Már több mint 600 tonnányi veszélyes hulladékot szállítottak el Szigetszentmiklósról

  • narancs.hu
  • 2020. december 22.

Katasztrófa

A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak, most következik a kármentesítés hosszadalmas folyamata.

A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) keddi közleménye szerint tizenegyedik napja "megfeszített tempóban" dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy

  • hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el,
  • és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le,
  • valamint 10 ezer litert elszállítottak.

Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

"Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét" - olvasható a közleményben.

Hozzátették: ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés "lehatárolását", valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe.

A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.