Átalakítás alatt a keszthelyi kastély

Igazgatóból teremőr

  • narancs.hu
  • 2012. február 25.

Kis-Magyarország

Teremőrként dolgozik tovább a keszthelyi kastély volt gazdasági igazgatója, mert mást neveztek ki a helyére. Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója, aki egyben a város alpolgármestere, azt mondja: közös megegyezésről van szó. A nyári munkaerő-állomány 36 százalékától váltak meg év végén.

Néhány hete írtunk a keszthelyi Helikon kastély átalakításáról, miután tavaly nyáron az addigi igazgatót, Czoma Lászlót meglehetősen érdekes körülmények között felmentették az állásából (erről bővebben itt), ezt követően pedig a város alpolgármesterét, a fideszes Pálinkás Róbertet nevezték ki igazgatónak. Az alpolgármester heves átalakításokba kezdett a kastélyban, tudni véltük továbbá azt is, hogy számos munkatársat már el is bocsátott. Minderről azonban pontos adatokat nem kaptunk, mivel akkori kitartó próbálkozásunk ellenére sem sikerült kapcsolatba kerülnünk az igazgatóval. Ezután a fenntartó Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz (MNV) fordultunk kérdéseinkkel – ezekre hamarosan válaszokat is kaptunk.


Akkor pontosan hány embert?
Év elejétől kezdve „112 fő dolgozik a Helikon Kastélymúzeumban, továbbá szerződéses megbízással két fő” – kaptuk a tájékoztatást az MNV sajtóosztályától. „A 2011. évben a nyári főszezonban 173 fő volt a legmagasabb létszám. A dolgozók egy részét, 67 főt határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatták, e szerződések fokozatosan, 2012. január 1-jéig jártak le. (…) 52 dolgozóval a HKM Kft. nem kötött újabb munkaszerződést, három fő nyugdíjba ment” – olvasható a válaszban.

 



Fotó: MTI

 


A válaszból tehát kiderül, hogy nyárhoz képest minimum hatvannal csökkent az alkalmazottak létszáma, ami egyrészt azzal indokolható, hogy bizonyos idényjellegű munkákra télen nem kell alkalmazni senkit, de tárlatvezetőből, illetve teremőrből is kevesebbet foglalkoztatnak ilyenkor, mivel kevesebb a látogató. „A szezonális ingadozáson kívül a gazdasági hatékonyság javítása érdekében, a humánerőforrás-gazdálkodás ésszerűsítése is indokolta a leépítéseket” – szól a leépítés szükségességét firtató kérdésünkre a vagyonkezelő válasza. A narancs.hu-nak pedig Pálinkás Róbert is elismeri: munkájának egyik fő célja a működtetés hatékonyságának növelése, továbbá a költségek csökkentése.
Ennek ellenére azonban volt munkaerő-felvétel a kastélynál, ugyanis szükség volt „új muzeológiai, valamint pénzügyi és munkaügyi szakemberek alkalmazására, mert a korábbi időszakban ilyen szakemberek nem dolgoztak a kft.-nél” – érvel az MNV. (A narancs.hu úgy tudja azonban, hogy a korábbi igazgatónak, illetve a könyvtár és a gazdasági hivatal vezetőinek és munkatársainak is szakirányú végzettsége volt.) Pálinkás tájékoztatása szerint felvettek egy muzeológus-művészettörténész diplomával rendelkező közgyűjteményi vezetőt, egy külsős munkaügyi szakértőt, illetve egy új gazdasági vezetőt. Érdekes adalék, hogy az előző, főiskolai diplomával rendelkező gazdasági vezető most teremőri állásban dolgozik. „Közös megegyezéssel vált meg korábbi munkakörétől. A teremőri állás is közös megegyezés eredménye” – állítja Pálinkás.

 


Fotó: MTI

 

A nem személyi változások
Érdeklődésünkre az MNV-nél azt is megerősítették: valóban bezárták a kastélyban működő üzemi konyhát, amely „rentábilisan nem üzemeltethető”. Ez a konyha korábban a dolgozók étkeztetésén kívül ellátta a konferenciák, a komolyzenei mesterkurzusok, az állami és nemzetközi szintű fogadások-rendezvények résztvevőit is. Ha ilyen igény támad a továbbiakban, akkor azt külsős beszállítókkal oldják majd meg – mondja az új igazgató, aki szerint a munkáltató nem köteles gondoskodni a munkavállalók (kedvezményes) étkeztetéséről.


Az MNV-nél további jelentős megtakarításként tekintenek a Pálinkás Róbert által tavaly december 12. és 24. között elrendelt leállásra, amelyet „jelentős fűtésiköltség-megtakarítás”-ként értelmeznek. Más kérdés, hogy a fűtésen spórolni aggályos dolog egy olyan kastélyban, ahol régi kiadványok sora található a könyvtárban, hogy az antik bútorokról már ne is beszéljünk. Információink szerint a műtárgyaknak átlag 14-16 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, különben károsodhatnak. Pálinkás azonban kijavít minket: ez 12 fok, és ezt végig biztosították is az adott időszakban. A bruttó 600 ezer forintért dolgozó új igazgatóval egyébként elégedettek az MNV-nél: Pálinkás Róbert bevezette a bankkártyás fizetési lehetőséget, a cég pénztárában elfogadják már az eurót, illetve az üdülési csekket is.
Czoma László távozásakor született riportunkban megírtuk: a város és Czoma közti nem felhőtlen viszony egyik oka az lehetett, hogy a korábbi igazgató végig ellenállt annak, hogy a kastély mögötti 37 hektáros területre a város vagy más rátegye a kezét. A terület amúgy az MNV tulajdona, ennek értékesítéséről tehát ő dönthet, ám a vagyonkezelő szerint a közeljövőben itt nem is történik majd beruházás. (A terület egyes, tárolásra alkalmas részeit most kiadják.) A Vadászati Múzeum előtti parkba viszont családi játszóterek kialakítását tervezik. Megjegyzendő azonban, hogy az a park műemlékileg védett terület, az átalakításhoz pedig a Műemléki Hivatal engedélye is szükséges.

Figyelmébe ajánljuk