Vizsoly

Kudarcba fúlt keménykedés

  • Kovács István
  • 2012. augusztus 9.

Kis-Magyarország

A vizsolyi polgármester nem volt hajlandó a bíróság által megítélt kamatokat kifizetni egy peres ügyben. A falut most csődgondnok irányítja.

Egy EU-s pályázatok projektmenedzselésére szakosodott cég kezdeményezett Vizsoly ellen azonnali adósságrendezési eljárást, s a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Gazdasági Kollégiuma meg is ítélte, és csődgondnokot jelölt ki. A település polgármestere, Bihi Miklós azt állítja, a Cégközlönyből értesült a csődeljárás elindításáról, a bíróságtól sem kapott róla határozatot. A polgármester szerint a kezdeményező pályázatíró cég így áll bosszút a településen.

A joggal dacolva

Az önkormányzat több alkalommal kötött szerződést különböző pályázatok bonyolítására a Home-Reality Kft.-vel. Az egyik pályázatnál viszont a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint projektmenedzseri hiba történt, ami miatt 651 ezer forintot nem fizettek ki. Ezt az összeget akarta megszerezni az önkormányzat a szerintük hibázó kft.-től, sikertelenül. A cég viszont továbbra is küldte a szerződésben szereplő összegekről a számlákat az önkormányzatnak, amelyek közül egyet nem fizettek ki; úgy okoskodtak, hogy a 651 ezer miatt úgyis pert indítanak, az pedig az ő javukra dől el, és akkor a cég felé fennálló adósságukat ez a követelés szinte lenullázza. Ám a polgármester a számlát nem küldte vissza a feladónak, amit a bíróságon hibaként róttak fel. (A számla átvétele a számla befogadását jelenti, vagyis azt, hogy elismerik a mögötte álló teljesítést és vállalják ellentételezését – a szerk.)

Közben a cég bírósághoz fordult, és Vizsoly fizetett. Csakhogy az alapösszegre 711 ezer forint kamatot is kértek, aminek az átutalását Vizsoly megtagadta.

Kijelölték a csődbiztost

 

Bihi Miklós


Bihi Miklós

Fotó: MTI

Bihi kifogásolja, hogy őt a bíróságon meg sem hallgatták, csupán ellenfele beadványaira alapozva hoztak határozatot. A Debreceni Ítélőtábla ráadásul helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, azt hiába fellebbezte meg Vizsoly. Így az évi 450 millió forintból gazdálkodó község a költségvetését tekintve bagatell összeg miatt kap 240 napra csődgondnokot, a Mátraholding Zrt.-t. A polgármester úgy számol, hogy 711 ezer a követelt kamat, 651 ezer forint az ő követelésük, vagyis 60 ezer forint meg nem fizetése miatt kerültek ilyen lehetetlen helyzetbe. Ráadásul a Cégközlöny megjelenése óta a hitelezői folyamatosan keresik, mert összegyűlt 30 millió forint adósságuk, de annak törlesztéséről, átütemezéséről idáig mindig tudtak egyeztetni az érintettekkel. Kérdés, a csődbiztos hogyan kezeli majd ezeket az ügyeket.

Halmozottan hátrányban

A polgármester elmondta még, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségben az életben maradásért küzdenek, bármilyen beruházást csak pályázatból tudnak megoldani. Jelenleg tíz pályázat fut a községben, köztük az 530 millió forint értékű iskola- és óvodafelújítás, a hivatal tetőfelújítása és három felzárkóztató program, utóbbiakra 120 milliót nyertek. Bihi Miklós azt mondja, hogy próbálja a települést életben tartani, de ebben az országban elég egy jó ügyvéd ahhoz, hogy ilyen, korábban elképzelhetetlen ítéletek szülessenek. A kialakult jogi helyzetet át nem látó polgármester ugyanakkor jól érzékeli, hogy a csődeljárás veszélyezteti Vizsoly fejlődését is, mert amíg csődbiztos irányítja a falut, nem adhatnak be pályázatot, s az komoly hátránnyal jár. De még a jó hírnevükön is csorba esett, amit nehéz lesz helyrehozni.

Sikertelen egyeztetések

A bírósághoz fordult cég volt képviselője a narancs.hu-nak kifejtette: mintegy nyolc éve áll kapcsolatban Vizsoly önkormányzatával, de csak 2010-ben romlott meg köztük a viszony. Elismeri, hogy volt olyan pályázat, amelynek összegéből levont az NFÜ, de véleménye szerint azért a felelősség nem a céget terhelte, s ezt a pályázattal kapcsolatos dokumentumok és nyilvánosan közzétett adatok is igazolják. Visszautasítja a megyei lapban is nyilatkozó polgármester feltételezését, miszerint ő bosszúból fordult volna a bírósághoz. Hozzátette: mielőtt megindították a jogi procedúrát, többször küldtek levelet követelésükről, ám ezek nem vezettek eredményre. Befizették a kiszámlázott összeg után az áfát, a járulékokat és a társasági adót, miközben az önkormányzat nem utalta át az összeget. Márpedig a „meg nem kapott pénz után fizetni nem jó egy vállalkozásnak” – nyilatkozta a per nyertese.

Még lenne esély

Meg akartuk kérdezni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törvényszék véleményét a történtekről. Szabó József osztályvezető bíró, szóvivő a szabadságát tölti, így nem tudott nyilatkozni. Elmondta viszont, hogy a bírósági ítélet ellenére még mindig van esély a megegyezésre, ami csak a két peres fél akaratán múlik. A csődeljárás célja ugyanis, hogy a hitelező a pénzéhez jusson, egyezség esetén pedig megszűnik a felszámolás. A Home-Reality Kft. egykori képviselője az előzmények miatt a megegyezésre nem lát esélyt, ezért hajlandóságot sem mutat rá.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.