Ennél a hó is jobban esne – Időjárás a héten

Száraz, hideg idő lesz egész héten, a ködtől, szmogtól se lesz jobb kedvünk.

Sajnos, az időjárási szituáció mit sem változott múlt hét óta: Európa jó részére gigantikus anticiklon települt, ez pedig a tél eme periódusában, január végén is egyenértékű azzal, hogy az alul megülő hideg levegő stabilizálódik. Melegedésre pedig akkor van esély, ha ezt a fagyos légköri egyensúlyt felborítja egy benyomuló ciklon és annak frontjai – a magas nyomású rendszer, sajnos, éppen hogy távol tartja ezeket. Az ilyen szituációban a Kárpát-medence mindig is kedvezett a köd kialakulásának, pláne, ha melegebb levegő csúszik a fagyos légréteg fölé. Ez azután biztosítja a hőmérsékleti inverzió s vele a hidegpárna időjárási szituáció fennmaradását, sokfelé egész nap konzerválja a borongós, szürke és ezzel együtt fagyos időt – a hőmérséklet napközben is inkább csak rövid időre, legfeljebb a napos tájakon emelkedik pár fokkal fagypont fölé. S ha köd van, a légmozgás pedig gyenge marad, akkor a múlt heti bejegyzésünkben prognosztizált pocsék levegőminőség tekintetében semmilyen javulásra sem számíthatunk, köröttünk a szmog az úr, hétfőtől több városban, így Budapesten is szmogriadó. Klasszikus hófelhőt hiába is keresnénk az égen: rendes havazás híján pedig a köddel járó zúzmarával, a fagyott ködszitálással, esetleg a kéményhatás miatt kialakuló gyenge hószállingózással kell beérnünk csapadékpótlék gyanánt.

Azért napról napra akadnak majd napos területek is: a napsütés idővel egyre kellemesebb lehet – nem is csoda, napról napra magasabban delel a nap, szinte már úgy érezzük, ereje is van, no, azért egyelőre csak annyira, mint mondjuk november közepén, utoljára ugyanis akkor járt látszólagos égi pályáján ilyen magasságban. Délután pedig lassan háromnegyed órával később nyugszik a december elején mért legkorábbi naplementékhez képest, ami nem csak a kirándulóknak jó hír. Napról napra nő a világos percek száma, bízhatunk benne, hogy ezekből hamarosan már órákban számolhatjuk a növekményt.

Még mindig a fagy az úr

Hétfő: Változóan felhős, sokfelé tartósan ködös időben –4, +4 fokos maximumok várhatók – ahol kisüt a nap, ott lesz melegebb, talán még délkeleten mérhetjük a legtöbbet. A középső és az északnyugati országrészben napközben kissé megélénkül a délkeleti szél, napnyugta után itt is gyengül. Éjszaka, immár gyenge légmozgás mellett, keményen fagyni fog, –16, –6 fokig hűl majd a levegő (érdekes, de a hőmérsékleti inverzió miatta a Mátra csúcsain ennél melegebb is lehet).

Kedd: Többnyire borongós, sokfelé tartósan ködös, néhol azért napos időben –7, +2 fokos maximumokat mérhetünk – ahol tartósabban kisüt a nap, ott  magasabbra is emelkedik a hőmérséklet. A Dunántúl délnyugati sarkában előfordulhat kisebb havazás is. Napközben legfeljebb a Dunántúl nyugati és északi részén élénkül meg kicsit az északnyugati szél (estétől északkeleten is feltámad az északi szél). Éjszaka az ország nagyobb részén igen hideg lesz: –16, –5 fokos minimumok várhatók – ezen belül a nyugati határnál, ahol kissé élénkebb északi szél fog fújni, talán nem is fog annyira fagyni.

Szerda: Közepesen felhős (néhol azért napos), északon sokfelé még ködös időben délután –5, +2 fokos maximumokra számíthatunk. Az ország nyugati és keleti harmadán is kicsit élénkebb északi-északkeleti szél fog fújni, a középső országrészben gyenge marad a  légmozgás. Éjszaka talán már nem fog annyira keményen fagyni, mint a korábbi napokon: többnyire –12, –5 fokos minimumok várhatók. Legfeljebb keleten fújhat még élénkebb északkeleti szél, nyugatabbra gyenge marad a légmozgás, így itt többfelé képződik köd.

Csütörtök: Közepesen, néhol erősebben felhős időben délutánig –5, +1 fokig melegszünk. Kissé élénk északkeleti szél fog fújni. Estére gyengül a légmozgás, éjjel már alig mozdul a levegő, s ismét erősen fagyni fog: többnyire –19, –10 fokig csökken a hőmérséklet, sokfelé képződik zúzmarás köd (a magasabb hegycsúcsokon ennél kissé melegebb is lehet).

Péntek: Erősen felhős, csak ritkán napos, sokfelé ködös időben –7, +2 fokig emelkedik a hőmérséklet: a makacsul ködös régiókban egész nap fagyni fog. Legfeljebb északnyugaton fújhat említést érdemlő déli szél. Éjszaka többnyire gyenge légmozgás mellett megint erősen fagyni fog: –17, –8 fokos minimumok várnak ránk.

Szombat: Sokfelé makacsul ködös, borongós időben –6, +3 foknál napközben sem lesz több: ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet (pl. helyenként a Dunántúlon vagy délkeleten), ott emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet. Északnyugaton délelőtt még mérsékelt délkeleti szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka szinte szélcsendes időben –17, –5 fokos minimumok várhatók.

Vasárnap: Erősen felhős, sokfelé még ködös, szélcsendes időben többnyire tartósan fagypont alatt ragadhat a hőmérséklet: –8, –2 foknál nem lesz több.  Éjszaka is alig mozdul a levegő, –15 és –5 fok közötti hőmérsékleti minimumok várhatók: ezen belül talán délen fog kevésbé fagyni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk