Szombathely

Érdektelenségbe fúlt a cigányok elleni tüntetés

  • Kupi Györgyi
  • 2012. augusztus 11.

Kis-Magyarország

„Cigánybűnözés” elleni tüntetést szerveztek Szombathelyen. Végül alig ötvenen demonstráltak a főtéren, köztük jobbikosok, civilként, akik önvédelmi szövetséget akarnak alakítani. A városi rendőrkapitány és a polgármester nem hajlandó származás szerint megkülönböztetni a bűnelkövetőket.

Szombathely hagyományosan nem vevő a szélsőségre, és a bűnügyi statisztikákban is jól szerepel a megye. Évek óta 18–19. helyen áll a bűnözési listán Vas, és a felderítési arány is igen jó. A péntek délután háromra a Facebookon és egy vasi szélsőjobb portálon hirdetett cigánybűnözés elleni tüntetésre három óra öt perckor még csak éppen elkezdtek gyülekezni. Figyelőállásunk (a tüntetéshez legközelebb eső kávéházi asztal) mellett ülő hölgy, látva a csoportosulást, megkérdezte: „Miért tüntetnek? Mert emelkedik a benzinár?” Aztán, ahogy kibomlott az árpádsávos zászló, megjegyezte: „Már tudom. És szégyellem…”

A „rendezvény” facebookos oldala szerint több mint 3600 embernek ment meghívó, valamivel több, mint négyszázan jelezték biztosra a részvételüket, ebből alig ötvenen jelentek meg péntek délután három órára a Fő téren, a csapat fele 16–20 éves fiatal. A főszervező, Kovács Kriszta beszélt elsőként, idézhető, épkézláb mondatot nem mondott, de annyi lejött, hogy a cigánybűnözéssel foglalkozni kell. Lábodi Gábor „jobbikos civilként” jelent meg, az ő mondandójában akadt ennél vészjóslóbb: „Ezennel itt megalakítjuk a Vasi jogos önvédelem szövetségét, hogy ha kell, a hívó jelre azonnal ugorni tudjunk… Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!”

Az este hétig meghirdetett rendezvény végét háromnegyed négykor jelentette be a szervező, a magyar zászlót összegöngyölték, az árpádsávost még őrizték vagy tízen, nekünk meg elfogyott a limonádénk.

 


 

 

Akár ennyi is lehetne a történet, ha nem lenne rendkívüli esemény, hogy rasszista csoport Szombathelyen tüntetést szervez. Bár nem minden előzmény nélküli a nagy nekibuzdulás. A Jobbik vasi szervezetének elnöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő épp a tüntetés délelőttjén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a délutáni eseményhez semmi közük – ezt fontosnak tartják közölni a sajtóval, mert nem tudják, mi fog ott történni –, ők csak magánszemélyként vesznek részt az eseményen. És egyébként sem a cigányok ellen, hanem a közbiztonságért dolgoznak. Ugyanakkor a sajtótájékoztatót azzal a címmel hívták össze, hogy „Nyugaton a helyzet már nem változatlan, Nyugat-Magyarországon is elharapódzik a cigánybűnözés.” Arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, hogy cigányok az elkövetők, azt a választ kaptuk, hogy a cigányokra jellemző bűncselekmények (például fémlopás) szaporodtak meg a tavalyi statisztikák szerint, de van olyan testi sértéses ügy, amelynek elkövetője az egyik cigány önkormányzat tagjának a hozzátartozója. Rába Kálmán, a megyei közgyűlés tagja a megyében „illegálisan tartózkodó” romákat látja felelősnek. Kiderült, azok a személyek az „illegálisok”, akiknek nincsen vasi bejelentett lakhelyük. (Hogy a képviselő honnét tudja, hogy ki hová van bejelentve, azt a tüntetés után megkérdeztük, de kitérő választ kaptunk.)

A rendőrfőkapitány asszisztál

A Jobbik azt mondja, hogy számukra nincs tabutéma, a rendőrség viszont nem tájékoztat a bűncselekményekről. Tény, hogy idén januártól, mióta Tiborcz János dandártábornok lett a megyei főkapitány – finoman szólva –, szelektáltan érkeznek a rendőrségi hírek a helyi médiához, ami mindenféle találgatásra és konfabulációra ad okot. Tiborcz azt közölte a júniusi városi közgyűlésen, hogy neki a tájékoztatásnál fontosabb a lakosság biztonságérzete. A főkapitány ugyanezen a közgyűlésen a jegyzőkönyv szerint azt mondta: „…a gének nem hazudnak. Tehát amit hoz valaki a családból, sőt sarkítva azt is mondaná (sic!), 6 éves korig a családon belül el is dől minden, és ezen az iskola, a társadalom már csak finomítani tud.”

Szombathely józan

Hollósi Gábor, Szombathely rendőrkapitánya – egy diákok között történt verekedés, illetve annak sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán – egy tavaly májusi képviselő-testületi ülésen kerek perec visszautasította, hogy számon kérjék rajta, cigányok-e az elkövetők: „A rendőrség nem etnikai és faji alapon foglalkozik az eljárás alá vont személyekkel (…) Egy hatóságnak nem feladata azt vizsgálni, hogy a gyanúsítottak, a sértettek, az eljárás alá vontak milyen etnikumhoz tartoznak.” Kiemelte, hogy nyilvántartást sem hajlandó ezen az alapon készíteni. (Ezt egy személyes élménnyel is indokolta: háború előtti, etnikai hovatartozást is számon tartó kartotékot látott Németországban, amelyeken halálozási helyként Buchenwald volt feltüntetve.)

A tüntetésről szerettük volna megkérdezni a város polgármesterét, Puskás Tivadart (KDNP), de nem értük el, így a városi kapitány fenti nyilatkozatához fűzött közgyűlési kommentárját idézzük: „Hogy biztonság legyen, annak nagyon fontos lépése az, hogy a rendőrség úgy dolgozzék, hogy például ilyen nyilvántartásokat nem hogy nem készít, nem is gondol ilyenekre.”

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?