Mario Vargas Llosa: „A CEU túl fogja ezt élni”

Külpol

Júniusban nálunk járt, hogy felszólaljon a CEU-elleni kormányzati támadás ellen. Most interjút adott a Narancsnak.

Holnap megjelenő lapszámunkban interjút olvashatnak Mario Vargas Llosával, a Nobel-díjas perui íróval, aki új regényét a Fujimori-diktatúráról írta; a CEU túlélési esélyeiről és az autokrata vezetők közös vonásairól is beszélgettünk, de nem kerülhettük meg a diktatúrák és a szexuális kicsapongások összefüggéseit sem.

false

Magyar Narancs: A CEU-n elmondott beszédében populistának nevezte a magyar kormányt, amely – az ön szavaival élve – összeesküvést készített elő, hogy bezárja az egyetemet. Tapasztalt ehhez hasonló, egyetemek elleni politikai machinációt máshol is?

Mario Vargas Llosa: Pont ezt a formáját az egyetemek elleni agressziónak nem tapasztaltam korábban, de másfélét igen. Fujimori Peruban a hadsereget küldte az állami egyetemekre azzal az ürüggyel, hogy némely egyetemen felütötte a fejét a terrorizmus. Az igaz, hogy bizonyos esetekben szélsőségesek tűntek fel az egyetemek berkeiben, de ez csak ürügy volt Fujimori számára, hogy a saját embereit ültesse az egyetemek élére. Az egyetemek önállóságának ezzel befellegzett. Az a benyomásom, főleg a New Yorkkal való tárgyalások és a külföldi demokráciákból érkezett rengeteg támogatás fényében, hogy sikerül valamilyen megállapodásra jutni, és a CEU túl fogja ezt élni, és folytatja a tevékenységét Magyarországon. Ami jó, mert ez egy remek egyetem, és ez az egyetemi nyitottság, kozmopolitizmus minden társadalomnak a hasznára válik.

MN: Ha a jelenlegi perui elnöknek kedve támadna, hogy bezárasson egy egyetemet, megtehetné?

MVL: Nem tehetné meg, egyáltalán nem. Mostani kormányunk demokratikus. Az elnök, Pedro Pablo Kuczynski igazi demokrata. Ő nem fog egyetlen egyetemet sem bezáratni, de az ország lakói sem fogadnának el egy ilyen lépést; ha politikai okokból bezáratnának egy egyetemet, az ellen országos mozgalom indulna.

 

Köves Gábor interjúja teljes terjedelmében a holnapi, friss Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk