Január, február, itt a nyár!

Benedek hozza a meleget! – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. márc. 20., 12:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Emelkedő hőmérsékletű, habár néha még változékony napok várnak ránk. Hétvégén kezdődik a nyári időszámítás!

Sándorban, Józsefben idén csalódnunk kellett: az elmúlt hétvégén meleg helyett frontokat és sok esőt hoztak ama bizonyos zsákban, de a folytatás ígéretesebb, s nem marad el a várt benedeki fordulat sem.

Kezdetnek hétfőn ismét megtapasztalhatjuk a főnhatást: az Alpokon átbukó, eközben felmelegedő légáramlás hatására máris több fokot emelkedik a hőmérséklet. Már ekkor is kellemes hőmérsékleteket mérhetünk, de kedden, Benedek napján már az átlagosnál jóval melegebb idő lesz – hőérzetünket még az élénk tavaszi szél sem mérsékli igazán. A beáramló mediterrán eredetű, langyos levegőnek hála immár egész héten enyhék lesznek az éjszakák, s a múlt heti hajnali fagyok is tovatűnnek.

Hétfőn és még kedden is zömmel száraz idő lesz, ám keddről szerdára virradóan már többfelé is eshet (elsősorban az ország északi és keleti felén). Ettől kezdve pár napon át egy sekély ciklonális zóna lesz felettünk, mely főleg (de nem kizárólag!) az ország északi és keleti felét érinti, s ez napról napra, sőt, még éjszakánként is kedvez a záporképződésnek. A változatos, most már egyre inkább záporos csapadékot (sőt, a hirtelen melegedő időben növekvő légköri labilitásnak köszönhetően zivatarokat), de sok napsütést is hozó időjárás kitart csütörtök estig is. Ezeken a napokon jóval melegebb lesz a sokévi átlagnál. Pénteken többnyire marad a meleg (csak északnyugaton mérséklődik), s még szombaton is jórészt száraz, csapadékmentes időben kirándulhatunk. Igaz, péntekről szombatra virradóan egy csapadékot aligha hozó hidegfront is átvonul rajtunk, így szombaton már némileg hűvösebb lesz, de az átlagosnál melegebb idő (legalábbis az ország déli és délnyugati felén) esetleg kitarthat még e napon is. A vasárnap (és a vasárnapra virradó éjszaka) időjárása egy hullámzó frontrendszernek hála, kissé tumultuózusnak (csapadékosnak és szelesnek) ígérkezik, ekkor már az ilyenkor szokásos március végi értékeket sem érik el a nappali maximumok.

false

 

S ne feledkezzünk el a nyári időszámítás kezdetéről sem! Mivel a napfelkelte időpontja már kellően korai időpontra tolódott, ráadásul a héten (20-án, hétfőn, késő délelőtt) a csillagászati tavasz is beköszönt, így sor kerülhet az óraátállításra: vasárnap hajnali 2-kor előretoljuk a mutatót egy teljes órával (az óraátállításról szóló minapi cikkünket itt olvashatják). Emiatt vasárnap reggeltől átmenetileg megint csak fél 7 után kel a nap – ezt a késleltetést viszonylag gyorsan ledolgozza majd csillagunk. Vasárnap este viszont nyári időszámítás szerint már 7 óra után nyugszik, kezdődik tehát a kitartóan világos tavaszi-nyári esték szezonja.

Viszonylag meleg, a hét közepétől változatos

Hétfő: Mérsékelten gomolyfelhős, időszakosan napos idő lesz, délután 14, 18 fokos maximumokkal – délnyugaton lesz a legmelegebb. Délnyugaton és északkeleten csupán gyenge, de az ország nagyobbik, központi sávjában a nap első felében még igen élénk, sokfelé erős északnyugati szél fog fújni (délutántól itt is sokat mérséklődik). Délutántól késő estig az Észak-Alföldön, a Tiszántúlon futó záporok is kialakulhatnak. Éjszakára sokat gyengül a szél, ennek dacára csupán 3, 8 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Gyengén felhős időben délutánig 14, 20 fokig melegszünk: délkeleten lesz a legmelegebb. Főleg az Alföldön fújhat mérsékelt délnyugati szél, eközben a Dunántúl északnyugati felén élénk északnyugati légmozgást tapasztalunk. Éjszakára északnyugat felől vastagabb felhőzet érkezik, és előbb főleg az Észak-Dunántúlon, majd az északi-északkeleti országrészben elszórtan alakulnak ki záporok. Hajnalra is csak 5, 10 fokig hűlünk, legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon fújhat kicsit élénkebb északi szél.

false

 

Szerda: Erősen gomolyfelhős idő lesz, főleg az északi, keleti országrészben és a nyugati határszélen elszórt záporokkal (ritkán már zivatarok is előfordulnak!), délután 17, 22 fokos, többnyire még mindig igen magas maximumokkal (a nyugati határnál és északon lesz kissé hűvösebb). Zömmel mérsékelt marad a légmozgás, csupán délkeleten és északon fújhat kissé élénkebb déli szél. Estétől hajnalig a Dunától keletre, északon illetve a főváros környékén alakulnak ki újabb záporok, és az itt erősen felhős, csapadékos, a Dunántúlon gyengébben felhős időben 4, 11 fokos minimumok várhatók. Mérsékelt, a Nyugat-Dunántúlon hajnalban már élénkebb déli szél fog fújni.

Csütörtök: Erősen gomolyfelhős, közben néha napos, északkeleten, keleten, és a középső országrészben (így a főváros környékén) még sokfelé záporos (ritkán zivataros) időben 17, 22 fokig melegszünk (ezen belül északon lesz kissé hűvösebb, a déli határnál a melegebb). Nyugaton (pláne a határvidéken) élénk, keleten inkább mérsékelt vagy gyenge délnyugati-déli szél fog fújni. Késő este északkeleten még esni fog, majd éjfél után zömmel megszűnik a csapadék, északnyugaton erősen, máshol mérsékelten szeles időben 5, 10 fokig hűlünk

Péntek: Közepesen felhős idő lesz sok napsütéssel, legfeljebb északkeleten alakulnak ki szórványos záporok. Délutánra 16, 22 fokig melegszünk – nyugaton és északon egy árnyalattal már hűvösebb lesz, délen-délkeleten marad az átlagosnál jóval melegebb idő. Északnyugaton kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni, máshol mérsékelt vagy gyenge délnyugati irányú légmozgást tapasztalunk. Este azonban északkeleten megélénkül az északkeleti szél, és főleg az keleti országrészben éjszaka is élénk marad, így hajnalra is csak 4, 9 fokig hűlünk.

Szombat: Zömmel közepesen felhős idő lesz, legfeljebb elszórt záporokkal, sok napsütéssel, délelőtt keleten még élénk északi, délutánra sokat mérséklődő széllel, napközben többnyire 11, 17 fokos maximumokra számíthatunk (délen lesz a melegebb). Éjszaka felhős, mind többfelé csapadékos és élénken szeles idő lesz, 2, 8 fokig csökken a hőmérséklet (északon azért már hűvös lesz).

Vasárnap: Felhős, sokfelé esős idő lesz, napközben 6, 11 fokos maximumokkal számolhatunk – talán délnyugaton lesz a leghűvösebb. Zömmel élénk, északkeleten erős északkeleti-északi szél fog fújni. Éjszaka, kissé még élénk szélben, keleten továbbra is csapadékos időben -1, +5 fokig süllyed a hőmérséklet (ismét visszatérhetnek a talaj menti fagyok!).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. márc. 20., 12:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk