Eger

Székhelyi-ügy: a jegyző tudott a bojkottálás szándékáról

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2012. jún. 07., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hivatalos állásfoglalást kért az egri Művészetek Háza igazgatónője a városvezetéstől, hogy mit tegyen az egyik fideszes képviselőnek azzal az utasításával, miszerint Székhelyi József színész nemkívánatos személy az általa vezetett intézményben. Vizsgálat jelenleg az igazgatónővel szemben folyik, a képviselőt és a jegyzőt védi a polgármester.

Még mindig borzolja a kedélyeket Egerben Székhelyi József színművész letiltásának az ügye, amelyet a stop.hu írt meg május elején. A hét végén az egyik panelház oldalán lévő óriásplakátra ismeretlenek festékszóróval írták fel: „Nem kérünk Székhelyiből! (és már Habisból sem).” (Habis László a város fideszes polgármestere – a szerk.)

Előző hétvégén fújták fel az óriásplakátok helyére.

A múlt hét végén fújták fel az óriásplakátok helyére

 

Az egri Művészetek Háza igazgatója a közelmúltban bemutatott egy e-mailt, amelyet ő írt a város jegyzőjének tavaly nyáron. Ebben ismertette, hogy telefonon megkereste őt Csákvári Antal önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP), aki „határozottan kijelentette, hogy Székhelyi József nemkívánatos személy Egerben, továbbá megtiltotta, hogy szerepeljen a rendezvényen”. A levélben említést tesz egy „feketelistáról” is, amelyet Csákváritól kért azért, hogy tudja, kit nem szabad meghívni. Az intézményvezető hivatalos állásfoglalást is kér a városvezetéstől, majd így búcsúzik: „Köszönettel: Pataki Zsuzsa (még) ügyvezető igazgató”.

Megkérdeztük dr. Kovács Luca jegyzőtől, hogy tett-e bármilyen lépést, esetleg jelezte-e a polgármesternek vagy más városvezetőnek a problémát. Azt válaszolta, nem érezte magát kompetensnek, hogy a hivatal nevében megfogalmazzon bármiféle álláspontot is. „A jegyző köteles jelezni a képviselő-testületnek, bizottságnak, polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabálysértést észlel” – idézett az önkormányzati törvényből, majd hozzátette: jogszabályba foglalt feladatköre van, azon túl nem akar terjeszkedni. Arra a kérdésre, hogy továbbította-e a levél tartalmát bármelyik városvezetőnek is, nem válaszolt dr. Kovács Luca, csupán annyit írt: „mást nem kívánok ezzel kapcsolatban reagálni”.

A polgármester korábban többször is kijelentette: semmit sem tudott arról, hogy tavaly nyáron az egyik önkormányzati rendezvény kapcsán képviselők Székhelyi József bojkottálására szólították fel az egri Művészetek Háza igazgatóját. Dr. Csarnó Ákos LMP-s képviselő szerint könnyen lehet, hogy a polgármesterig nem jutott el tavaly ez a hír. „De ezt most leginkább azért mondom, mert egy végtelenül jószívű ember vagyok” – jegyezte meg. A nyilvánosságra került levél ellenére úgy tűnik, Csákvári Antalt semmilyen módon nem kérik számon. Pedig többször nyilvánosan megerősítette: Székhelyi Józsefnek nincs helye semmilyen egri önkormányzati rendezvényen, hiszen szerinte korábban „megsértette a Himnuszt és Orbán Viktort”. Még annak ellenére is megússza a felelősségre vonást, hogy a megyeszékhely legutóbbi közgyűlésén erre önálló képviselői indítványában javaslatot tett Pál György szocialista képviselő. Ezen az ülésen „csak” Orosz Lászlónét, a kulturális és idegenforgalmi bizottság fideszes elnökét vonták felelősségre, őt megfosztották bizottsági tagságától. Mint ismeretes, Oroszné volt az, aki a közelmúltban kiszivárogtatott hangfelvétel szerint „elvtársként” emlegette Székhelyi Józsefet, majd azt hangoztatta, hogy most megtehetik, hogy csak az ő embereik lépjenek fel az önkormányzati rendezvényeken. Habis Lászlónak eszében sincs Csákvárit felelősségre vonni, ezt több fórumon, például a közgyűlésen is leszögezte.

Azonban Pataki Zsuzsával szemben még folyik a vizsgálat. A Művészetek Háza Kft.-t felügyelő önkormányzati bizottság már kétszer is meghallgatta az igazgatónőt, aki szerint csak gazdasági és jogi kérdésekben vonhatná felelősségre az ő tevékenységét is ellenőrző testület. „Itt most etikai és morális szempontból akarnak állásfoglalást tenni, amit igazából nem is értek” – mondja Pataki Zsuzsa, aki a sors különös fintorának nevezte, hogy szinte mindennap az óriásplakátokra fújt, Székhelyi-ellenes feliratok mellett halad el.

Székhelyi Orbánról

Székhelyi József még 2005-ben, az SZDSZ küldöttgyűlésén szavalta el saját Himnusz-átiratát, amelyben Orbán Viktorra utalva azt mondta: „ő maga pedig, mint Tokaj hímvesszeje fog nektárt csöpögtetni mindenhová”. Az eset után a jobboldal erősen bírálta az akkor még a szegedi teátrum igazgatójaként dolgozó színművészt. Nemzeti jelkép megsértése miatt Székhelyit fel is jelentették, ám a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság végül megszüntette az eljárást.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2012. jún. 07., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Andy Mage
    2012. június 08., péntek 01:16
    Továb bra is aktuálisnak érzem ezt a már emlegetett bejegyzést. Annyiban, hogy alapvetően a kormányzati hátszéllel van baj.

    http://endresy.blogspot.hu/2012/05/zavarhorgaszatigesztenyekapirgalas.html

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...