A veszprémi kórház tévesnek tartja saját állítását, hogy műtéteket halasztanak el

Kis-Magyarország

Traumatológiai műtétek a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem maradnak el - írják, holott a múlt héten épp az intézmény tájékoztatott így.

Egy nappal azután, hogy a Narancs.hu múlt kedden megírta a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Facebookra kitett nyilvános közleménye alapján, hogy előre tervezett traumatológiai és ortopédiai műtéteket halasztanak el a kapacitás hiánya miatt, az intézményben rájöttek, órákon át tévesen tájékoztatták a betegeket.

„Tisztelt Betegeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a balatoni turistaforgalom miatt jelentősen megnövekedett az azonnali ellátást igénylő traumatológiai esetek száma a Csolnoky Ferenc Kórházban. Ezzel párhuzamosan – egy nem várt esemény miatt – halaszthatatlan munkálatokat kell végeznünk a sürgősségi baleseti és az ortopédiai ellátást biztositó műtőnkben” – adta hírül június 14-én közösségi oldalán az intézmény. A balatoni turisták és a műtőben szükséges nem várt munkálatok miatt a kórház traumatológiai és ortopédiai kapacitása jelentősen csökkent, ezért a tervezett műtéteket át kell ütemezniük – írta a kórház.

Lapunk kereste a főigazgatót kérdéseivel, de nem kaptunk választ, azonban a közösségi oldalról még aznap törölték a posztot. Egy nappal később a kórház saját állításait cáfolva a Facebookon tudatta, tévedésből közöték a betegekkel, hogy várniuk kell új időpontra műtétjeikhez. A kórház magyarázata szerint ez csak egy közleménytervezet volt, ami valahogyan megjelent: arra az esetre készítették elő, ha a műtőt nem sikerült összekapni időben és megszervezni a műtéti ellátást. „A közleménytervezetet az intézmény arra az esetre készítette elő, ha a traumatológiai műtő felújítása következtében bekövetkező műtéti kapacitáscsökkenést nem sikerült volna belső átszervezéssel és a társintézmények együttműködésével megoldani.” Mivel azonban belső átszervezéssel és a zirci kórház bevonásával sikerül biztosítani a kapacitást, ezért műtétek mégsem maradnak el. „Traumatológiai műtétek a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem maradnak el. Minden betegünk a legmagasabb szintű ellátásban részesül!” – írja a kórház,

ami azért meghökkentő, mert a sajtóban, így lapunkban is megjelent hír forrása, azaz a kórház által tévesnek minősített hír forrása nem más volt, mint maga a kórház.

A magyarázó közleményből a kapacitáshiányt okozó jelentős tétel kimaradt: vagyis az egyre több azonnali ellátást igénylő balatoni turista, akik miatt kedden még halasztani kellett a traumatológiai műtéteket. Már csak a műtő javítása szerepel az indoklásban: „intézményünk egyik traumatológiai műtőjében valóban megkezdődtek műszaki munkálatok, amelyeknek célja a gépészeti csőrendszer korszerűsítése. Tekintettel arra, hogy ezen munkálatok idején átmenetileg csökken a műtő kapacitásunk, ezért az intézmény részben belső átszervezésekkel, részben a Zirci Erzsébet Kórház közreműködésével olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítségével az azonnali és a tervezet traumatológia műtétek folyamatosan elvégezhetők.”

Hogy a növekvő turistaforgalom okozta ellátására milyen megoldást találtak, arra a kórház nem adott magyarázatot.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?