Franciaországban is megjelent a majomhimlő

  • narancs.hu
  • 2022. május 20.

Katasztrófa

A fertőzött férfi nem járt a betegség által érintett országokban.

Már Franciaországban is megvan az első igazoltan majomhimlős eset: a 29 éves férfi a Párizs környéki Ile de France régióban, az ország legsűrűbben lakott vidékén él, és annyit közöltek róla, hogy nem járt a fertőzés által érintett országokban.

Az elvileg  nehezen terjedő betegség az utóbbi napokban több helyen is megjelent a világon,  az Egyesült Államokból, Kanadából, Portugáliából, Spanyolországból, Svédországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságban is jelentettek eseteket.

Bár csak egy-egy esetről van szó, ahhoz képest sok és furcsa, hogy a főként Nyugat-Afrikában előforduló majomhimlő nagy ritkán és csak elvétve szokott máshol megjelenni. Úgy tudni, a fertőzöttek egyike sem járt Nyugat-Afrikában.

Egyelőre nem vagy csak részben ismert a fertőzések forrása és mintázata, a megbetegedések nem köthetők egymáshoz. Nagy erőkkel zajlik a járványügyi nyomozás.

A majomhimlő influenzaszerű vírusfertőzés, hámsérüléseken, nyállal vagy a levegővel kifújt cseppek útján, illetve a beteg által megérintett tárgyak közvetítésével terjedhet. Két-három napos lázzal kezdődik a betegség, ami fejfájással, izomfájdalommal és levertséggel párosulhat. Majd a testen, főleg az arcon, a kézfejen és a talpon hólyagok jellenek meg, amik később elhegesedhetnek és erősen viszkethetnek. A hólyagok a nyálkahártyán ls a nemi szerveken is megjelenhetnek.

A betegek többsége 2-4 hét alatt felépülnek. A majomhimlőnek két fő törzs létezik: a kongói, amely súlyosabb, és akár 10 százalékos halálozással jár, illetve a nyugat-afrikai törzs, amelynek halálozási aránya 1 százalék. A betegség lappangási ideje 5 és 21 nap. Az fertőzöttek nagy része gyenge immunrendszerű.

(Le Figaro)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk