Magánország jakuzzival

  • Konok Péter
  • 2015. július 14.

Konok dolgok

Épül már a határzár. Magyarország magánterület.

– Mély főtiszteletem, miniszterelnök úr!

– Adjisten, fiam. Magát ajánlották nekem a Makovecz-irodánál, hogy maga ilyen építészféle. Szóval az a helyzet, hogy a Szijjártónak lassan nagyobb vityillója van, mint nekem, ez mégse járja. Itt mégiscsak én vagyok a nagypályás focista… Szóval fel akarok húzni ide egy szép kis országot magamnak.

– Egy országot?

– Na, azt nem mondták, hogy süket. Mi is volt maga a Makovecznél?

– Favágó.

– Remek. Ezzel tudunk mit kezdeni. A favágást szeretem. Szóval egy szép, szakrális ország kell nekem. Jakuzzival. Az a Szijjártónak is van.

– Jakuzzis országa?

– Figyeljen, fiam, hívjam ide az Áder jeltolmács kisasszonyát? Rakjon a Balatonba ilyen buborékolót, oszt’ jónapot. Ellubickázunk majd benne. Kell néhány cápa is, a gyerekek szeretnek cápára vadászni.

– Cápánk momentán nincs.

– Na ne röhögtessen, fiam, mert csúnya mefisztói kacajom van. Maga azt nem akarja hallani. Felhívom mindjárt a Kubatovot, rakunk ilyen hátúszót az Sz. Ferire meg a brigádjára, aztán majd úszkálnak. Senki sem fogja észrevenni a különbséget…

– És hol legyen az ország közepe? Érti, miniszterelnök úr, ha már szakrális, akkor kell neki egy origó, egy axis mundi…

– A Felcsúti Puskásnak szurkolok, nem érdekel ez az izé…, Axel Bundi… az ország közepe természetesen a nappalimban legyen!

– Ópusztaszeren? Vagy inkább csak Pusztavacson?

– Semmi pusztaszar! Arról mindenféle csúnyát írt az a költő… a hogyishívják… tudja, a lila ötszázas, amit apám mindig a cigány vonójába húzott, mikor a járási pártgyűlés éjfél után már áttelepült a Kisrabló csárdába, és a fater a Székely himnuszt húzatta…

– Ady?

– Az, az… nézze csak, itt is van: „S ha elátkozza százszor Pusztaszer / Mégis győztes, mégis új és magyar”. Hmmm… Nem is rossz! Telefonálok is gyorsan a Habonynak, ezt a Pusztaszert átírjuk Norvég Obamára, és mehet is az optimista kincstári plakátokra. Valamiért ehhez az Adyhoz úgyis sokan ragaszkodnak.

– Szóval akkor hol legyen a nappali-középpont?

– Hát hol a fenében lenne, édes fiam? Felcsúton. Majd épít ide a Széles egy szép nagy energia-csodatornyot, maga meg ráapplikál két szép nagy turulszárnyat, ahogy az Imrének tetszene, mellé kisvasút meg repülőtér, oszt’ lehet megcsodálni a népeknek!

– Egyéb igények, miniszterelnök úr?

– A főbejárat nyugatra nézzen. Most mit néz ilyen döbbenten? Nagy, kovácsoltvas kapu, tizenkét táncoló Miki egérrel.

– Ööö…

– Jaj, ne bámuljon már olyan hülyén, mint Kövér az elempés molinóra! A Szijjártó mániája a Miki egér, afféle védjegy ez neki. De neki csak három van a kapuján. Okos politikus persze tudja, hol kell utánaengedni kicsit a kötőféket, bár én igazából egy szép Oroszlánkirályt szerettem volna… az jobban illik az önképemhez. Na, szóval acélajtós-hevederzáras betonkapu, a kapun feliratok: „Magánlakás, lövök!” meg „Vigyázz, a kutya harap és trafikja van!”. Legyen rajta egy jókora nyílás azért, ahol a pénzt be tudják adni. Délre és északra ablak sem kell, húzzon fel egy-egy szép nagy falat, a tetejére meg tegyen szögesdrótot, géppuskafészkeket, vagy mittudomén, üvegszilánkokat. Dél felé diszkrét aknazár is mehet, északot majd még meglátjuk.

– És keletre?

– Na, figyeljen, fiam, mert ez fontos! Kelet felé épít nekem egy bazi nagy, tágas, kényelmes vészkijáratot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.