NICK CAVE-WARREN ELLIS: THE DEATH OF BUNNY MUNRO (Hangoskönyv)

  • Dunajcsik Mátyás
  • 2009. november 26.

Könyv

A magyarul is megjelent regény hét CD-s audiováltozatában Cave maga olvassa fel a könyv teljes szövegét, amelyhez Warren Ellisszel közösen komponált aláfestő zenéket. Ellis Cave hűséges alkotótársa: nemcsak a Bad Seeds és a Grinderman nevű formációkban játszanak együtt, de több filmzenét is írtak közösen.
A magyarul is megjelent regény hét CD-s audiováltozatában Cave maga olvassa fel a könyv teljes szövegét, amelyhez Warren Ellisszel közösen komponált aláfestõ zenéket. Ellis Cave hûséges alkotótársa: nemcsak a Bad Seeds és a Grinderman nevû formációkban játszanak együtt, de több filmzenét is írtak közösen. Ezek a mostani rövid, instrumentális darabok, melyeket nemcsak a regény fejezetei között, hanem sokszor a szöveg alá keverve is hallhatunk néhány takarékos hangeffekttel és akusztikai hatással kiegészítve, leginkább ezekre hasonlítanak (fõleg egy magányos hegedû és egy zongora viszik a prímet), és a funkciójuk is ugyanaz: nem ellenpontozzák a szöveget, inkább csak ráraknak még egy lapáttal az éppen aktuális szövegrész érzelmi töltetére. Persze a lényeg nem is ez, hanem Cave páratlan, reszelõs, pincemély hangja, amivel a szerzõ ugyanúgy hitelesen hozza a kanos kézkrémügynök csajozós dumáit, mint a kilencéves Bunny Junior megszólalásait, azonban soha nem válik igazán szereplõvé, hanem hangsúlyozottan megmarad a narrátor szerepében. Narrátorként viszont épp olyan szenvedélyes tud lenni, mint maga a szöveg: szinte csodálkozunk, hogy mégis minden szó kristálytisztán kivehetõ ebben az eszelõs, elszántan hömpölygõ szövegáradatban. Ritka eset, hogy egy kiváló szerzõnek világklasszis hangja legyen - de ezzel a felvétellel pontosan ez a helyzet, ezért érdemes az alkalmat kihasználni.

Canongate Books Ltd., 2009

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?