Ismét majomhimlővel fertőzött beteget találtak az Egyesült Királyságban

  • narancs.hu
  • 2022. május 16.

Katasztrófa

Egy hét alatt három esetet regisztrálták. Az illetékesek szerint pánikra semmi ok.

Két újabb majomhimlővel megfertőzött beteget diagnosztizáltak Londonban, a május 7-i első fertőzés után – közölte Dr. Colin Brown, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) klinikai és új fertőzésekért felelős igazgatója a hétvégén.

A két személy egy háztartásban él, a legelső fertőzöttel azonban semmilyen kapcsolatban nem állnak. Egyikük otthoni karanténban van, másikukat és az első fertőzöttet kórházban ápolják. A hatóságok vizsgálják, hol és hogyan fertőződhettek meg, kapcsolatkutatást végeznek és figyelmeztetik azokat az emberek, akik kapcsolatba kerülhettek a két pácienssel.

A majomhimlőt egy ritka vírusfertőzés okozza, tünetei láz, fejfájás, izom- és hátfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség, és ahogy a himlőknél ismert, kiütések is kialakulhatnak. A betegek általában két-négy héten belül felépülnek.

A betegség többnyire Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben fordul elő. Ugyanakkor a himlőnek ez a típusa nem terjed könnyen emberek között, szoros személyes kapcsolatot igényel egy fertőzött, tüneteket mutató beteggel. Így a lakosságot érintő általános kockázat továbbra is nagyon alacsony.

A vírust 1970-ben fedezték fel, azóta 11 ország, Benin, Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Elefántcsontpart, Libéria, Nigéria, a Kongói Köztársaság, Sierra Leone és Dél-Szudán jelentett eseteket.

A fertőzés pontos forrása nem ismert, úgy tudni, az emberek viszont általában majmokkal vagy rágcsálókkal érintkezve kaphatják el.

Tavaly két majomhimlős esetet jelentettek az Egyesült Királyságban, de 2018-ban és 2019-ben is felbukkant a betegség az országban.

(GuardianIFLScience)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.