Fiktív részvények, adósság, becsapott emberek – Ezer sebből vérzik a farkaslyuki bánya újranyitása

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ennek a bányaprojektnek igencsak szélhámosságszaga van.

„Nem létező könyvvizsgálói jelentéssel, másfél milliárd forintnyi fiktív részvénnyel alapították a farkaslyuki bánya újranyitását ígérő részvénytársaságot. A cég tetemes adósságot és félbehagyott bányakutatást hagyott maga után. Meg becsapott, azóta is közmunkán tengődő munkavállalókat, akik hiába reménykednek a tárnák újranyitásában” – így kezdődik a friss Magyar Narancs farkaslyuki cikke. A helyszíni riport apropója az volt, hogy megpróbáltuk kideríteni, hogy halad a korábban nagy sebbel-lobbal beharangozott projekt. Az Ózdhoz közeli helyszínre érve aztán több meglepetés is ért minket.

Ózdon ugyanis két éve nem látták a farkaslyuki barnaszénvagyon kitermelésére alapított bányászati vállalkozást. A cégjegyzék szerint az Ózdi Szénbányák Zrt. (ÓSZ) székhelye a Jászi Oszkár utca 3.-ban van; ez az Ózd Térsége Komplex Inkubátorház a belvárosban, ennek a 4. emeleten bérel az ÓSZ irodát, de ott hiába keresi bárki. Az ajtóra kifüggesztett lapon a kézbesítőt arra kérik, ne felejtse el egy másik címre eljuttatni a küldeményeket – az ugyanabba az irodába bejegyzett Farkaslyuki Szénbányák Zrt.-hez.

Lezárt tárnabejárat Farkaslyukon

Lezárt tárnabejárat Farkaslyukon

 

 

Cikkünkben az is szerepel, hogy a projektet menedzselő tulajdonos-vállalkozó alaptőke nélkül vágott a bányavállalkozásba – ez kiderül a társaság 2011. áprilisi alapító okiratából is. Pénzbeli hozzájárulás nem volt a cégben, alaptőkeként Molnár a másfél milliárd forintra értékelt részvényeket jelölte meg. Az 1500 darab, 1 millió forint értékű papír ellenértéke „a kutatási adományozási jog” volt. Hogy miért ennyi, arra a bánya indulását ismerő forrásunk adott magyarázatot: akkor másfél milliárd forintra becsülték a vállalkozás beteljesüléséhez szükséges forrást. Az, hogy az ÓSZ-t valójában virtuális tőkével hozták létre, 2016 decemberéig senkinek nem tűnt föl. (Nem ez az első szélhámosgyanús bányaügy Észak-Magyarországon: recski párjáról korábban részletesen beszámoltunk mi is.)

Farkaslyuki cikkünkben alaposan körbejárjuk, kik láttak „fantáziát” az Ózd melletti bánya újranyitásában, és mit szólnak a vesszőfutáshoz, valamint a nagy ígéretekhez azok, akik a munka reményében csatlakoztak a projekthez, ám hamar feleslegessé váltak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...