – leltárt készít, miközben fölidézi korábbi kapcsolatait. Mindez egy felvonásban Dékány Barnabás rendezésében, Kurta Niké, Baki Dániel és Mészáros Béla játékával.

(Szkéné, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szombat április 13. 20.00 Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd 2.0 

Ötven éve, 1973-ban jelent meg az ötödik Koncz-nagylemez, a Jelbeszéd. A jubileumra a közelmúltban jelent meg a felújított kiadás, bónusz dalokkal, köztük a koncert címét is adó, új Bródy János szerzemény, a Jelbeszéd 2.0, mely szándéka szerint az egykori, legendás albumot, tehát múltunkat, köti össze jelenünkkel. Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

(Papp László Budapest Sportaréna, Bp. XIV., Stefánia út 2.)

 

vasárnap április 14. 10.00 Megették az ovit – bemutató

„Te tudtad, hogy valaki megette az ovit? És, hogy ez a valaki egy óriás volt? Azt hallottad, mi történt ezután? (…) És hogy mi lett aztán az óriással? Tényleg nem hallottad? Fúha, akkor nagyon gyorsan nézd meg ezt az előadást!” A 4 éves kortól ajánlott új előadást Dániel András rövid meséiből Veres András írta színpadra és Somogyi Tamás rendezte. A bábtervező Grosschmid Erik, és aki eljátszik minden szerepet: Kolozsi Angéla.

(Mesebolt Bábszínház, Gazdag Erzsi Terem, Szombathely, Ady tér 5.)

 

vasárnap április 14. 14.30    Varsányi Zsuzsa emlékkiállítás

Mától június 16-ig minden vasárnap délután fél 3 és fél 5 között szabad a belépés a Stúdió K alkotóközösség 50 éve épített házának emeleti műhelyeibe. Séta vagy kirándulás után ajánljuk mindenkinek, hogy megnézze Németh Ilona képzőművész bábszobrait, bábkompozícióit.

(Nyitott Műterem, Pilisborosjenő, Patak u. 8.)

 

vasárnap április 14. 19.00    Csalogány és The En­hancement – Lumen-támogató koncert

A Lumen mint koncerthelyszín nagy bajba került, a fennmaradáshoz támogatásra van szükségük. Nem egyedi történet sajnos, de aki tud, segítsen, mint Pászkány Tímea alias Csalogány, aki felajánlotta, hogy támogatói koncertet ad Rajkai Zoé, alias The Enhancementtel közösen. Lesz itt elektronika, avantgárd, black metal, indonéz zene, industrial meg noise.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

vasárnap április 14. 20.00    Jazzköltészet:

Gyukics, Bozsik, Grencsó, Eichinger

A jazzköltészet lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amelyet a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál. Aki versel: Bozsik Péter és Gyukics Gábor, aki zenél: Grencsó István szaxofonos, Eichinger Tibor gitárművész. Ha valaki vacsorázni is akar az esemény előtt, az foglaljon asztalt.

(Jedermann kávézó, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

hétfő április 15. 19.30    Werckmeister harmóniák

Az azonosítatlan kelet-európai kisvárosban játszódó pusztulástörténet főszereplője, az egyszerű Valuska nem központi szereplő, csak megfigyelő. Leggyakrabban őt követjük, a kamera vele együtt rója az utat, járja körbe a várost, szemléli az eseményeket. Tarr Béla egyik legjobb filmjét Varga Balázs filmtörténész vezeti be. A vetítésre az Uránia Film/Zene sorozatának részeként kerül sor, mert ennek a filmnek a zenéjét is a nagyszerű Víg Mihály írta.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

hétfő április 15.  20.00    Henri Gonzo szerzői est

Henri Gonzo spanyol-kubai származású multiinstrumentalista legalább egy évtizede ismert alakja a magyar undergroundnak és alternatív zenének. A Fran Palermo frontembereként és a különböző tematikus szólóestjeivel ismerhették meg a legtöbben.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

hétfő április 15.  20.00    Budapest Bossanova – koncert

A zenekar célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világ­zeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása. A repertoáron szereplő bossanovák és szambák eredeti hangvétellel, portugálul szólalnak meg. Hurták Gábor gitározik és énekel, Szalay Gábor gitározik, Földváry Balázs bőgőzik és Serei Dániel dobol.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

kedd április 16. 18.00    Haneke: Amour

Havonta egy filmet vetít a klub az osztrák rendező összes fontosabb alkotásából az 1989-es Hetedik kontinenstől a 2017-es Happy Endig. A vetítések után rövid ventilláció, Csete Soma moderálásában.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd április 16. 19.00    I Monster – koncert

A sheffieldi duó húsz éve adta ki Neveroddoreven című, áttörést jelentő albumát, rajta a számtalan filmben és reklámban idézett Daydream in Blue-val és a Who is She?-vel. Ezt egy brit és európai turnéval ünneplik, és ennek köszönhetően 18 év után először játszanak nálunk újra élőben.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

kedd április 16. 20.00    Sorstalanság

A 2015-ben készült Koltai Lajos-film alapjául szolgáló regény az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre életművének legfontosabb darabja. Most az Újra élünk 80 sorozatban vetítik.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

szerda április 17. 19.00    Shifting Baseline – kiállításmegnyitó

Stark Attila vizuális világának jól ismert szereplői térnek vissza, akik olykor a Plants from Here világában, máskor a barokk festmények aktualizált kulisszái előtt jelennek meg. A figurák néha a festészettörténet protagonistáinak bőrébe bújnak, amit persze csak akkor tudunk kellően értékelni, ha mind az eredetit, mind a Stark-féle világot ismerjük valamennyire. DrMáriás nyitja meg, aztán pedig május 25-ig látható szerdán, csütörtökön, pénteken 13 és 18 óra között; szombaton előzetes bejelentkezés alapján, a hello [at] residentart [dot] com címen.

(Resident Art Galéria, Bp. V., Horánszky u. 5. I. emelet)

 

szerda április 17. 19.00    Táncos a sötétben

Lars von Trier rendhagyó musicalfilmje Björk Oscar-díjas zenéjével és Cannes-ban díjazott főszereplésével közel negyedszázada hódította meg a világ nagy fesztiváljait, és rajzolta újra a zenés műfaj határait. Az izlandi énekesnő által megformált fiatal Selma a hatvanas években Kelet-Európából emigrál Amerikába. A musicalekért rajongó, tiszta lelkű nő egy gyárban robotol… A vetítésre az Uránia Film/Zene sorozatának részeként kerül sor.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szerda április 17. 19.30    Képíró

A Duna Táncműhely előadását a fiatalon elhunyt szegedi festőművész, Zoltánfy István képei ihlették, a produkció ugyanakkor tágabb kontextusban kíván foglalkozni képzőművészet és tánc kapcsolatával, a festészetnek a mozdulatra gyakorolt inspiratív hatásával. A néptánc, a balett és a kortárs tánc találkozik itt egymással, az erős táncanyagot pedig élő DJ-szett teszi teljessé. Előadják: Lőrinc Katalin, Katona Gábor, Bot Ádám, Kovács Anita, Kovács J. Márk és DJ Panda. Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt.

(Nemzeti Táncszínház, kisterem, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

csütörtök április 18. 15.00    Nóvum – kiállítás

A MaMű Társaság tavaszi kiállításán az újonnan csatlakozott tagok mutatkoznak be. A 2023-ban felvételt nyert 14 alkotó különböző művészeti ágakban és stílusokban dolgozik; klasszikus táblaképfestészet, szobrászati alkotások, installációk, videók bizonyítják azt a művészi színvonalat, amellyel kiérdemelték a tagságot. A tárlat április 26-ig, szerda, csütörtök, péntek 15–18 óra között látható.

(MaMű Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39.)

 

csütörtök április 18.  18.30    Banff Hegyifilm Fesztivál Budapest

Dokumentumfilmek a kalandsportok világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban: hegymászó expedíciók filmes dokumentációi; felfedező kalandok, amelyek őrült utazásokra invitálnak minket. 13 film 180 percnyi lélegzetelállító látvány, izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világkörüli filmturnéjának budapesti vetítésein. A hegyi filmek legrangosabb éves versenyének legjobbjaiból készült válogatást a magyar közönség ezen és a következő estén láthatja a mozivásznon, az idén új helyszínen. Bővebb információ: www.banff.hu

(Cinema City Mammut, Bp. II., Lövőház u. 2–6.)

 

csütörtök április 18.  19.00    Leonce és Léna

Georg Büchner a 19. századi német drámairodalom legnagyobb hatású szerzője huszonhárom évesen írta meg a Popo birodalom és a Pipi birodalom egymásnak szánt hercegéről és hercegnőjéről szóló filozofikus mesedrámáját, amely most Szőcs Artur friss rendezésében látható sok zenével a Szinva Velencéjének híres színházában.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.