Eger

Megalázóan rúgták ki a múzeumigazgatót – indok nincs

  • Magyar Krisztián
  • 2012. november 30.

Kis-Magyarország

Megalázó módon, indoklás nélkül, beosztottjai előtt rúgták ki az egri vármúzeum igazgatóját kedden. Rémiás Tibort ugyanaz menesztette, aki fél éve odahívta. A döntéssel Balog Zoltán miniszter is egyetértett.

„Nyilvánosan végeztek ki a beosztottjaim előtt” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezetet – és egyben az egri vármúzeumot – keddig irányító szakember. Az indoklás nélküli felmentéséről elmondta: hétfőn kapta az utasítást, miszerint keddre össze kell hívnia egy összdolgozói értekezletet. Akkor még nem tudta, hogy azon az ülésen kapja meg rendkívüli felmondását a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől. „Benedek István három mondatot olvasott fel egy papírról. Az első az volt, hogy azonnali hatállyal felment a munkavégzés alól, a másodikban megnevezte azt a személyt, aki a jövőben ellátja a feladataimat, a harmadikban pedig sok sikert kívánt az új felálláshoz. Szót nem kaptam, nem kérdezhettem, csak a kollégáimnak köszönhettem meg a közös munkát” – hangsúlyozta a volt igazgató, akit csupán néhány hónapja, júniusban neveztek ki a múzeumi szervezet élére.

Rémiás azt mondja: jogsértéseket nem követett el, kirúgásával kapcsolatban csak találgatni tud. Megjegyezte: volt olyan alkalom, amikor a műtárgyak és a múzeum érdekeit úgy tudta csak helyetteseivel és beosztottjaival együtt szem előtt tartani, hogy nem teljesítette maradéktalanul a „felülről jövő utasításokat”. „Azt is kérnem kellett, hogy írásban megkapjam majd a kirúgásom indoklását. A méltatlan eljárás miatt munkaügyi bírósághoz fordulok” – hangsúlyozta.

A Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője kedd délutáni közleményében sem mond konkrétumot az elbocsátás kapcsán. „A megbízás visszavonása nem indok és ok nélküli, hanem  Rémiás Tibor intézményvezetői munkájával okozati összefüggésben, a múzeumi szervezet zavartalan működésének érdekében történt” – írja Benedek István, aki a részletes indoklást a volt igazgatónak írásban küldi majd meg. Közleményében Benedek egyúttal jelzi, hogy a megbízás visszavonásáról tájékoztatta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét is, aki „az indokokat elfogadta, és egyetértett a megbízás visszavonásával”.

Az egri vár január elsejétől kerül át a megyeszékhely fenntartásába. Az intézmény vezetésével kapcsolatos feladatokat a még ki nem írt intézményvezető pályázat lezárásáig szakmai igazgatóhelyettesként Berecz Mátyás látja majd el.

(Ha ön is ismer hasonló történetet, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre!)

Figyelmébe ajánljuk