Egy hét alatt kétszer érte túlterheléses támadás a Magyar Narancs online felületét

  • narancs.hu
  • 2023. április 21.

Közlemény

Mindkét esetben csütörtökön délután vált elérhetetlenné az oldal, illetve akadozott a működése.

Egy hét leforgása alatt két alkalommal is ún. túlterheléses támadás alatt állt a magyarnarancs.hu oldal. Először április 13-án, csütörtökön délután háromnegyed 3-kor jelezték a fejlesztőink, hogy a szervert reggel óta támadják, emiatt nem mindig érhető el. Azt, hogy a szerkesztőségi felületünk működése is akadozik, délután 2 órakor tapasztalták a hírszerkesztők és a napi szerkesztő. A magyarnarancs.hu oldal nem vált elérhetetlenné ugyan, de csak nagyon lassan töltődött be, mint ahogy a szerkesztőségi felülettel is csak rendkívül körülményesen lehetett dolgozni. Ez a jelenség órákig tartott, és csak lassan állt helyre a normál működés.

Április 20-án, csütörtökön az egy héttel korábbival szinte megegyező időpontban, délután 3 órakor viszont teljesen leállt a magyarnarancs.hu és a szerkesztőségi rendszer. Kollégáink ismét túlterheléses támadást jeleztek. A Magyar Narancs oldala közel két órán keresztül, délután 5 óráig elérhetetlen volt, utána állt helyre újból.

A túlterheléses támadások (DDoS) célja egy internetes szolgáltatás időszakos elérhetetlenné tétele, megbénítása. Ezt a támadók úgy érik el, hogy a szerverre egyszerre nagy mennyiségű kérést zúdítanak, azaz rengeteg IP címről akarják elérni ugyanazt az oldalt egyidejűleg. A számtalan párhuzamos kérés kiszolgálása közben elfogy a rendelkezésre álló erőforrás, így a szolgáltatás lelassul, rosszabb esetben összeomlik. A támadások rendszerint egyszerre több forrásból érkeznek összehangoltan, ezzel megnehezítve a tűzfalprogramok általi védelmet, azaz a támadó IP címek tiltását. A túlterheléses támadások ellen nincs tökéletes védelem, a támadások forrását gyakorlatilag lehetetlen kideríteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?