Pongrác felé, félúton

Úgy tűnik, ez a hét esősen-felhősen indul – hogy azután ugyanúgy is fejeződjék be, ám a szendvicsbe szorulva vár ránk néhány meleg, többnyire verőfényes nap is. Mindenesetre a hétfő még a délnyugat felől fölénk sompolygó sekély mediterrán ciklon hatására kiterjedt esőzéssel lesz teljes. Az első felvonást jelentő éjszakai (többek között fővárosi) záporok után hajnaltól, délnyugat felől úgy istenigazából is rázendít az eső, s a csapadékzóna mind nagyobb területekre terjed ki. Az esőt hordozó felhőzet terjedési irányának megfelelően előbb a Dél-Dunántúlon, no és a Duna–Tisza köze déli részén várható nagyobb mennyiségű égi áldás, hogy azután a csapadékhullás centruma fokozatosan már a nap második felére az ország északkeleti harmadára tevődjön át.

Hétfőről keddre virradó éjjel már főképpen Kelet-Magyarországon várható eső - ahol még kedden is (főleg a nap első felében) borús, néha csapadékos időre számíthatunk. Ezzel szemben nyugaton már előző éjjel felszakadozik a felhőzet, és kedden már az ország közepén is változóan felhős, de inkább derűs, vérbeli tavaszi hangulatban lesz részünk – itt azért előfordulhatnak záporok is. S bár a hét első két napjára – különösen a hétvégéhez képest – jócskán visszaesik a hőmérséklet, a hét közepére sikerül majd behozni az elmaradást. A napi maximumok napról napra emelkednek: péntekig-szombatig egyre többfelé közelítik meg, sőt haladják meg a 25 fokot (s a 30 sem elérhetetlen). Igaz, ekkor már egy újabb érkező markáns front előhírnökeként ismét megjelennek majd a záporok, zivatarok. Szerdától péntekig azért jobbára csapadékmentes időnk lesz, csupán elszórt záporok lehetségesek – hála az ismét csak a környékünkön kiépülő, azután néhány napig itt terpeszkedő anticiklonnak. Majd a hétvégén ismét itt a nedvesség: szombatra befut a hidegfront. Ennek megfelelően a hétvége első napja még naposan indul, ám ezt hamarosan jóféle esőfelhők árnyékolják be, s ezek után ismét visszatérően esős, kissé hűvös napok következnek, és hiába szakadozik fel átmenetileg, egy újabb csapadéktömb érkezése előtt a felhőzet, a csúcshőmérsékletek jócskán visszaesnek (na jó: húsz fok közelébe, néhol kicsit az alá, ami ilyenkor teljesen normális!). Onnantól éjszakánként alaposan le is hűl majd (azért, hál' istennek, nem fagypontig – legalábbis most még úgy tűnik...)

Márpedig az eső számos szempontból is fontos – nemcsak májusban ér aranyat, de ilyenkor kétszeresen. Egy friss meteorológiai tanulmányból az is kiderül, hogy a minapi (még egy hete is tomboló) meleg, a napról napra halomra dőlő rekordok nem csupán a beáramló szubtrópusi levegőnek voltak köszönhetők. Tudniillik az aszályos 2011-es év és csontszáraz március után teljesen kiszikkadt a talaj felső része, s a délről érkező száraz, meleg levegőnek már nem volt mit elpárologtatnia belőle (ami ugye hőt vont volna el a környezetből, így hűtötte volna a légkör alsó részét).

Pongrác, Szervác visszavág

Hétfőn a sok felhő, a csapadék és a beáramló hűvösebb levegő hatására az ország nagy részén csupán 15–20 fok közötti maximumok várhatók. A rákövetkező éjszaka még csak 7–12 fokra hűl le – a szerda hajnal ennél csípősebb időt, 5–10 fokot tartogat. Kedden még csak 17–22 fokos délutáni langymeleggel számolhatunk – szerdán már mindenhol 20 fok fölött alakulnak a maximumok. Ettől kezdve napról napra egy-egy fokot emelkedik a napi maximum – egészen péntekig (s talán még szombatig), amikor már ismét 24–29 fokos csúccsal számolhatunk – de a kissé már fülledt melegben sorra pattannak majd ki a záporok, zivatarok. Hétvégén azután szépen visszatérünk a hét elejéhez – mind a hőmérsékletek, mind a csapadék tekintetében. Az éjszakai hőmérsékletek viszont csak lassan enyhülnek, s a hőmérő hajnaltájt még pénteken is inkább csak a jelesebb hőszigeteken (például Budapest belvárosában) mutathat többet 15 foknál. Azután ez a gyér tendencia is visszafordul: a hidegfront befutását követően helyenként öt fok közelébe süllyedhet a mérce mutatója.

Egyelőre sok a bizonytalanság a hétvége pontos meteorológiai forgatókönyvével kapcsolatban – érdemes tehát napról napra figyelemmel követni a friss prognózisokat! A szél csupán hétvégén élénkülhet meg (a front érkezésével, nyugatias irányból), addig nem várható jelentősebb légmozgás. Ha nem mondtuk volna: ezt a hétvégét a kalendárium szerint már Pongrác és Szervác fagyosszentek uralnák – s bár a hidegfrontot megkapjuk a tiszteletükre, ám idén sem ők, s alighanem a jövő hétfőn esedékes Bonifác sem hozza ismét divatba a jégeralsót. A sok-sok évtized, sőt évszázad tapasztalatain (afféle naiv klímastatisztikán és a rendre ismétlődő, összekapcsolt időjárási szituációk megfigyelésén) alapuló, konkrét időjósló napok köré csoportosuló prognózisok sokszor bejönnek – idén is csak azt mondhatjuk: azért nem zörög a haraszt… Csak az egzotikum kedvéért: a májusi lehűlést jelző jeles napok időjárási hátterének egyik első kutatóját Hegyfoky Kabosnak hívták. S ha már fagyosszentek: Orbánra is kíváncsiak vagyunk – tőle (minden áthallást félretéve) még bármi kitelhet.

Figyelmébe ajánljuk