Már 48 halálos áldozata van az orosz plázában történt tűzesetnek

  • narancs.hu
  • 2018. március 26.

Katasztrófa

27 főt még keresnek.

48-ra nőtt a vasárnapi orosz Kemerovóban történt tűzvész halálos áldozatainak száma, sokakat még keresnek, a sérültek száma 80 fölött van; az áldozatok között sok a gyerek. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt. A pláza 1,6 ezer négyzetmétere égett le, a tüzet vasárnap késő este nagyrészt eloltották, de még lehetnek tűzgócok az épületben. A sűrű füst, az izzó szigetelés és a leomlott épületrészek nagyban megnehezítik a túlélők és áldozatok keresését; de Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője elmondta, a tűzoltók mindent megtesznek, hogy felkutassák a túlélőket, ám az épületben a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet.

A tűzoltóság operatív parancsnokságán közölték, hogy hajnalra a tűzoltók átfésültek minden helyiséget, amelyhez hozzáférhettek, de sem túlélőket, sem holttesteket nem találtak. Pucskov szerint csak hétfő este hat órára fejezik be a kutatás első szakaszát, és egy napon belül – az épület állagának felmérése után – hozzálátnak a romok eltakarításához. A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki, az oltásban hatszázhatvan tűzoltó vett részt, 124 tűzoltókocsival.

Aman Tulejev, a kemerovói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (4,5 millió forint) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit. A hozzátartozók pszichológusoktól kapnak segítséget a tragédia feldolgozásához.

A tűzeset okának kiderítésére az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, és büntetőeljárást kezdeményezett. Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. Az Interfaxot egy névtelenül nyilatkozó illetékes arról tájékoztatta, hogy a szakemberek egy vezeték meghibásodását tartják a tűz legvalószínűbb okának, de más lehetséges verziók is szóba jöhetnek. 

Valószínűsíthető, hogy a lángok egy harmadik emeleti, gyerekek által használt trambulinszobából kezdtek terjedni délután 5 óra körül. Korábbi jelentések szerint két vetítőterem födémje is beomlott, 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg.

Hajnali értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetve vettek három embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is.


Dasha on Twitter

Просто ад https://t.co/AHoSSluBbL

Figyelmébe ajánljuk