A spanyol kormány rendőrökkel akadályozná meg az illegális katalán népszavazást

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. szeptember 26.

Külpol

A katalán főügyész elrendelte a szavazóhelyiségek lepecsételését, amelyekre hétvégén rendőrök fognak vigyázni.

Spanyolországban rég nem látott válsághelyzet alakult ki, miután a Katalónia független állammá válásáról szóló referendum megrendezését az alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. Az ország törvényeinek értelmében addig a népszavazás megtartása illegális. A katalán kormány ennek ellenére folytatja a voksolás előkészítését, mondván: helyi választási győzelmükkel 2015-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást, így ezt a megbízatást teljesíteniük kell, vagyis vasárnap szavazni fog a nép. A spanyol állam viszont azt közölte, hogy minden törvényi lehetőséget felhasznál, hogy ezt megakadályozza.

Kormányellenes tüntetés Barcelonában

Kormányellenes tüntetés Barcelonában

Fotó: MTI/AP

A spanyol csendőrség eddig több mint 140, a népszavazást népszerűsítő vagy arról tájékoztatást nyújtó weboldalt zárt be, katalán kormányzati hivatalokban, cégeknél, magánlakásokban tartott házkutatásokat, őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilencmillió szavazólapot.

A központi kormányzat lépései ellen múlt szerda óta kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosak az utcai tiltakozások.

José María Romero de Tejada katalán főügyész rendelkezése szerint szeptember 30-a, azaz szombat előtt ki kell üríteni és le kell pecsételni a szavazóhelyiségek számára kijelölt helyszíneket, amelyek zömében oktatási intézményekben találhatók. Ezeket egészen október 1-én este kilenc óráig zárva kell tartani, és a pecsét érintetlenségét is felügyelni kell – szól az intézkedés, amely külön kitér arra is: meg kell akadályozni, hogy ezen helyszínek 100 méteres körzetében az utcán szavazni lehessen. Az utasításban szerepel a voksoláshoz szükséges eszközök, urnák, szavazólapok, propagandaanyagok, informatikai eszközök lefoglalása is.

A spanyol belügyminisztérium több ezer rendőrt és csendőrt vezényelt Spanyolország más részeiről Katalóniába, ügyészségi utasításra pedig a katalán rendőrséget, a Mossos d’Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezték.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.