Független könyvesboltok éjszakája

Boltkórosok

Könyv

Péntek este könyvbemutató, kiállítás, koncert és bibliofil idill borult országszerte a kalandorlelkű éjszakázókra: 25 független könyvesbolt és több kulturális intézet bulizott a Kis könyves éjen. Éljen! Pesten belecsaptunk mi is.

"Fedezzük fel a kis könyvesboltokat, és a könyvesboltba járás örömét, ez a cél" - mondja Mészáros János, a program egyik szervezője a Két Egér könyvesboltból. "Három lány három könyvesboltból találta ki a Kis könyves éjt. Tavaly másfél hónap alatt raktuk össze az egészet, minimális költségvetéssel dolgoztunk, és nagyon családias volt" - meséli. Mostanra a három főszervezőhöz (a Massolit Books & Café, a Két Egér és a Latitudes) 22 független könyvesbolt csatlakozott az ország különböző részeiből.

"A kis könyvesboltoknak kevés marketinglehetőségük van: sose látsz plakáton vagy tévében hirdetést. Alternatív felületet kerestünk. A független boltoknak az az erősségük, hogy talán jobban tudnak foglalkozni a vevővel, mint a nagy áruházak. Ezt akarjuk népszerűsíteni. Emellett fontos, hogy a könyvesboltok beszéljenek egymással, közösen szervezkedjenek, így erősebbek vagyunk" - folytatja Mészáros. A fő támogató idén az NKA és a Belga Nagykövetség Flamand Képviselete volt: "Örömmel vállaltuk a program megsegítését, mert Flandriában nagy kultúrája van a kis könyvesboltoknak, antikváriumoknak. Az emberek beülnek, olvasgatnak; szeretnénk ezt a szokást itt is megerősíteni" - meséli Lénárt Zsuzsanna, a flamand képviselet munkatársa.

Gyermek még az éj

A Két Egérben gyerekkönyvek és színes képecskék között már kora délután gyűlik az aprójószág. A könyvesbolt feletti kiállítótérben ragasztó, olló, barkácsszerszámok; a Cellux Csoporttal kedvenc (vagy éppen szanálásra ítélt) könyvünkből készíthetünk kedves kis szobrokat (hátha annak még jó lesz szegény). A Pozsonyi Pagonyban még este tízkor is tombolnak a dedek, alig férni az asztalokhoz; kivágott könyvlapokból ékszereket, kitűzőket gyártanak: persze szülői felbujtás és felügyelet mellett. "Sok gyerekkönyvesbolt van a programban, úgy tűnik, kifejezetten aktívak. Hiába hanyatlik a könyvpiac, a gyerekkönyvkiadás ennek egyik egészségesebb ága szerencsére" - így Mészáros.

A nagyoknak ma nemcsak üzlet, hanem kiállítótér és kávézó is egy-egy könyvesbolt. A Massolit Nagy Diófa utcai zegzugos kis épülete nemcsak angol nyelvű választékáról és füves-virágos kiskertjéről nevezetes, de európai hírű répatortájával is bekerült a vagányabb útikalauzokba. Mi kávézunk, "nodi Eszter felolvas: Dimitri Verhulstflamand szerző Elcseszett napok egy elcseszett bolygóncímű könyvének részletei kiemelik a helyzet kellemesen bizarr voltát és a hely abszurd légkörét. Felkerekedvén portyázni, ahogy ilyen éjen az illik, az abszurdból a klasszikusba vágtatunk, a Millennium könyvesboltban épp kezdődik a Tevan-könyvsorozat Ottlik-bemutatója, ahol Cselenyák Imre, Kornis Mihály, Kukorelly Endre és Petőcz András mesél az íróról és a "négusról", aki végigmulatta a napjait a Lukács uszoda teraszán. E tanult férfiak komoly kánonja után ránk fér a lazítás: a Millennium modern, tágas tereit egy igazi, apró "bűnbarlangra" cseréljük: a Bookstationön a törzsvásárlók gyűltek össze váratlanul szép számban. A szűk polcközti helyekre zsúfolt székeken a ponyva és a populáris irodalom kedvelői néznek ki a fejükből. Jobbról a horror-, a vámpír- és a kalandregények tornyosulnak, balról a sci-fi és a fantasy áll magas halmokban. Az előadások a populáris irodalom mibenlétéről szólnak, arra keresve a választ, hogy mikor lesz márkadevalváció, ha Jane Austen éppen divatos popirodalomnak számít. Okos gondolat. A Twilight- és Trónok harca-rajongók egyre üvegesedő tekintete elől azonban sietve a "magasirodalom" kultikus helyére iszkolunk, vár az Írók boltja! Kemény István és Kemény Lili felolvas, zenél. Telt ház van, fent ülőhely sem akad, de odalent, a könyvek közt sétálva is élvezhető a produkció. Mire A királynál című kötet záróversének utolsó soraihoz érünk, künn beesteledni látszék az idő. Még jó, hogy az irodalomban megfáradt lelkek betérhetnek a Bencés könyvesboltba némi pannonhalmi gyógynövényteára vagy csokoládéra. "Sajnos az idő és a távolságok miatt nem tudtuk az összes kinézett könyvesboltot meglátogatni. Ez bánt. De több olyan üzletet látogattunk meg, aminek eddig a létezéséről sem tudtam" - mondja egy beteázott könyvbarát.

Az éj szolid trónján

Pedig most kezdődik csak igazán az élet: kivilágított könyves kirakatok sora és nyitott ajtók. A Pozsonyi Pagony előtt néhány mécses jelzi: még nincs ok bezárni. Mindenhol van egy-egy kiállítás, egy-egy esti zenélgetés. Pár fős társaságok, családok járnak még ki-be, könyvek és rajongók zizegnek jobbra-balra. "Nem gondolom, hogy a könyvesboltba járás eltűnőben lenne vagy kimenne a divatból, de tény, hogy főleg az országos könyváruházláncokra korlátozódik. Szerintem ezekben az uniformizált üzletekben pont az az egyediség tűnik el, ami a független könyvesboltokat olyan vonzóvá teszi" - meséli egy neve elhallgatását kérő látogató a Massolit kávéházi és könyvesbolti szegletén. Szavaival nem érdemes vitatkozni. Egy ilyen szép este után már tényleg csak olvasni kéne.

Figyelmébe ajánljuk