Újabb tévés hagyta el a közmédiát

  • narancs.hu
  • 2017. április 6.

Interaktív

A szír–magyar származású riporter dermedten nézte, „ahogy a kormányzat kommunikál” a menekültválságról.

Al Ghaoui Hesna 12 év után távozott a közmédiából, a külpolitikai újságírónő a wmn.hu oldalon terjedelmes interjúban mesélt döntéséről.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A szír–magyar származású riporter Facebook-oldalán rendszeresen kifejti véleményét az ország helyzetéről, különösen a menekültválság kezeléséről. Az újságíró segélyakciókat is szervezett, és többször személyesen is segített a beremendi határnál. Ez a hozzáállása egyre nehezebben volt összeegyeztethető a közmédia menekültellenes retorikájával. „Az elmúlt időszakban történtek számomra is elfogadhatatlan dolgok az országban és a televízióban, ezek miatt bennem is voltak dilemmák, hogy fölálljak vagy sem. (…) Az egész szíriai helyzet miatt, és persze attól, ami mindezt övezi, végtelenül szomorú vagyok, és nehéz a szívem. Fiatal koromban tanultam egy ideig Szíriában, ismerem a térséget, a történet hátterét. És azt látom, hogy az emberek nagy része nincs is azzal tisztában, hogy milyen egy háborús területen élni, milyen meghozni egy olyan drámai döntést, hogy elhagyod az otthonodat, mit jelent egy ilyen utat megtenni, földönfutóvá válni. Az én édesapám szíriai, ismerem és szeretem azt az országot is, tudom, hogy mennyire fantasztikus hely, tele értékkel, kultúrával, és látom, hogy mi minden veszett oda az elmúlt években. Háborús tudósítóként pedig azt is tudom, hogy mit jelent egy ostromlott városban lakni, hogy milyen az, amikor egyik pillanatról a másikra semmid sincs, vagy a szeretteid meghalnak körülötted.

Dermedten láttam, ahogy a kormányzat kommunikál erről, ahogy az emberek erre reagálnak.”

Amikor a köztévé megszüntette a riporter Bábel című műsorát, végképp „semmi értelmét nem láttam annak, hogy maradjak. Persze fölajánlottak néhány lehetőséget – például visszamenni a hírműsorokba –, de én mást nem szerettem volna ott csinálni”.

Figyelmébe ajánljuk