Súlyos olajszennyezés történt a Kis-Dunán Szigetszentmiklósnál

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 14.

Katasztrófa

A szakemberek már dolgoznak az elhárításán, a rendőrség nyomozást indított.

Szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.

Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A szennyezésről vasárnap lehetett olvasni az első híreket, miután Szigetszentmiklós Facebook-oldalán fotót is közöltek a történtekről.

Azóta sikerült megállítani az olajfolt terjedését, s már az eltávolításán dolgoznak. Az OVF azt is közölte, azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendeltek el, miután tudomást szereztek a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről.

A szakemberek megállapították, hogy nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék került a csatornába, ráadásul a Ráckevei-Duna parti sávjának növényzetére is átterjedt, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban. A vízügy munkatársai a Ráckevei-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép rendesen működhessen.

A vízügy feljelentést tett, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Közben egy magánszemély félmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. Az összeg a folyamatosan érkező felajánlásoknak köszönhetően már egymillió forint fölött jár. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk