Kiszámoltuk, hány langyosabb napunk maradt

Változékony, frontokkal tarkított, alkalmanként szeles, de még nem túl hűvös napokkal kezdődik október. Hétvégére még melegedhet is!

Az október eljövetelével többnyire már csak az lehet a kérdés, hogy hány langyosabb napunk maradt még a természet jóvoltából, és meddig tolható ki az igazán hűvös idő eljövetele.

Továbbra is szükségünk van a melegítő napsütés illúziójára, no meg arra, hogy legalább napközben a nélkül tudjunk szellőztetni, hogy menten jégveremmé változzon lakásunk (és ne kelljen rögtön feltekerni a fűtést).

Maradt még elég forró levegő – csak nem nálunk

Tőlünk délre és délkeletre (a Szahara, az Arab-félsziget környéke, Közel-Kelet) még elég forró levegő maradt ahhoz, hogy abból egy kevés nekünk is juthasson, amennyiben kedvezőek az áramlási viszonyok. Ám mire idáig eljut a sivatag perzselő lehelete, az nálunk többnyire már csak visszafogott melegedést, afféle bágyadtan langyos időt, vénasszonyok nyarát képes előidézni – ha minden igaz, ez majd hétvégén lesz mifelénk esedékes. És persze nem csak nálunk, elvégre csütörtöktől szombatig tőlünk nyugatra (így Németország jó részén) is több fokkal melegszik.

false

 

Addig is (mondjuk péntekig) marad a már a múlt héten megszokott, kissé hűvösnek tűnő, de a sokévi átlagtól nagyon el nem térő, igazi október eleji idő, amelynek változatosságáról nem túl markáns frontok gondoskodnak. Az elsőből, mely hétfő estére érkezik és kedden estére távozik, még némi csapadék is ígérkezik, a második, teljesen kiszáradtan befutó front csütörtökre veti vissza (mindössze pár fokkal) a hőmérsékleteket. Közben azért, főleg hét elején még jelentős különbségek alakulnak ki az ország két fele között: míg délen, délkeleten, a Tiszántúlon néha (így hétfőn) a 20 fokot ostromolhatja a hőmérséklet, addig a Dunántúlon és északon ennél több fokkal rendre hűvösebb lesz (ebből a szempontból Budapest sem a melegebb régióba kerül). A héten többször is megélénkülő légmozgás ugyan ronthatja hőérzetünket, cserébe gondoskodik arról, hogy cserélődjön a fűtésnek köszönhető égéstermékek (és az apró szemű szálló por) miatt egyre pocsékabb minőségű levegő.

Péntektől azután már jobban melegszik az idő és szombat, vasárnap már sokfelé mérhetünk 20 foknál is többet. A hét közepétől egy jó ideig csapadék sem várható, igaz, vasárnapra virradó hajnalban a Dunántúlon és a középső országrészben már kialakulnak záporok, majd vasárnap főleg a nyugati országrészbe konvektív csapadékot (helyenként akár zivatarokat!) is hozhat a közelben örvénylő mediterrán ciklon miatt kissé labilis légköri helyzet. Némileg még bizonytalan, meddig tartanak ki a 20 fok feletti csúcshőmérsékletek, de a kilátások most biztatóbbak: egészen jövő hét végéig maradhat a visszafogott meleg! És talán nem is ez lesz idén az utolsó indián nyári epizód...

Csalóka felmelegedés

Persze csalóka az efféle felmelegedés, elvégre ilyenkor is csak pár órára éri el a hőmérséklet a mágikus 20 fokot – ezzel szemben ott vannak a mind hosszabb, a nap nagyobb részét uraló hűvös, sötét órák és a mindig csak lassan melegedő délelőttök. A délutánnak pedig hirtelen szakad vége, és a hosszát is csak az nyújtja meg, hogy még tart a nyári időszámítás.

Szombaton már 20 fok fölé

Hétfő: Nyugaton változóan felhős, néha napos, a Dunától keletre, az Alföldön inkább borongós időben többnyire 13, 20 fokig melegszünk: ezen belül a Dél-Alföldön helyenként meglesz a 20 fok is, ugyanakkor az északkeleti hegyvidéken 15 fok alatt ragadhatnak a hőmérsékletek (közben Budapesten és környékén sem lesz több 16 foknál, és kisebb szemetelő eső előfordulhat). A Dél-Alföldön, a középső országrészben és északnyugaton mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Késő délutántól kezdve fokozatosan megvastagszik az addig vékony rétegfelhőzet, igaz, csapadék este, éjjel is csak elszórtan, főleg északkeleten és a nyugati határnál, hajnalban már kiterjedtebben, elsősorban a Dunántúlon és a főváros környékén várható. Közben a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Hajnalra 6, 10 fokig hűlünk.

false

 

Kedd: Zömmel felhős, napközben még többfelé csapadékos (esős, záporos) időben délután 12, 17 fokig melegszünk – ezen belül keleten, pláne délkeleten lesz a melegebb, a Dunántúlon a hűvösebb (Budapesten csupán 14 fokra számíthatunk). Előbb a Dunántúlon és a Duna mentén, később már a Dunától keletre is élénk északnyugati szél fog fújni, ami idővel felszaggatja a felhőzetet. A délután második felétől, illetve kora estétől már csak északkeleten eshet – az ország nagy részén csapadék ekkor már nem várható, éjszakára, de legalábbis hajnalra többnyire mindenhol kiderül, így hidegebb is lesz: reggelig 3, 9 fokig hűlünk, de északnyugaton hajnaltól már melegszik az idő. Közben főleg északon és északkeleten kissé élénk délnyugati-nyugati szél fog fújni.

Szerda: Délen zömmel napos, északon közepesen felhős időben délutánra zömmel 15, 20 fokig melegszünk – most talán délnyugaton lesz a legmelegebb. Napközben feltámad, többfelé (főleg az északi és a keleti országrészben) megerősödik, akár viharos lökéseket is produkálhat a délnyugati-nyugati szél - napnyugtára csitul a légmozgás. Délután északon a felhőátvonulásokból akár futólag eshet is, de éjszakára már nem várható komolyabb csapadék. Kora reggelig 3, 9 fokig csökken a hőmérséklet. Közben már csak mérsékelt északnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: Inkább felhős, mint napos, de esőmentes időben délután sem lesz több mint 14, 18 fok. Az ország északnyugati és középső részén mérsékelt, néha megélénkülő északnyugati szél fog fújni. Éjszakára csökken a felhőzet, gyengül (és északkeleti irányba vált) a szél, így kora reggelig már alaposabban, egészen 1, 7 fokig lehűlhet a levegő.

Péntek: Napsütéses időben délutánra 15, 19 fokig melegszünk: délkeleten közelítheti meg leginkább a hőmérséklet a 20 fokot. Főleg az északnyugati országrészben kissé megélénkül a máshol visszafogottabb délkeleti szél. Éjszaka még sehol sem fog esni, hajnalra 3, 10 fokig hűlünk: a déli és a nyugati határnál (valamint a melegadvekció miatt a magasabb hegycsúcsokon) kevésbé lesz hideg. Éjszaka még csak mérsékelten fúj a délkeleti szél.

Szombat: E napon még sok napsütés, vénasszonyok nyara és többnyire 19, 24 fokos maximumok ígérkeznek – keleten lesz a melegebb, a Dunántúlon és az ország északkeleti, hegyvidéki területein nem lesz több 20 foknál. Főleg a Dél-Alföldön, a középső országrészben és az Észak-Dunántúlon élénk, máshol csak mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszaka a mérsékelt délkeleti szélnek és a viszonylag sok felhőnek is köszönhetően, csak 8, 13 fokig csökken a hőmérséklet. az éjszaka első felében még nem fog esni, de hajnalban és reggel elsősorban a középső országrészben és a Kelet-Dunántúlon alakulhatnak ki záporok.

Vasárnap: Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben megnövekszik a felhőzet, a  nyugati és délnyugati megyékben elszórtan kialakulnak záporok is. Keleten és délkeleten várható több napsütés. Többnyire 17, 24 fokig melegszünk (csupán a tartósan felhős-csapadékos régiókban maradhat a hőmérséklet 20 fok alatt). Inkább csak mérsékelt (az északnyugati országrészben kissé élénkebb) déli-délkeleti szél fog fújni. Estétől  is elsősorban a Nyugat-Dunántúl felett lesz vastagabb felhőzet érkezhet és itt többfelé is eshet. Reggelig – gyenge légmozgás mellett – csupán 8, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?