Napi abszurd – Fel sem épített uszoda korszerűsítésére nyertek uniós pályázaton potom 100 milliót

  • Katus Eszter
  • 2017. március 7.

Kis-Magyarország

Egyelőre csak egy lyuk készült el Sásdon, de sebaj, energia-korszerűsítésre így is lehetett kisebb vagyont nyerni!

Még a sokat látott hírolvasót is meglepheti az, ami nemrég a baranyai Sásdon történt. A városban állami pénzen uszodát építenek, eddig csak ez a gödör készült el.

false

 

Ami egyfelől rendben van, mégsem lehet a medencével kezdeni egyből, de azért van egy csavar a történetben. Mert annak ellenére, hogy csak ez a gödör „készült el”, máris sikerült egy uniós forrásból 100 millió forintot lekapni. Mindez elég meglepő, de jöjjenek a mindent megmagyarázó részletek!

Ezért indult

Annak érdekében, hogy legyen hol megtartani a kötelező testnevelésórákat, a kormány korábban meghirdette a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot. Ennek keretében országszerte öt komplett iskola, valamint 24 helyen tanterem, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épül. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik, míg a tervezésért és kivitelezésért a Nemzeti Sportközpontok felel. Az uszodák az óvodás és iskolás gyermekek úszásoktatását szolgálják majd, de tanórákon kívül és oktatási szünetekben a lakosság is igénybe veheti. A létesítményekben két medence lesz: egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedence az óvodások és alsó tagozatosok számára, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedence. A tanuszoda gépészeti működtetését és fenntartását, továbbá az eszközök és a karbantartás költségeit a Nemzeti Sportközpontok biztosítják.

Legalábbis egy ideig. Erről ugyanis hivatalos szerződés még nem áll az érintett önkormányzatok részére – igaz, nemcsak erről. A települések (az imént leírtakon túl) jelenleg szinte semmit, de legalábbis nagyon keveset tudnak a leendő uszodák működéséről a magyarnarancs.hu tapasztalatai alapján. Például, hogy ki, milyen feltételek mellett használhatja majd az állami tulajdont. Önkormányzati forrásaink azt hallották, hogy a tervek szerint nagyjából 60-80 millió lehet az éves kiadás, és hogy ennek keretében 7-8 főt foglalkoztatnak majd, de további részletekről nem tudtak ők sem beszámolni. Baranyába többek között két uszoda jutott: egy Vajszlóra, egy pedig Sásdra.

Egyszemélyes cég offshore múlttal

Az uszodaépítési projekt kivitelezője az a Hanley Service Kft., amelyről kiderült, hogy mindössze 18 nap leforgása alatt 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el 2016 tavaszán. Az mfor.hu cikke szerint az egyszemélyes cég akkor mindössze hároméves volt, és Seychelle-szigeteki offshore múlttal is rendelkezett.

Az építkezés helyszínén

Az építkezés helyszínén

 

 

Ez persze nem volt akadály akkor és később sem. A társaság ugyanis elnyerte a vizes vb egyik helyszínére, a Balatonfüredre tervezett létesítmények tervezésének és kivitelezésének jogát is, 269,9 millió forintos költséggel. Az Átlátszó úgy tudja, valamennyi eljárás hirdetmény nélküli közbeszerzés volt, melyet minden esetben előre nem látható rendkívüli sürgősséggel indokolt az ajánlatkérő. A nagy kapkodás nehezen érthető, hiszen már 2015 márciusában kiderült, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes vb-t.

El sem készült, de korszerűsítik

A Hanley Service Kft. tavaly év végén behúzta a sásdi uszodaépítést is, amelyért 330 millió forintot tehet zsebre. A munkálatokat már meg is kezdték, a városháza mellett egy szép nagy gödör tátong. A látványterv alapján ennél jóval mutatósabb lesz a végkifejlet a szeptemberi átadón.

false

 

Azt egyelőre nem tudni, a határidőt mennyiben befolyásolja majd a tény, hogy az uszoda még el sem készült, de már korszerűsíteni akarják. A palyazat.gov.hu oldalon ugyanis az áll, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság (NFSI) Sásd városában a „Dél-dunántúli tanuszodák épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével” elnevezésű projektre százmillió forintot nyert 2017. január 19-én. A pályázat ismertetésében jól látszik, hogy uniós strukturális alapról van szó.

false

 

Természetesen felkerestünk minden érintettet a magyarázatért, hiszen nehezen értettük, hogy lehet kiírni egy pályázatot úgy, hogy még el sem készült a projekt.

A megújuló energia miatt

Elsőként a pályázó és 100 millió forintot kaszáló NFSI-t kerestük, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú cég; 2015. február 1-jén kezdte meg működését.

Arról érdeklődtünk, mikor, hol és milyen kivitelezővel indul a projekt, illetve, miért van szükség egyáltalán egy új, modern épület esetében energetikai korszerűsítésre. Az NFSI köszönte érdeklődésünket, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányított minket.

Ott már bővebb tájékoztatás kaptunk. Ezt válaszolták:

„A KEHOP-5.2.6 pályázati felhívásnak megfelelően, a Sásdi Tanuszoda helyszínén megújuló energiafelhasználásra vonatkozó építési beruházás valósul meg. Az említett modern tanuszoda minden szempontból eleget tesz az építési szabályzat szigorú előírásainak. Az építtető nem kért egyedi eltérési engedélyt a hatóságtól sem a határoló szerkezetek szigetelési képességben, sem gépészeti vonatkozásban, sem egyéb területen.

A hatályos építési szabályozás nem követeli meg a megújuló energiaforrások hasznosítását, azonban azok felhasználási lehetősége jelentősen kedvezőbb költségeket jelent az üzemeltető számára, elősegítve ezzel a hosszú távú fenntarthatóságot. A tervezéskor szempont volt az esetleges későbbi kiépítésű, megújuló energia-hasznosító rendszerek egyszerű illeszthetősége is. A pályázat keretében kizárólag megújuló energia-hasznosítást biztosító rendszert alakítanak ki, az épület hőtechnikai adottságainak javítása a felújításban nem érintett.

Jelenleg támogatási szerződés megkötése van folyamatban, amit a műszaki előkészítés követ majd. A projekt várható zárása 2017. december 31.”

Amikor tehát kiírták az uszodaépítési pályázatot, nem kérték a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csak azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Mivel azonban szeretnék, ha a fenntartás költséghatékony lenne, tovább fejlesztik.

Hallgatag ez a cég

Hogy a Hanley Service Kft. mit szól mindehhez, nem tudtuk meg, tudniillik a cég többszöri megkeresésünkre sem reagált. (A társaságot nem volt egyszerű utolérni, ugyanis a milliárdos összegeket kaszáló cégnek egyelőre nincs honlapja vagy Facebook-oldala, ahol fel lehetne velük venni a kapcsolatot. Végül egy korábbi szerződésüket találtuk meg, ahol szerepelt a cég képviselőjének e-mail-címe is.)

Pedig szívesen megkérdeztük volna őket, vajon a többi tanuszodájuknál is hasonló korszerűsítésre lesz-e szükség közel félmilliárd forintért. Ők építik ugyanis Balassagyarmaton, Fehérgyarmaton, Kemecsén vagy épp Törökszentmiklóson is az új létesítményeket – méghozzá ugyanolyat, mint Sásdon.

Figyelmébe ajánljuk