Oldalanként 450 ezer forintos tanulmányokra és kamuprogramokra mehettek el százmilliók több megyénél

  • Magyar Krisztián
  • 2016. március 3.

Kis-Magyarország

„Ennél szenvtelenebb lopást nem tudok elképzelni” – mondta az esetek kapcsán Hadházy Ákos. Nem véletlenül.

Újabb elherdált uniós pénzekről beszélt csütörtöki korrupcióinfóján az LMP-s Hadházy Ákos. A párt antikorrupciós szakszóvivője szerint több megyei önkormányzat is túlárazott „kamutanulmányokra” szerződött olykor kétes hátterű cégekkel. Ezt azért tehették meg, mert a tavalyi év második felében egy uniós forrásból finanszírozott programból (TÁMOP-7.2.1-11/K-2015) több megyei önkormányzat is kapott egyenként több tízmillió, de olykor százmillió forintnál is magasabb összegű támogatást. Ebből a pénzből döntő többségében tanulmányokat rendeltek meg, így született egy sor megyei fejlesztési és/vagy humánstratégia, illetve kommunikációs terv. A megbízott cégek készítettek módszertani útmutatókat, gyűjtöttek adatokat, de szerveztek konferenciákat és workshopokat, illetve néhány esetben fejlesztettek honlapokat is.

Hadházy Ákos

Hadházy Ákos

Fotó: MTI

Hadházy Ákos a Nógrád Megyei Önkormányzat közbeszerzésein keresztül próbálta igazolni állításait. Szerinte több tízmillió forintot fizethettek ki olyan szolgáltatásokért, amelyeknek valójában nem sok hasznát látják. Az LMP-s politikus ennél egy fokkal keményebben fogalmazott, szerinte a legtöbb esetben „kamuprogramokra” költötték a pénzt valódi közbeszerzések nélkül. Mivel a megrendelt szolgáltatások a nettó 25 millió forintos értékhatár alá estek, ezért nem volt kötelező mindenki számára nyílt közbeszerzést kiírni, a megyei önkormányzatok is azokat a cégeket hívták meg, amelyeket csak ők akartak. Az ajánlattevők egy részének nincs jelentős szakmai múltjuk, olykor a fő portfóliójuk is teljesen más, mint amire leszerződtek velük – nyilatkozta Hadházy, aki megjegyezte: az általa vizsgált projekteknek „nincs érdemi hasznuk azon kívül, hogy valakik megint nagyon jól jártak. Ennél szenvtelenebb lopást nem tudok elképzelni”.

A pontos eseteket vizsgálva a politikus kiemelte: a Nógrád Megyei Önkormányzat tavaly decemberben szerződést kötött egy elsősorban ingatlanforgalmazással foglalkozó zrt.-vel, hogy az bruttó 30,4 millió forintért dolgozza ki a „Megyei Humán Fejlesztési Stratégiát”. Ezután néhány nappal később megbízták a korábbi években szinte semmilyen árbevétellel sem rendelkező Life-Net Nonprofit Kft.-t azzal, hogy bruttó 30,9 millió forintért készítse el a stratégia „kidolgozására vonatkozó módszertant”. Utóbbi dokumentumnak a Közbeszerzési Értesítőben található adatok szerint minimum 80 oldalasnak kellett lennie, amit ha nem léptek túl, az azt jelentette, hogy a cég oldalanként 386 ezer forintért írhatta meg a tanulmányt. Itt nem állt meg a történet, hiszen nagyjából 25 milliót fizetett a megyei önkormányzat egy másik vállalkozásnak azért, hogy a fentebb említett stratégia „kidolgozására vonatkozó módszertant” bemutassák szakmai konferenciákon és workshopokon. Erre a Gold Communications Kft.-nek nem volt túl sok ideje, hiszen november másodikán kötötték meg hivatalosan a megállapodást, amelyben összesen 11 rendezvényben egyeztek meg, és ezeket december 15-ig le is kellett zavarniuk. Lehet, hogy feszes volt a tempó – legalábbis papíron –, de rosszul nem járt a megbízott cég, hiszen rendezvényenként 2,3 millió forintból gazdálkodhattak, és az esetek többségében a tervezett résztvevők száma nem volt több 50-nél.

Nem csupán humánfejlesztési, hanem egy térségi felzárkóztatási és foglalkoztatási tervet is készíttetett a megyei önkormányzat; itt nem jelölték meg a minimális oldalszámot, de a kiírók nagyon összhangban lehettek a közbeszerzést elnyerő céggel, hiszen az Art Red House bruttó 25,4 milliós ajánlata fillérre megegyezett az előzetesen becsült költséggel.

A nógrádi gyakorlat nem egyedülálló, hiszen – más helyekhez hasonlóan – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat is a fentihez hasonló „keringőt” járt végig a humánfejlesztési stratégiájával: először ők is rendeltek bruttó 31,2 millió forintért egy olyan tanulmányt, amely a stratégia átdolgozására vonatkozó módszertant mutatja be. Itt ugyan szerzői ívben jelölik meg a dokumentum minimális méretét, de abban az esetben, ha csak az alsó határt érte el a terjedelem – legszolidabb számításaink szerint –, oldalanként akár 400-450 ezer (sic!) forintba is kerülhetett a tanulmány. A módszertant és a stratégiát aztán itt is be kellett mutatni tavaly november eleje és december 21-e között, és ebben az esetben is általában – kettő rendezvény kivételével – 50 főnek. A nyolc alkalomra egyenként 3,23 millió forintja volt annak az Első Magyar Önkormányzati Vagyon- és Adósságkezelő Kft.-nek, amely benne van az új felszámoló-névjegyzékben, és elsősorban felszámolásokkal foglalkozik. A humánfejlesztési stratégiát bruttó 31,1 millióért készítette el az Agro-Alba Zrt., itt nem tudjuk, hogy mekkora volt a terjedelemkorlát.

A tanulmányokat hivatalos adatigénylésében kikérte a magyarnarancs.hu a Nógrád Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattól is, de azokat a cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg. A fentebb említett TÁMOP-programból Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatán túl – jelenlegi információink szerint – még Békés, Csongrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata is kapott, és ott is döntő többségében különböző tanulmányokra költötték a pénzeket.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

 

A borsodi közbeszerzések között kiszúrtunk egy nagyon furcsa honlapfejlesztési megbízást is. Tavaly a megyei önkormányzat oldalának – www.baz.hu – fejlesztésére kifizettek majdnem bruttó 20 millió forintot. A megbízásban az is szerepelt, hogy a sikeresen pályázó cégnek össze kellett gyűjtenie a megye összes településének főbb társadalmi, gazdasági és környezeti állapotát tartalmazó statisztikai adatait, a megyei projektötleteteket, és azokat fel is kellett tölteni a honlapra. A Defex Szolgáltató Kft. villámkezű informatikusai jól dolgoztak, hiszen a Közbeszerzési Értesítő szerint a megbízásról szóló szerződést tavaly december 11-én írták alá, és már december 14-én át kellett adni egy olyan verziót, amelyet a megyei önkormányzat véleményezhetett, majd két nap múlva, december 16-án eljött az észrevételek alapján korrigált és adatfeltöltésre alkalmas honlap végleges elkészítési határideje.

A honlapkészítéssel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kiírt egy másik közbeszerzést is, amelyet egy debreceni cég nyert el, így az majdnem bruttó 21 millió forintért végezhette el az alábbi feladatokat: „az önkormányzat honlapjának megújításához kapcsolódóan megvalósuló adatbázis feltöltéséhez szükséges adatok, a megye valamennyi településének aktuális társadalmi, gazdasági és környezeti állapotát tartalmazó adatok összegyűjtése, feltöltése”. Ez azért is érdekes, mert a Defex Szolgáltató Kft. megbízásában is szinte ugyanúgy szerepelt, hogy a megye összes településéről szerezze be a megjelölt adatokat. Az utóbbi közbeszerzési kiírásra a megyei önkormányzat a győztes Európa Terv Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-n kívül csak a Dedli-Éptek Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft.-t hívta meg ajánlattételre. Mint ahogy a nevében is benne van, a Dedli-Éptek elsősorban egy építőipari vállalkozás, bár sok mindent nem tudnak építeni, hiszen a cégnek egyetlenegy alkalmazottja van.

De itt még nincs vége a történetnek. Úgy tűnik, a B-A-Z Megyei Önkormányzatnak fontos, hogy rendben legyen a honlap, hiszen – szintén egy közbeszerzést követően – tavaly karácsony előtt egy nappal kötöttek egy olyan szerződést is, amelyben azzal bíztak megy egy konzorciumot, hogy járja körbe a megye településeit, és gyűjtse be a különböző projektötleteket, azok fontosabb adatait, és töltsék fel azokat a szép, új weboldalra. A megbízást az Anikat-IMT Konzorcium közel bruttó 20 millió forintért vállalta, pontosan annyiért, amekkora a közbeszerzés becsült költsége volt.

Figyelmébe ajánljuk