Hiába, Brüsszel megállíthatatlan – Uniós százmilliókból építenek csónakázótavat Felcsúton

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 10., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tó a kisvasút megállójával szemben lesz, heteken belül elindulhat a munka.

Hosszú évek óta téma Felcsúton, hogy az önkormányzat szeretne egy tavat a település határához.

A kisvasút központi megállója melletti területen már régebben kialakítottak egy ún. záportározót, amely a túlzott csapadékmennyiség esetén akadályozhatja meg, hogy a környező földterületeket elöntse a víz. A település két éve felvásárolta a terület más önkormányzatok és két magánszemély tulajdonába eső részét, utóbbira azért is szükség volt, mert a hatályos jogszabályok szerint közcélú vízi létesítmény magánszemély birtokában nem állhat.

A csónakázótó tervéről korábban az Átlátszó írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Ekkor Sisa András a kamerák előtt megmutatta a területet, és elmondta, hogy önkormányzati beruházásban fog megvalósulni a tó, ahol majd lehet csónakázni és télen korcsolyázni is.

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó: Magyar Krisztián

Tavaly év végén egy előzetes környezeti vizsgálatban bukkant fel újra a felcsúti tó ügye, ez – a magyarnarancs.hu birtokába került – dokumentum azért született, mert uniós forrásból vízrendezési munkákat végeznek a Váli-völgyben (ott található Felcsút is), amelyhez számos előzetes vizsgálat és engedélyeztetés szükséges.

Ezek között szerepel, hogy a felcsúti záportárózó állandó vízfelületté alakítása „során az új funkcióhoz és igényekhez rugalmasan igazodó leürítő műtárgyat kell építeni a jelenlegi helyett, ki kell alakítani a szivárgó rendszert, illetve ki kell építeni a töltések hullámvédelmét”. Ugyanitt említik, hogy a 4,2 hektáros tavat a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) benyújtott pályázatukból valósítanák meg.

Az uniós forrásokból biztosított megyei TOP-keretre rárepülő települések pályázatairól április végén döntött a Fejér megyei közgyűlés: 69 önkormányzat összesen 14,5 milliárd forintnak örülhet, és ez még semmi, hamarosan szétosztanak még 20 milliárdot. Az első körös döntésben ott volt a Mészáros Lőrinc vezette Felcsút is, az önkormányzat 234,9 millió forintot kért és kapott az alábbi jogcímen: „Környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése (I. és II. ütem)” Ennek a pénznek a többsége – tudtuk meg az önkormányzattól - a tóra megy majd el, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

false

 

A magyarnarancs.hu még áprilisban kereste fel Sisa Andrást. A felcsúti jegyző érdeklődésünkre közölte, hogy már elindították a feltételes közbeszerzési eljárást – ez azt jelenti, hogy csak akkor bízzák meg a kiválasztott vállalkozást, ha rendelkezésre áll a forrás –, és a kiírásban szerepel: a kivitelezőnek a munkaterület átvételétől egy éve van kialakítani a tavat úgy, hogy a decembertől februárig tartó időszakot nem számolják bele. Információink szerint a felcsúti képviselő-testület napokon belül dönt a kivitelezőről, így ha minden rendben megy, heteken belül elkezdhetik a munkát, és nagyjából jövő nyár végére lehet, kész a tó Orbán Viktor falujában.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 10., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 Világos
  Világos
  2017. május 11., csütörtök 08:49
  Korcsolyázhatnak ? Majdha befagy. A csónakázás és hasonlók Felcsút viszomylatban
  csak addig müködik még ez a kormány van és pénzt az.
  Utánna vége! A Vasuttal és a stadionnal együtt. Talán Stadler még lehet vevő.
 2. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 11., csütörtök 07:29
  Amennyire én tudom, az összes csónakázótónál fizetni kell, vidéken fél óra mondjuk 500 forint, a Városligetben 1000 vagy valahogy így. Ez azt jelenti, hogy kell majd oda egy alkalmazott, aki beszedi a pénzt, rendben tartja a stéget stb., és valahogyan a csónakok éjszakai őrzését is meg kell oldani.
  De a kisvasút kihasználtságát alapul véve, elképzelhető, hogy lesznek majd hosszú szünetek, amikor senki nem akar csónakázni, mert a helyiek már voltak, az iskolai csoportok pedig épp a stadionban vagy a sertéshizlaldában gyönyörködnek. Mivel a tó mellé ültetett fáknak idő kell, hogy megnőjenek és árnyékot adjanak, nyáron az alkalmazott a hőség elől nyilván bemegy majd a váróterembe, és télen is be fog menni, amikor éppen senki nem akar korcsolyázni. Mivel a hírek szerint a kisvasútnál sincs mindig őrültek háza, biztosan lesz ideje elbeszélgetni a jegypénztárossal, és nincs kizárva, hogy szerelem szövődik majd köztük. A probléma ott kezdődne, ha az unió a kalandparkra vagy az űrállomásra is adna pénzt, abból előbb-utóbb szerelmi háromszög lenne, féltékenykedés.
 3. 2 americo
  americo
  2017. május 10., szerda 21:14
  Basszus! Ezek a felcsúti atyafiak nagyon földhöz ragadtak, vagy legalábbis túlságosan szerények. Kár, hogy nem tengert szerettek volna, az unió pénzéből arra is futotta volna!!!
 4. 1 rworse
  rworse
  2017. május 10., szerda 19:58
  Megállíthatatlan.
  Amúgy érdekes lenne, ha egyszer azt mondaná az Unió, hogy jól van, nektek megállok. Érdekes fordulatot venne az államháztartás is, meg a jobban teljesít is meg az erősödik is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...