Súlyos olajszennyezés történt a Kis-Dunán Szigetszentmiklósnál

  • narancs.hu-MTI
  • 2020.12.14 18:37

Katasztrófa

A szakemberek már dolgoznak az elhárításán, a rendőrség nyomozást indított.

Szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.

Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A szennyezésről vasárnap lehetett olvasni az első híreket, miután Szigetszentmiklós Facebook-oldalán fotót is közöltek a történtekről.

Azóta sikerült megállítani az olajfolt terjedését, s már az eltávolításán dolgoznak. Az OVF azt is közölte, azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendeltek el, miután tudomást szereztek a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről.

A szakemberek megállapították, hogy nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék került a csatornába, ráadásul a Ráckevei-Duna parti sávjának növényzetére is átterjedt, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban. A vízügy munkatársai a Ráckevei-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép rendesen működhessen.

A vízügy feljelentést tett, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Közben egy magánszemély félmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. Az összeg a folyamatosan érkező felajánlásoknak köszönhetően már egymillió forint fölött jár. 

 

 

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.