Eger

Székhelyi-ügy: a jegyző tudott a bojkottálás szándékáról

  • Magyar Krisztián
  • 2012. június 7.

Kis-Magyarország

Hivatalos állásfoglalást kért az egri Művészetek Háza igazgatónője a városvezetéstől, hogy mit tegyen az egyik fideszes képviselőnek azzal az utasításával, miszerint Székhelyi József színész nemkívánatos személy az általa vezetett intézményben. Vizsgálat jelenleg az igazgatónővel szemben folyik, a képviselőt és a jegyzőt védi a polgármester.

Még mindig borzolja a kedélyeket Egerben Székhelyi József színművész letiltásának az ügye, amelyet a stop.hu írt meg május elején. A hét végén az egyik panelház oldalán lévő óriásplakátra ismeretlenek festékszóróval írták fel: „Nem kérünk Székhelyiből! (és már Habisból sem).” (Habis László a város fideszes polgármestere – a szerk.)

Előző hétvégén fújták fel az óriásplakátok helyére.


A múlt hét végén fújták fel az óriásplakátok helyére

 

Az egri Művészetek Háza igazgatója a közelmúltban bemutatott egy e-mailt, amelyet ő írt a város jegyzőjének tavaly nyáron. Ebben ismertette, hogy telefonon megkereste őt Csákvári Antal önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP), aki „határozottan kijelentette, hogy Székhelyi József nemkívánatos személy Egerben, továbbá megtiltotta, hogy szerepeljen a rendezvényen”. A levélben említést tesz egy „feketelistáról” is, amelyet Csákváritól kért azért, hogy tudja, kit nem szabad meghívni. Az intézményvezető hivatalos állásfoglalást is kér a városvezetéstől, majd így búcsúzik: „Köszönettel: Pataki Zsuzsa (még) ügyvezető igazgató”.

Megkérdeztük dr. Kovács Luca jegyzőtől, hogy tett-e bármilyen lépést, esetleg jelezte-e a polgármesternek vagy más városvezetőnek a problémát. Azt válaszolta, nem érezte magát kompetensnek, hogy a hivatal nevében megfogalmazzon bármiféle álláspontot is. „A jegyző köteles jelezni a képviselő-testületnek, bizottságnak, polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabálysértést észlel” – idézett az önkormányzati törvényből, majd hozzátette: jogszabályba foglalt feladatköre van, azon túl nem akar terjeszkedni. Arra a kérdésre, hogy továbbította-e a levél tartalmát bármelyik városvezetőnek is, nem válaszolt dr. Kovács Luca, csupán annyit írt: „mást nem kívánok ezzel kapcsolatban reagálni”.

A polgármester korábban többször is kijelentette: semmit sem tudott arról, hogy tavaly nyáron az egyik önkormányzati rendezvény kapcsán képviselők Székhelyi József bojkottálására szólították fel az egri Művészetek Háza igazgatóját. Dr. Csarnó Ákos LMP-s képviselő szerint könnyen lehet, hogy a polgármesterig nem jutott el tavaly ez a hír. „De ezt most leginkább azért mondom, mert egy végtelenül jószívű ember vagyok” – jegyezte meg. A nyilvánosságra került levél ellenére úgy tűnik, Csákvári Antalt semmilyen módon nem kérik számon. Pedig többször nyilvánosan megerősítette: Székhelyi Józsefnek nincs helye semmilyen egri önkormányzati rendezvényen, hiszen szerinte korábban „megsértette a Himnuszt és Orbán Viktort”. Még annak ellenére is megússza a felelősségre vonást, hogy a megyeszékhely legutóbbi közgyűlésén erre önálló képviselői indítványában javaslatot tett Pál György szocialista képviselő. Ezen az ülésen „csak” Orosz Lászlónét, a kulturális és idegenforgalmi bizottság fideszes elnökét vonták felelősségre, őt megfosztották bizottsági tagságától. Mint ismeretes, Oroszné volt az, aki a közelmúltban kiszivárogtatott hangfelvétel szerint „elvtársként” emlegette Székhelyi Józsefet, majd azt hangoztatta, hogy most megtehetik, hogy csak az ő embereik lépjenek fel az önkormányzati rendezvényeken. Habis Lászlónak eszében sincs Csákvárit felelősségre vonni, ezt több fórumon, például a közgyűlésen is leszögezte.

Azonban Pataki Zsuzsával szemben még folyik a vizsgálat. A Művészetek Háza Kft.-t felügyelő önkormányzati bizottság már kétszer is meghallgatta az igazgatónőt, aki szerint csak gazdasági és jogi kérdésekben vonhatná felelősségre az ő tevékenységét is ellenőrző testület. „Itt most etikai és morális szempontból akarnak állásfoglalást tenni, amit igazából nem is értek” – mondja Pataki Zsuzsa, aki a sors különös fintorának nevezte, hogy szinte mindennap az óriásplakátokra fújt, Székhelyi-ellenes feliratok mellett halad el.

Székhelyi Orbánról

Székhelyi József még 2005-ben, az SZDSZ küldöttgyűlésén szavalta el saját Himnusz-átiratát, amelyben Orbán Viktorra utalva azt mondta: „ő maga pedig, mint Tokaj hímvesszeje fog nektárt csöpögtetni mindenhová”. Az eset után a jobboldal erősen bírálta az akkor még a szegedi teátrum igazgatójaként dolgozó színművészt. Nemzeti jelkép megsértése miatt Székhelyit fel is jelentették, ám a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság végül megszüntette az eljárást.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?