Január, február, itt a nyár!

Lassan melegedő március – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. márc. 13., 13:03
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kezdetben kissé még hűvös, de kirándulásra, ünnepre pont ideális időnk lesz. Hétvégére romlik el, egyben csapadékosra is fordul.

A múlt héten az időjárás már visszazökkent a szokásos, melegrekordoktól mentes kora tavaszi kerékvágásba, e héten pedig teljesen átlagos hőmérsékletű, éppen március közepére való időnk lesz. Aki ezt a naptárra ügyet sem vetve kevesli, az rögvest áprilisba, ha nem mindjárt májusba szeretne ugrani, s ebben ezúttal a természet sem lesz a segítségére. Jó néhány napig még a frontok is határainktól kissé távolabb zúgnak el (egyedül szerdáról csütörtökre virradóan robog el a közelünkben egy nálunk záport is alig hozó hidegfront), ezért a hét nagyobb részén, egészen péntek estig száraz időnk lesz. A légmozgás egy árnyalattal visszafogottabban alakul a múlt hetihez képest – ha napközben meg is élénkülne, éjszakára, maximum hajnalra rendre csitul a szél. Ennek persze ára is van: éjszakai, hajnali-reggeli fagyok formájában kell fizetnünk a csendesebb időért.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Hétvégén kicsit változik az idő, amit pénteken a szélirány délire fordulása is jelez. Míg hétfőtől csütörtökig északi (néha északnyugati) irányból még kissé hűvös levegő áramlik a Kárpát-medencébe, addig pénteken, egy közeledő ciklon előterében átmenetileg mediterrán eredetű (de ez itt lenn, a felszín közelében legfeljebb a Dunántúlon okoz majd észrevehető felmelegedést). Péntek estére azután északról befut az első, egy hullámzó frontrendszerhez tartozó csapadéktömb - vasárnap estig még követi néhány: szombaton napközben például egy mediterrán ciklon felhőzete borít be minket, délnyugat felől terjeszkedve. A hétvégén tehát frontokkal teli, csapadékos, szeles és – különösen szombaton – kissé hűvös idő ígérkezik. A sokévi átlagnak ez is pontosan megfelel, habár Sándortól, Józseftől nem ezt vártuk volna! (Viszont Benedek, azaz jövő kedd, tényleg meghozza a meleget!)

Kellemes tavaszi idő – az ünnepre is!

Hétfő: Közepesen felhős, alkalmanként napos időben délutánig 8, 12 fokig melegszünk. Elsősorban az Alföldön élénkül meg kissé az északkeleti-északi szél, nyugatabbra többnyire mérsékelt marad a légmozgás is. Éjszaka északkeleten is sokat mérséklődik, a főváros környékén kifejezetten gyengül a légmozgás. Hajnalig –2, +3 fokig hűlünk – inkább az Észak-Dunántúlon, a középső országrészben és az északi hegyvidéken találjuk a kiterjedtebb fagyos régiókat.

Kedd: Közepesen felhős, néha napos időben 8, 13 fokig melegszünk – ezen belül délnyugaton lesz a legmelegebb. Főleg a Dunántúlon és az északkeletei országrészben élénkül meg az északi-északnyugati szél. Délután a keleti országrészben a megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan kialakulhatnak záporok. Éjszakára sokat gyengül a légmozgás, kevés felhő is lesz felettünk, főleg az északi és a keleti országrészben sokfelé fagyni is fog, a Dunántúlon ennél melegebb lesz (itt több lesz a felhő): összességében –2, +5 fokos minimumokra számíthatunk.

Szerda: Közepesen felhős, néha azért napos időben a nemzeti ünnepen 11, 15 fokos maximumok várhatók. Főleg az ország északi-északnyugati felén és a középső országrészben napközben kissé megélénkül az északnyugati szél, máshol többnyire mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Késő délutántól az északkeleti országrészben megnövekszik a felhőzet, itt késő estig elszórtan kialakulhatnak záporok is. Éjszaka mérsékelt északnyugati szél fog fújni, hajnalra már sokat gyengül a légmozgás, –1, +5 fokig hűlünk, északon, északkeleten helyenként még fagyhat.

Csütörtök: Gyengén gomolyfelhős, többnyire napos időben délután 11, 15 fokos maximumok várhatók. Többnyire élénk, északon helyenként erősebb lökésekkel kísért északnyugati szél fog fújni (az ország északkeleti és délnyugati sarkában lesz csendesebb a légmozgás). Éjszaka fokozatosan gyengül a szél (a legkésőbb, csupán éjfél utánra keleten), hajnalra –1, +3 fokig csökken a hőmérséklet, még mindig többfelé fagyni fog.

Péntek: Változóan felhős, döntően azért napos időben délutánig már 10, 17 fokig melegszünk - a Dunántúlon, pláne annak nyugati felén lesz a legmelegebb! Főleg a Nyugat-Dunántúlon és északon fújhat többnyire mérsékelt, néha megélénkülő, most már déli-délnyugati irányú szél, délen-délkeleten gyenge marad a légmozgás. Késő estétől észak felől kiterjedt csapadéktömb érkezik, éjszaka erősen felhős, sokfelé esős időben, mérsékelt, de északon és keleten helyenként élénk szélben (iránya sokfelé már északnyugatira vált) hajnalra is csak 1, 8 fokig süllyed a hőmérséklet (azért az északi határnál elvétve még fagyhat).

Szombat: Már reggel is erősen gomolyfelhős, főleg a Dunántúlon többfelé is záporos, esős, keleten még ritkán napos idő lesz, de már délelőtt nyugat-délnyugat felől tovább vastagszik a felhőzet és ismét többfelé várható eső, illetve záporos csapadék - főleg északon jelentős mennyiségű is eshet. Napközben 7, 13 fokos maximumok várhatók (északon lesz a leghűvösebb). Főleg északon és keleten élénkebb-erősebb nyugati szél fog fújni (délután északon meg is erősödik). Éjszakára északon és keleten élénk marad az északnyugati-nyugati irányú légmozgás, így hajnalra is csupán 2, 8 fokig süllyed a hőmérséklet. A felhős időben reggelig - habár estétől már kevésbé kiterjedten - többfelé várható (akár záporos) csapadék is.

Vasárnap: Inkább felhős idő lesz (pl. a főváros környékén is csak rövid időre süthet ki nap), az ország nyugati (késő délután már a középső) felén többfelé várható eső, délkeleten kora estig még csak elszórtan eshet. Napközben 10, 13 fokig melegszik az idő, zömmel élénk-erős északnyugati szél fog fújni  - a csendesebb nyugati és délnyugati régiók kivételével. Éjszaka előbb a középső, majd a keleti területeken eshet inkább gyenge intenzitású eső, nyugaton sokfelé kiderül. Kezdetben gyengül a légmozgás is, ám éjfél után mind többfelé feltámad a nyugatias irányú szél, így csupán 4, 9 fokig hűlünk, s hajnalban már ehhez képest is melegszik.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. márc. 13., 13:03
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Pálos Tibor
    2017. március 15., szerda 17:17
    Tavasz?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk