WHO: A gyerekek oltása helyett a szegény országokat kellene segíteni

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 14.

Katasztrófa

Mert sok helyen még az egészségügyi dolgozóknak sem jutott vakcina – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

Morális katasztrófának nevezte az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, hogy miközben a fejlett országokban már az alacsony kockázatú csoportokat kezdik oltani, a szegényebb országokban olykor még az egészségügyi dolgozók sem kaptak védőoltást a koronavírus ellen. Pedig a világjárvány ellen csak együtt, egyszerre lehet hatékonyan védekezni. A gazdag országok gondolják át például a gyerekek oltására vonatkozó terveiket, és inkább adományozzanak koronavírus elleni vakcinát a Covax-programnak, hogy a szegény országok lakosait is immunizálhassák – kérte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben.

A WHO főigazgatójának tájékoztatóján szóba került India, ahol a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 24 milliót, a halottak száma pedig 262 317.

A főigazgató például az Egyesült Államokra gondolhatott, ahol nemrég engedélyezték a 12-15 évesek beoltását, de Európában is elkezdték oltani a 16 év feletti fiatalokat.

„Rengeteg gazdag országban, amelyek felvásárolták a vakcinakészletek többségét, alacsony kockázatú csoportokat oltanak be. (…) Az alacsony és közepes jövedelmű országokba eljutott oltóanyag-szállítmányokkal még az egészségügyi dolgozókat sem sikerült immunizálni, miközben a kórházakat elárasztják a páciensek, akiknek sürgősen életmentő ellátásra van szükségük” – idézte a Telex a főigazgató szavait a Politicóról.

A Covax-program abban próbál segíteni, hogy a nehezebb helyzetben lévő országok szervezett módon jussanak koronavírus elleni vakcinákhoz.  A kezdeményezés egyelőre nem vált be. Az eddig előállított oltóanyagok 44 százaléka a leggazdagabb országokba került, a legszegényebb országokba csak 0,3 százaléka jutott el.

Figyelmébe ajánljuk