Gyula, Békéscsaba

Fogdába küldték, tisztázta magát

Kis-Magyarország

A Békéscsabai Városi Ügyészség a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslata ellenére nem látta megalapozottnak a vesztegetést egy gyulai orvos ellen – akit a rendőrség verziója szerint tetten értek –, így megszüntette ellene a büntetőeljárást. Közel két és fél évvel ezelőtt e történet országos hír volt.

„Az ügyben nem állapítható meg a bűncselekmény, s ez az eljárás további folytatásától sem várható. (…) A nyomozás során olyan személyi vagy tárgyi bizonyítékot nem sikerült felkutatni, amely kétséget kizáróan bizonyította, hogy vesztegetés történt volna” – áll a Békéscsabai Városi Ügyészség nyomozást megszüntető, 2012 márciusában kézbesített határozatában. Mindez azért meglepő, mert a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hosszas nyomozás után vádemelési javaslattal küldte az ügyészséghez a 2009 decemberében országos hírré lett ügyet, amelynek főszereplője egy gyulai orvos, dr. Sz. F. volt (aki a narancs.hu-tól azt kérte, ne szerepeljen teljes névvel.)

A túl gyorsan érkező rendőrök
Egy 2009. decemberi rendőrségi sajtóközlemény szerint „vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya büntetőeljárást folytat egy 52 éves gyulai orvos ellen. A vizsgálat addigi megállapításai szerint az orvos 2009. december 7-én Gyulán, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban 200 ezer forint készpénzt vett át borítékban azért, hogy a munkaképesség-csökkenés megállapításával kapcsolatos orvosi felülvizsgálati eljárás, azaz a leszázalékolás során a pénzt adó személynél kedvezően járjon el. Tettenérést követően az orvost őrizetbe vették, majd nem sokkal később a Békéscsabai Városi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését.”

A kórház bejárata


A kórház bejárata

Fotó: MTI


A történtek utáni hónapokban azonban kétségek merültek fel. Legeza László, a gyulai orvos ügyvédje a narancs.hu-nak elmondta: védence az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet békéscsabai kirendeltségénél dolgozik, emellett azzal egészíti ki jövedelmét, hogy a gyulai kórház sebészetén ügyeleti munkát vállal. Utóbbi feladatát látta el 2009. december 7-én is. Az ügyelet alatt egy korábbi – évekkel korábban 67 százalékos rokkantnak minősített – páciense előzetes megbeszélés nélkül megjelent a sebészeten. Bár dr. Sz. F. nem tudta mire vélni, fogadta, mert a férfi azt mondta neki, fontos ügyben akar vele beszélni. Egy vizsgálóba mentek be, ahol a rokkantnyugdíjas minden átmenet nélkül így szólt: „Valakik azt mondták, hogy ezt adjam oda.” Ezzel egy borítékot vett elő és letette az asztalra, majd ezzel a lendülettel elhagyta a helyiséget. A meglepett orvos, elmondása szerint anélkül, hogy megnézte volna, eltette a borítékot. A vizsgálót azonban már nem tudta elhagyni, mert az ajtón nyomozók jöttek be, akik lefoglalták a borítékot, benne azokkal a bankjegyekkel, amelyeknek a sorszámát előzetesen felírták.

„Egy hibát elkövetett védencem. Tanácstalanságában zsebre tette a borítékot. De annyi ideje sem volt, hogy bárkinek szólni tudott volna”  – mondta a narancs.hu-nak az ügyvéd. Hozzátette: a védelem álláspontja szerint rendőrségi provokáció történt, amit a későbbi vizsgálat eredményei igazolni látszanak.

A vesztegető nem tudta, miért vesztegetett
Az előzetes letartóztatás miatt 2009 karácsonyát és szilveszterét a fogdában töltötte a gyulai orvos, akit csak több mint másfél évvel később, 2011 augusztusában szembesítettek a pénzt átadó személlyel. Utóbbi sem a történtekkor, sem későbbi vallomásaiban nem adott magyarázatot arra, hogy kié a levélbe tett 200 ezer forint, és hogy azt miért adta át az orvosnak. Ennek köszönhetően a vizsgálat során nem derült ki, hogy valójában mi is történt.

Az viszont világos lett, hogy a borítékot átadó férfi néhány héttel korábban, 2009 novemberében  átesett a soros felülvizsgálaton, amelyet több orvos végzett, de nem volt közöttük a gyanúsított. Akkor megállapították, hogy a férfi egészségi állapota nem javult. Így pedig – állítja Legeza László – teljességgel értelmetlen és életszerűtlen volt a pénz átadása. A nyomozás során utánanéztek a gyanúsított gyulai orvos azon korábbi vizsgálatainak, amelyek a rokkantosítás tárgykörében folytak, és azok mind megalapozottaknak bizonyultak.

A jogi képviselő értetlenkedett azért is, hogy mindezek ellenére védence ellen miért folyt közel két és fél évig büntetőeljárás. (Az orvos ezalatt nem vesztette el állását.) A hosszú vizsgálódást az is magyarázhatta, hogy a rendőrségi nyomozás  más irányokban is folyt, de ebben az eljárásban – a kezdetek után – senki mást nem gyanúsítottak meg. Arra pedig nem tudtak (talán nem is próbáltak) rájönni, hogy ki adhatta oda a pénzt a rokkantnyugdíjas férfinak, és mindezt milyen megfontolásból tette, ahogyan az is titok maradt, hogy a rendőrök miért pár perccel a pénzes boríték asztalra kerülése után bukkantak fel a vizsgálóban.

 

 

(Ha ilyen, vagy ehhez hasonló vidéki történettel találkozik, kérjük, küldje el a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra)

Figyelmébe ajánljuk