Megnémult Balog Zoltán, miközben azon töpreng, hogy zavarja-e őt a rasszizmus vagy sem

  • narancs.hu
  • 2015. február 13.

Kis-Magyarország

Jelen állás szerint egyáltalán nem zavarja a mélyen vallásos minisztert, hogy egy hozzá tartozó intézményben durván cigányoznak. Lassan két hete hallgat az ügyben Balog.

Még február 3-i cikkünkben írtuk meg, hogy mekkora taplóság történt a Kalocsai Gyermekotthonban tavaly ősszel. Az intézmény Facebook-oldalán októberben nehezen félreérthető „vicc” jelent meg. Ahogy az általunk lementett oldalon is jól látszott, két „nagyszülőnek” beállított asszony „beszélget” unokáikról, ahogy az is világos, hogy a szövegek romaként beazonosítható alanyokhoz vannak kötve. (Ha ezen értelmezés egyértelműségéről bárkinek is kétsége támadna, kattintson az eredeti oldalon található kommentekért.)

false

Miután a rajznak könnyen azonosíthatóan az az üzenete, hogy a romák már „fiatalon börtönben ülnek”, gondoltuk, felhívjuk az intézmény vezetőjét, mit szól a dologhoz, egyetért-e vele vagy elhatárolódik. (Ezt már csak az is indokolta, hogy a gyermekotthonban vannak roma tanulók is.)

Említett cikkünk így folytatódott: Juhász Gábor, aki 2011 óta vezeti az intézményt (illetve aki 2010 és 2014 között a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő is volt) egyből fel is vette a telefont, majd gyorsan azt állította: tőlünk értesült az esetről, nem ismeri a „poént”, noha a poszt már október közepe óta ott volt az intézmény Facebook-oldalán. Juhász sietett leszögezni, nem szokta böngészni saját intézményének Fb-oldalát, azt az informatikus kezeli, de megjegyezte: tőlük távol áll mindenfajta rasszizmus, és megígérte, intézkedni fog az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy ki töltötte fel a képet, Juhász azt mondta: az informatikus, de még azt se zárta ki a korábbi fideszes képviselő, hogy valamelyik „gyerek törte fel az oldalt”.

Az esettel kapcsolatban természetesen megkerestük Balog Zoltán minisztert is, hiszen a gyermekotthon az Emmi felügyelete alá tartozik. Először két hete, január 30-án írtunk a miniszter sajtóosztályának. Mivel cikkünk megjelenéséig nem reagáltak, felhívtuk őket. Ekkor jelezték, hogy megérkezett ugyan a magyarnarancs.hu levele, de azt nem továbbították a megfelelő helyre. Emiatt elnézést kértek, majd megígérték: most majd továbbítják. A múlt hét közepén még egy kis időt kértek a válaszra, ám kérdésünkre, hogy meddig várjunk választ arra, hogy Balog Zoltán mit gondol a rasszista viccelődésről, semmit nem mondtak. A mai napon pedig elmondhatjuk: Balog Zoltán válaszát immár két hete várjuk.

Amennyiben cikkünk megjelenése után esetleg megkapjuk Balog Zoltán válaszát, amelyben mélységesen elítéli a rasszizmus minden formáját, és felidézi, hogy személy szerint eddig mennyi mindent tett ennek a – kereszténységgel semmilyen formában sem összeegyeztethető – jelenségnek a visszaszorításáért, természetesen közöljük. De addig egyelőre még várnunk kell.

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság levelet küldött a magyarnarancs.hu-nak. Ebben azt írják: "Bátori Zsolt, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság főigazgatója a fenti tárgyban a vizsgálatot elrendelte. Dr. Szabó Péter, a közvetlen fenntartású intézmények főosztályvezetője szerdán Kalocsán vizsgálatot folytatott és jegyzőkönyvet vett fel az elhangzottakról, amelyet ma véglegezett az érintettekkel. A vizsgálat eredményéről készített anyagot kedden kell Főigazgató úr számára megküldenie."

Súlyosabb gondok is

A kalocsai intézményről ősszel írtunk hosszabb cikket. Ebből kiderül: a rasszista poszt megosztásánál sokkal súlyosabb gondokkal küzd az otthon. Ha kíváncsi történetünkre, itt elolvashatja.

Figyelmébe ajánljuk